Kan være livsfarligt: Kørestrøm fra letbane bekymrer vinduespudser

Vinduespudsere i Odense risikerer, at de ikke kan udføre deres erhverv alle steder i byen, når der bliver sat strøm til køreledningerne langs letbanen.

Odense Letbane er begyndt at køre på flere teststrækninger, men efter planen begynder driften for alvor til årsskiftet til 2022. 

Når det sker bliver der samtidig tændt for strømmen i de køreledninger, der løber over skinnerne på hele strækningen, og det kan give problemer for byens vinduespudsere. 

Ledningerne kan nemlig være decideret livsfarlige at komme for tæt på. 

- Det kan risikere at få den betydning, at vi ikke kan udføre vores erhverv, for hvor tæt kan vi komme på de ledninger og master, siger Ulrik Petersen, der er direktør og medejer i Stige Vinduespolering.


Letbanen kører på 750 volts jævnstrøm, hvilket svarer til mere end tre gange den spænding, der er i en almindelig stikkontakt. Derfor er det farligt både at røre ved og komme for tæt på ledningerne. 

Jævnstrøm kan springe fra det strømførende element til andre i nærheden, og derfor skal man holde halvanden meters afstand til ledningerne. 

- Nogle vinduer er en meter fra en strømledende mast, så det bliver jo umuligt. Der ved jeg ikke, hvad vi gør. Det må vi undersøge til den tid, men det kan jo have dødelig udgang i fatale tilfælde, og det skal vi ikke have noget af, siger Ulrik Petersen.

Sætter kampagne i gang

Thomas Berget, der er arbejdsmiljø- og miljøchef hos Odense Letbane, er enig i, at ledningsnetværket kan give udfordringer for eksempel for vinduespudsere.

- Når først der er spænding på, og man skal op langs en bygning og vaske vinduer eller lave andet vedligehold, så er man med hejseredskaber eller stiger og andre lange genstande meget tæt på køreledningen, siger han.

Derfor begynder Odense Letbane nu en informationskampagne. Den går ud på at informere de virksomheder, der færdes i højden om, hvordan det kan gøres forsvarligt. 


Hvis man arbejder i et område, hvor der er under fire meter til en af letbanens skinner, så er det en opgave, hvor Odense Letbane skal indvolveres for at sikre, det sker på forsvarlig vis, fortæller miljøchefen. 

Odense Letbane afholder webinarer med info om kørestrøm og sikkerhed 17. maj, 19. maj og 26. maj. Webinaret 17. maj er for erhvevsdrivende som for eksempel vinduespudsere. De to øvrige webinarer er for naboer til letbanen. 

Man kan tilmelde sig på Odense Letbanes hjemmeside.


Strømledninger over letbanesporet giver problemer for både dem, der kører under med høje køretøjer, og dem, der bevæger sig langs strækningen, som f.eks. vinduespudsere. Det kan nemlig være livsfarligt at komme i kontakt med 750 volt.