Ny rapport: Børn og unges trivsel er blevet værre

Det går den forkerte vej med den mentale trivsel - ikke bare på Fyn, men i hele landet. På landsplan er andelen med dårlig mental trivsel steget fra 10 til 17 procent.

I Odense Kommune ser udviklingen i det mentale helbred hos unge ud til at blive ringere.

I aldersgruppen 16-24 år er det 23,1 procent af mændene og 38,2 procent af kvinderne,  der vurderer, at de har det mentalt dårligt. Det viser opgørelsen fra sundhedsprofilen "Sund Odense".

Kommunen oplever samme stigende tendens som på landsplan, og det skal der gøres noget ved, hvis det står til Odenses nye sundhedsudvalg. 

Rystende tal ifølge rådmanden for Odenses nye sundhedsforvaltning, Tommy Hummelmose (K).

- Specielt som far til fire børn at læse, at næsten 40 procent af Odenses unge piger faktisk har ondt i livet, det man betegner som dårligt mentalt helbred, siger han.

Der er brug for ensretning

Tendensen til at stadig flere unge oplever at have det psykisk svært, genkender de hos centeret Headspace, som tilbyder samtaler med børn og unge. Det fortæller centerchef Sebastian Gjerlufsen.

- Det vi har set her inden for de sidste par år, det er faktisk mange flere almindelige, velfungerende unge mennesker, som har det dårligere. Men vi oplever også rigtig mange unge, som allerede har det så skidt, at vi faktisk ikke er tilstrækkelige, hvor vi er nødt til at brobygge dem til andre tilbud.

Samtidig peger han på, at Odense Kommune har mange tilbud, men at det ikke er nemt for pårørende eller de unge selv at finde rundt i, hvad der er brug for.

- Set herfra er Odense super godt dækket ind i forhold til tilbud. Odense har en bred palette af tilbud til børn og unge. Der, hvor udfordringen er, det er kendskabet til dem - det kan være rigtig svært som borger, som forældre og lærer at finde ud af, hvor er det jeg skal finde hjælp henne, hvor er det jeg skal sende den unge hen, siger Sebastian Gjerlufsen

Ny forvaltning bør hjælpe

Den logik kan både radikales medlem af Sundhedsudvalget og den konservative rådmand godt følge. 

- Vi skal tænke på, der er unge mennesker, som har det dårligt, som har psykiske udfordringer. Hvordan skal de nogensinde kunne navigere rundt i 23 forskellige tilbud, siger Tommy Hummelmose (K). 

Og Anne Skau Styrishave fra de radikale tilføjer:

- Alle de forskellige tilbud der er, kan jo måske også være et udtryk for, at vi ikke har haft en sundhedsforvaltning, som i højere grad kan strukturere indsatsen for psykiatrien - og generelt for unges mentale helbred.

Tommy Hummelmose foreslår derfor, at der laves én samlet indgang til unge, hvis man har brug hjælp. 

- Derfor vil jeg foreslå, at vi beder forvaltningen om at udarbejde en indgang til de unge mennesker, så alle ved, hvor de skal henvende sig. 

Oversigt

    Oversigt