I en kælder i Odense lærte Isdronningen at trylle penge frem - nu taler hele Danmark om hende

Amira Smajic fra Odense er hovedpersonen i ny TV 2-dokumentar, hvor hun med skjult kamera er med til at afsløre kriminelle advokater og erhvervsfolk. Ved hjælp af baggrundskilder og gamle tv-optagelser tegner TV 2 Fyn et portræt af kvinden, hele Danmark taler om.

I en kælder i Hunderupkvarteret i Odense begyndte den kriminelle løbebane for erhvervsjurist Amira Smajic - en af de mest omtalte danskere i disse dage. 

Hun var netop færdiguddannet jurist fra Syddansk Universitet i Odense, og hendes første chef var Johnny Hast Hansen - en af landets mest berygtede revisorer - der sidste år fik en fængselsdom for groft bedrageri.

Her fik hun sit første arbejde og arbejdede i kælderen i hans parcelhus på Goldschmidtsvænget i Odense.

- Jeg begynder at lulle mig ind i en verden, hvor penge bliver omdrejningspunktet, siger hun i TV 2-dokumentaren “Den sorte svane”.

I kælderen i dette parcelhus lærte Amira Smajic at svindle med penge, kort efter hun var blevet færdiguddannet jurist. Siden har hun tjente millioner og hjulpet kriminelle med at tjene penge.
I kælderen i dette parcelhus lærte Amira Smajic at svindle med penge, kort efter hun var blevet færdiguddannet jurist. Siden har hun tjente millioner og hjulpet kriminelle med at tjene penge.
Foto: Google


Hvornår fornemmer du, at det, der foregår i hans kælder, er på kanten?

- Det fornemmer jeg allerede, da jeg løser den tredje skattesag, og det gør jeg, fordi alle skattesager ligner hinanden, og der er ikke noget kundekontakt.

Kom til Odense som femårig

Historien om Amira Smajic begynder dog et helt andet sted. Femårige Amira Smajic kom til Danmark som bosnisk flygtning i efteråret 1993.

- Vi kom til en teltlejr på Fyn, hvor jeg er vokset op, fortæller hun.Omkring 350 bosniske flygtninge flyttede midlertidigt ind i en barakby i Næsbyhoved-Broby i det nordlige Odense.

Siden har Amira Smajics liv været fyldt med den ene store omvæltning efter den anden. Fra flygtning til 12-talspige i skolen - og i sit voksensliv fra isdronning i underverdenen til hovedperson og muldvarp i storstilet dokumentar om kriminelle rockermiljøer.


Omkring 350 bosniske flygtninge flyttede i 1993 midlertidigt ind i en barakby i Næsbyhoved-Broby. Den blev kaldt Sahara.
Omkring 350 bosniske flygtninge flyttede i 1993 midlertidigt ind i en barakby i Næsbyhoved-Broby. Den blev kaldt Sahara.
Foto: Fyens Stiftstidende pressefotosamling, Odense Stadsarkiv


Barndommen foregik i Odense.

Faren flygtede uden sin familie

Det var ingen nem opgave at flygte fra et krigshærget land.

Da borgerkrigen i Jugoslavien ramte hendes fødeby, flygtede faren uden resten af familien.

Sammen med sin mor og to søskende kom Amira Smajic i en koncentrationslejr, hvor hun oplevede alverdens rædsler, inden FN fik familien og mange andre flygtningefamilier hentet i busser.

Familien boede tre år i barakbyen.
Familien boede tre år i barakbyen.
Foto: Fyens Stiftstidende pressefotosamling, Odense Stadsarkiv

Familien blev kørt til en flygtningelejr i Ungarn, hvor hun blev genforenet med sin far, der måtte ud at låne penge, så familien kunne komme videre til Danmark.

Familien mangler penge - mange penge

De boede i Næsbyhoved-Broby i tre år, inden familien flyttede ind til det centrale Odense. Om sin barndom husker hun, at familien altid manglede penge.


Om sin barndom husker Amira Smajic, at familien altid manglede penge.
Om sin barndom husker Amira Smajic, at familien altid manglede penge.
Foto: Fyens Stiftstidende pressefotosamling, Odense Stadsarkiv


Ambitionerne om at tjene penge til sin trængte familie gjorde også, at Amira Smajic gik efter at få en god uddannelse, og hun gik på Tornbjerg Gymnasium, da TV 2 Fyn interviewede hende om Irakkrigen i 2004.

TV 2 Fyn interviewede gymnasieeleven Amira Smajic i 2004, da hun gik på Tornbjerg Gymnasium, hvor hun udtalte sig om Irakkrigen.
Fotograf: Arkiv, 2004


- USA har så meget magt over verden. De kan jo angribe et land, selv om FN siger nej, som vi så i Irak, sagde hun til TV 2 Fyn for 20 år siden.

