Kolonihaver kæmper med kriminelle bander: - Jeg prøver at råbe højt nu

Både Socialdemokratiet og Venstre i Odense er enige om, at nogle haveforeninger er plaget af kriminelle grupperinger. Et interview i en kolonihave blev afbrudt af en utilfreds beboer, der følte sig udstillet som kriminel.

I flere år har en række odenseanske kolonihaveforeninger kæmpet med kriminelle, som sælger stoffer, skaber utryghed og chikanerer andre beboere.

Kolonihaverne har udviklet sig til kriminelle parallelsamfund, og nu er det på tide, at der gøres noget ved det, mener byrådsmedlem i Odense Claus Skjoldborg (S).

- For det første skal man ikke bo her hele året. Man skal ikke have mulige dækadresser. Man skal ikke have kriminelle herude, som styrer haverne. Virksomheder hører heller ikke til her, siger Claus Skjoldborg til TV 2 Fyn.

960 odenseanere bor fast i kolonihave

Det er ifølge Fyns Politi især i tre haveforeninger rundt om Vollsmose, at parallelsamfundene vinder indpas, og hvor bandekriminaliteten blomstrer med narkohandel og opbevaring af hælervarer.

64 virksomheder er registreret i de odenseanske kolonihaver, og 960 odenseanere har fast folkeregisteradresse i en kolonihave, heraf er 354 på offentlig forsørgelse.

- Jeg prøver at råbe højt nu og håber, at (by- og kulturrådmand Christoffer, red.) Lilleholt vil prøve at kigge på problemet. Det er i hans forvaltning, at det hele er, siger Claus Skjoldborg fra borgmesterpartiet.

Interview afbrudt af utilfreds beboer

Mens TV 2 Fyn interviewer den socialdemokratiske politiker i kolonihaveforeningen, dukker en utilfreds beboer op og afbryder optagelserne.

- I må kraftedme ikke f… filme ind i min f… kolonihave. Det er jeg pisseligeglad med, siger manden, der truer med at ødelægge TV 2 Fyns kamera.

- Jeg smadrer ikke nogen, men jeg smadrer kameraet. Det har jeg fuldstændig ret til, hvis I ikke sletter overvågningen, fortsætter han.

Sådan så det ud, da TV 2Fyn tilbage i juli forsøgte at afdække situationen i kolonihaverne.
Fotograf: Niels Anton Gyde

TV 2 Fyn har filmet mandens kolonihave, hvor han har to rottweilere gående. Han mener, at TV 2 Fyn beskylder ham for at være kriminel.

- Det er da klart, når I filmer min kolonihave, hvor jeg har min virksomhed, og hvor jeg har alle mine ting, siger manden.

- Jeg har intet med bander eller kriminalitet at gøre, fastslår han.

TV 2 Fyn siger farvel til manden og fortsætter interviewet med Claus Skjoldborg, som opfordrer By- og Kulturforvaltningen til at skride hårdere ind over for kriminelle i området.

Rådmand: Kolonihaveforeninger har ansvaret

By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) erkender, at der er et problem, men han mener, at løsningen skal findes et andet sted end hans forvaltning.

- Det skal vi slå hårdt ned på. Det gør vi ved at have fat i kolonihaveforeningerne, siger Christoffer Lilleholt.

Har I fat i dem?

- Vi har kontinuerlig dialog med dem, for de er lejere hos os. De lejer et stykke jord af os, som de videreudlejer herefter. Dem skal vi have en åben og tillidsfuld dialog med. Det er dem, der har den daglige drift, forklarer Christoffer Lilleholt.

Kan I som forvaltning sætte noget organiseret opsporingsarbejde i værk og tage på besøg med Told & Skat?

- Udfordringen er at løfte bevisbyrden og være sikker på, at man gør det hele tiden, og at man ikke overholder reglerne. Det kan vi ikke gøre som forvaltning alene. Der skal vi have hjælp fra kolonihaveforeningerne. Deres bestyrelser skal være voksne nok til at tage ansvaret på sig, siger venstremanden.

Se interviewet med Christoffer Lilleholt
Fotograf: Niels Anton Gyde

I maj 2018 var banderne i kolonihaverne også et problem, som TV 2 Fyn beskrev

Dengang var det borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der ville have de kriminelle ud af kolonihaverne. Det skete i forbindelse med, at politiet ransagede en kolonihave, hvor betjentene fandt stoffer og ammunition.

Oversigt

    Oversigt