Kurt døde på plejehjem: - Jeg synes bestemt, at der er grund til at klage for de pårørende

Ny indsigt i Kurt Hedelunds sygdomsforløb viser, at han led under omsorgssvigt, mener de pårørende og en ekspert.

Koldbrand i pegefingeren og et stort tryksår på venstre side af maven. 

Det var overskriften for Kurt Hedelunds sygdomsforløb i hans sidste tid. 

Kurt Hedelund døde i starten af september efter længere tids sygdomforløb. Et forløb, som familien langt fra har været imponeret af. 

Og de pårørende havde grund til at være skeptiske over den behandling, Kurt Hedelund fik i sin sidste tid på Plejehjemmet Ærtebjerghaven i Odense. 

Det fastslår en ekspert på baggrund af en rapport af Kurt Hedelunds sygdomsforløb, som familien og TV 2 Fyn har fået indsigt i. 

- Jeg synes bestemt, at der er grund til at klage for de pårørende. Hvis man ikke opdager koldbrand i patientens finger og hans brækkede hofte, så man kan behandle det hurtigst muligt, så er det da i den grad omsorgssvigt fra plejehjemmet, siger Lars Bjerrum, professor på Københavns Universitet. 

Den 900 sider lange rapport giver indsigt i en dyster fortælling om omsorgssvigt. Det mener både Kurt Hedelunds familie og en ekspert, som TV 2 Fyn har været i kontakt med. 

- Det er jo forkasteligt. Vi havde næsten håbet, at vi ikke havde ret i vores kritik. Men det stadfæster bare den dårlige behandling min morfar fik i sin sidste tid på plejehjemmet, siger Melanie Hedelund, barnebarn til den nu afdøde Kurt Hedelund. 

900 siders bevis 

De pårørende klagede tilbage i starten af september til Brian Dybro (SF), rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen. 

Den klage blev afvist, da forvaltningen ikke kunne genkende et generelt omsorgssvigt på det kommunale plejehjem. 

Den påstand står i skarp kontrast til de papirer, som familien nu har fået indsigt i. Det mener Melanie Hedelund, der selv arbejder på et plejehjem på Fyn. 

- Mange af vores mistanker blev desværre bekræftet. De har ladet tingene stå på, dokumenteret problemerne, men ikke behandlet derefter. Trods lægens anbefalinger har de ikke ageret på den begyndende koldbrand i fingeren. Det er bare et af mange eksempler. 

- Vi fandt det altså selv. Vi troede først, at det var afføring på fingeren. Det viste sig at være koldbrand, og det var dagen før hans død, vi fandt det. Det skulle de have set, siger Melanie Hedelund. 

Kurts finger kort før hans død. Den havde i lang tid været ramt af koldbrand uden at personalet havde opdaget det.
Kurts finger kort før hans død. Den havde i lang tid været ramt af koldbrand uden at personalet havde opdaget det.
Foto: Privat

En kritik, Lars Bjerrum, professor på Københavns Universitet kan nikke genkende til. 

- Det er jo kritisabelt, at det er de pårørende, der finder koldbranden før personalet. Hvis man ikke behandler det hurtigt, kan det risikere at sprede sig, siger han.  

Et andet kritikpunkt fra familien var, at personalet ikke opdagede, da Kurt Hedelund havde brækket sin hofte efter et fald. 

- Hvis jeg skal give et eksempel, så bør man ikke give gentagne morfinordinationer til en ældre patient uden at lægen har set vedkommende først. Han kunne have pådraget sig en ny hoftefraktur uden det var opdaget, siger Lars Bjerrum.

På Plejehjemmet Ærtebjerghaven har de svært ved at genkende det billede, der bliver tegnet af Kurt Hedelunds hverdag hos dem. 

Plejehjemsleder Heidi Tange påpeger, at hun ikke må udtale sig i de enkelte sager, men at der ikke er noget generelt omsorgssvigt på plejehjemmet. 

- Vi har fuldt normeret personale, der allesammen er faglærte og løber virkelig hurtigt for, at alle vores beboere får en god, sidste tid. Det gør rigtig ondt på dem at opleve den kritik om omsorgssvigt, som kommer deres vej netop nu. De gør meget mere end lovgivningen siger, de skal, siger Heidi Tange, der selv har været plejehjemsleder i over 25 år. 

Men er der ikke et problem, når de eksperten fortæller, at Kurt ikke er blevet smertestillet eller ernæret godt nok? 

- Som sagt kan jeg ikke udtale mig i de enkelte sager, men det er naturligvis altid et problem, hvis det har været tilfældet. Men vi har ikke hørt nogen kritik eller bekymringer fra de pårørende, imens Kurt var hos os, siger Heidi Tange. 

Det er bare ikke det indtryk, som Melanie Hedelund og hendes familie har oplevet. Hos dem er opfattelsen en helt anden. 

- Vi har følt, at de har negligeret vores sag, og den indsigt, vi har fået nu, har jo bevist vores påstand. Det er skræmmende at tænke på de ældre, der ikke har nogle at tale for sig. Vi synes i hvert fald, at det er bekymrende, hvis den pleje, min morfar har fået, er ordentlig pleje i deres øjne, siger Melanie Hedelund. 

Hun har derfor sendt endnu en klage til Brian Dybro og Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense. 

- Vi håber, at kommunen og plejehjemmet tilstår deres svigt. Det må ikke ske for nogle andre, og man skal revurdere tingenes tilstand i forvaltningen. For vi har meget svært ved at tro på, at det er et enkeltstående tilfælde. Desværre, siger hun. 

Tilbage i oktober fortalte rådmand Brian Dybro, at der muligvis skulle laves en uvildig undersøgelse af Kurts sidste tid på plejehjemmet.

Oversigt

    Oversigt