TV 2 Fyn har været i kontakt med en tidligere gymnasiekammerat, der fortæller, at han er dybt overrasket over sagen. 

Han gik i parallelklasse med Amira Smajic på Tornbjerg Gymnasium fra 2003 til 2006 og beskriver hende som en sød pige og en helt almindelig teenager, som han overhovedet ikke havde forestillet sig ville involvere sig i svindel senere i livet.

Da du er ung pige og teenager, hvad tror du, du skal lave som voksen?

- Tjene penge, siger hun til journalisten Mads Brügger i dokumentaren "Den sorte svane".

12-talspige bliver svindler

Det gik også godt i skolen, og Amira Smajic fortæller, at hun ofte fik 12-taller i skolen, så hun læste også videre videre på Syddansk Universitet i Odense, hvor hun i 2011 blev færdiguddannet jurist.

Om sin tid hos Johnny Hast Hansen i kælderen i Odense fortæller hun, at hun lærte at tjene penge ved at udnytte, at især offentlige myndigheder ikke har styr på deres bureaukrati.

I starten af 2010’erne blev hun selvstændig og flyttede til København, hvor hun rådgav nogle af de største rockergrupper i Danmark. Lærlingen blev større end troldmanden.

- Det kan man godt sige. Jeg blev kendt som en, der kunne få tingene til at ske og havde et stort netværk.

- Enten kan man rigtig meget juridisk eller også kan man trylle, forklarer hun.

Ejede tre Audi'er

Og trylle penge frem kunne hun. Dem manglede hun ikke.

På sit højeste tjente hun flere hundredetusinde kroner om måneden, fortæller hun. En stor del af pengene var sorte kontanter, der kan være svære at komme af med. Derfor fik hun hjælp til at få pengene hvidvasket.

På et tidspunkt havde hun tre Audi’er, en Bentley, en dyr lejlighed i København samt dyre ure og smykker.

Foto: TV 2

- Jeg har købt dyre sko, som andre har købt mælk, siger Amira Smajic.

Johnny Hast Hansen bekræfter over for TV 2 at have ansat Amira Smajic, men siger, at han aldrig har opfordret hende til ikke at overholde lovgivningen. TV 2 Fyn har forgæves forsøgt at få et interview med ham.

Derfor kaldte de hende "Isdronningen"

Efter jobbet hos Johnny Hast Hansen arbejdede hun for de mest berygtede bande- og rockergrupperinger i Danmark, heriblandt Hell’s Angels, Bandidos, Satudarahm, LTF og NNV.

I denne periode fik hun øgenavnet “Isdronningen”, når hun hjalp kriminelle med rådgivning.

- De synes, jeg var sej, magtfuld og intelligent. De kaldte mig “Isdronningen”, siger hun i TV 2-dokumentaren.

- Fordi jeg ofte ikke havde nogen reaktion på deres handlinger, og fordi jeg ikke udviste særlig meget empati eller medfølelse i nogen situationer.

Underviste i konkurser - og gik selv konkurs ti gange

Ud over rådgivning til forskellige grupperinger i Danmark vendte hun også tilbage til universitetet - som underviser.

Amira Smajic arbejdede som ekstern lektor på Syddansk Universitet i Kolding og Odense fra 2014 til 2018 - det bekræfter universitetet overfor TV 2 Fyn. 

Her skulle hun have underviste i rekonstruktionsret, altså konkurslovgivning.

Det har hun til gengæld også omfattende erfaring med. Et opslag i Erhvervsregistret viser, at mindst ti af de virksomheder, hun enten har ejet eller været direktør i, er gået konkurs.

Afsløret af hemmelige optagelser

Nu er hun hovedpersonen i TV 2-dokumentaren “Den sorte svane”, hvor hun med skjulte optagelser afslører advokater, erhvervsfolk, entreprenører og en ekspolitiker i at have forbindelser til underverdenens kriminalitet.

Det har hun gjort, mens hun i al hemmelighed har arbejdet for TV 2. Det har hun gjort siden 2022.

Men efter ti måneder under dække viste det sig dog, at hun holdt noget hemmeligt for folkene bag dokumentaren. Hemmeligheden har TV 2 nu afsløret med skjulte optagelser.

Aftalen med TV 2 var, at hun skulle lægge kriminaliteten bag sig, men dokumentaren afslører også, at hun har kørt et dobbeltspil og selv medvirket til mere kriminalitet.

Amira Smajic har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2 Fyn. 

Du kan se dokumentaren på TV 2 Play.

Oversigt

    Oversigt