Klinik for seksuel sundhed på vej i Odense

Med ny klinik for seksuel sundhed håber Odense Kommune på længere sigt at forebygge et stigende antal tvangsfjernelser.

En klinik, hvor borgere kan komme ind fra gaden og blive rådgivet og vejledt om seksuel sundhed eller blive testet for graviditet eller en seksuelt overført sygdom, bliver efter al sandsynlighed snart til virkelighed. 

Den nye klinik er på Sundhedsudvalget i Odense Kommunes dagsorden 28. januar. Her ventes det, at der bliver nikket ja til et samarbejde mellem Odense Kommune og Odense Universitetshospital.

Klinikken vil i så fald blive placeret hos Aids-Fondet i Jernbanegade - på kanten af gågaden og i samme bygning, hvor det hedengangne Condomeri lå.

Klinikken vil især være målrettet mod unge, men vil kunne bruges af alle uanset alder, køn og seksuel orientering. Kommunen forventer dog, at socialt udsatte og sårbare unge vil være de flittigste brugere af den nye klinik.

Udover at få hurtig og gratis hjælp til prævention, graviditet, abort og kønssygdomme vil den seksuelle klinik også kunne tilbyde rådgivning til familieplanlægning, kropsforståelse og undervisning til skoler. 

På kort sigt forventes effekten af den nye klinik at blive færre uønskede graviditeter, færre aborter, færre yngre forældre og flere tilfælde af kønssygdomme, da flere tilfælde vil blive opdaget.

På længere sigt er det håbet, at den seksuelle klinik kan reducere antallet af socialt udsatte børn.

- Jeg synes, det er en god idé med oplysning om prævention og seksuel sundhed. Det kan måske være med til at forebygge et stigende antal tvangsfjernelser, siger Søren Windell (K). Han er rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen og medlem af Sundhedsudvalget.

- Jeg havde gerne set, at regionen ville være med i det her arbejde. Vi er allesammen en del af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, tilføjer rådmanden.

Selvom det er skattepenge som hives op af kommunekassen i Odense, vil folk med bopæl i en anden kommune ikke blive afvist på klinikken. Det kan eksempelvis være unge, der er bosat i en anden kommune, men som er indskrevet på en uddannelsesinstitution i Odense Kommune.

Sundhedsudvalget vil afsætte 2,1 millioner kroner årligt til driften af klinikken.

Oversigt

    Oversigt