Konstitueringskaos i Odense: Unik indsigt i dokument afslører Lilleholts krav

Tre dages intensive konstitueringsforhandlinger endte med noget nær status quo i Odense tirsdag aften i denne uge. Så hvorfor tog det så lang tid, og hvad forhandlede politikerne om? TV 2 Fyn har fået et unikt indblik i et af forhandlingsdokumenterne.

Viceborgmesterposten. Formandsposten i Fjernvarme Fyn. Næstformandsposten i VandCenter Syd.

Dette er tre eksempler på, hvad Venstre og Christoffer Lilleholt (V) ville have til gengæld for at droppe en aftale med Enhedslisten. 

En aftale, som de to partier på hver side af det politiske spektrum indgik forrige søndag, der betød, at Enhedslisten forlod konstitueringen i Odense, og som ville udløse en rådmandspost til partiet.

Samtidig ville aftalen placere Venstre højere på rådmandslisten, så partiet ville kunne tage børn- og ungerådmandsposten foran næsen på de radikales Susanne Crawley, der netop har børn- og ungeposten som det absolut foretrukne.

Og dermed en aftale, der ville skabe ratslør i borgmester Peter Rahbæk Juels (S) bestræbelser på at føre sin rådmandskabale fra valgnatten ud i livet.

Til gengæld ville en skrinlagt aftale mellem Venstre og Enhedslisten give borgmesteren mulighed for i ro og mag at kunne arbejde videre med sin konstitueringsmodel med to nye forvaltninger og ekstra rådmandsposter til Tim Vermund (S) og Tommy Hummelmose (K).

Krav for mere end 1,5 millioner

Kravene blev fremsat tirsdag aften skriftligt i et dokument, som blev distribueret ud til en række personer i forhandlingskredsen på rådhuset.

Personerne var blandt andre borgmester Peter Rahbæk Juel (S), Brian Dybro (SF), Susanne Crawley (R), Andreas Møller (NB) og Søren Windell (K).

TV 2 Fyn er i besiddelse af en kopi af dokumentet, der giver et unikt indblik i, hvad der er på spil for partier og deres spidskandidater i en konstitueringsproces.

Venstres forhandlingskrav

De i alt 11 krav fra Venstre repræsenterer en samlet værdi i vederlag og lønninger på mere end 1,5 millioner kroner årligt inklusive rådmandslønnen til Christoffer Lilleholt på mere end 800.000 kroner. Alene formandsposten i Fjernvarme Fyn udløser et vederlag på 100.000 kroner.

Kravene blev dog ikke indfriet, for efterfølgende gik Enhedslisten selv ud af aftalen med Venstre mod at få en post i Økonomiudvalget. Dermed blev Venstres krav irrelevante, og borgmester Peter Rahbæk Juel kunne gå videre med sin konstitueringsaftale fra valgnatten.

Ingen vil udtale sig

Onsdag aften – altså dagen efter, at Venstre fremlagde deres liste af krav på rådhuset – udtalte Christoffer Lilleholt følgende i et interview til TV2 Fyn:

- I 20 år har både Venstre og Konservative altid valgt at skabe en borgerlig opposition. Og nu har de (Konservative, red.) valgt at gå hen over midten og lade sig betale for at få nogle ekstra poster, sagde Christoffer Lilleholt til tv.

TV 2 Fyn har forsøgt at få Christoffer Lilleholt til at forklare, hvordan Venstres liste af krav harmonerer med, at de ikke vil være til salg for poster. 

Christoffer Lilleholt har ikke ønsket at udtale sig.

TV 2 Fyn har desuden forsøgt at får de øvrige partier i konstitueringen til at udtale sig om processen tidligere på ugen herunder Venstres liste af krav. Men ingen har lyst til at udtale sig. 

Oversigt

    Oversigt