Konservative klager over borgmesterbrev til odenseanerne

Konservative i Odense har klaget til Tilsynet over et brev, som borgmester Peter Rahbæk Juel har sendt ud til byens borgere via e-Boks.

Flere politikere i Odense Byråd er stærkt forundrede over indholdet i et brev, som borgmesteren i weekenden sendte ud til borgerne i Odense via kommunens e-Boks.

Brevet var en invitation til borgermøde om salget af Fjernvarme Fyn, men ifølge byrådspolitiker Tommy Hummelmose (K) var det mere en salgstale om velfærd.

- Brevet er manipulation fra øverste hylde, siger byrådsmedlem Tommy Hummelmose til TV 2 Fyn. 

Konservative har derfor klaget til Tilsynet for at få en vurdering af, om borgmesterens kommunikation med borgerne er i overenstemmelse med reglerne.

Læs brevet fra borgmesteren

Fjernvarme og velfærd

Borgmesteren indleder brevet med at oplyse om behovet for at investere i en velfærdsplan til 1,8 milliarder kroner frem mod 2030. Herefter skriver borgmesteren, at en del af de penge kan findes ved et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn.

Konservative er dog stærkt utilfreds med, at borgmesteren kobler velfærdsplanen sammen med salget af Fjernvarme Fyn, fordi der er tale om to vidt forskellige emner.

- Et samlet byråd har aldrig sagt ja til at bruge overskuddet fra et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn til at finansiere den velfærdsplan, som hele byrådet bakker op om. Derfor giver det ingen mening, at borgmesteren i et brev i e-Boks bruger velfærdsplanen som en løftestang til en diskussion om fjernvarmesalget, siger Søren Windell (K).

Professor kalder brev problematisk

TV 2 Fyn har bedt professor i forvaltningsret Frederik Waage fra Syddansk Universitet om at læse brevet fra borgmesteren.

- Der er en hårfin grænse mellem engagerende oplysninger til borgerne og det som sagt lidt dramastisk er partipolitisk propaganda. I det her tilfælde kobler man velfærden direkte sammen med salget af fjernvarme, og det er problematisk, hvis ikke der er konsensus om at foretage denne kobling blandt politikerne i byrådet, siger Frederik Waage. 

- Når en borgmester bruger kommunens platforme som for eksempel e-Boks eller hjemmeside, skal han optræde neutral og afspejle den generelle opfattelse i byrådet. I det her tilfælde er det min vurdering, at borgmesteren risikerer at få kritik fra Ankestyrelsen.

HER OG NU

MEST LÆSTE OM VALGET: