Regnestykke viser, hvorfor otte familier kan koste kvart milliard

Det er ikke svært at se, hvordan otte familier kan komme til at koste en kvart milliard, når man ser på nye tal fra forvaltning.

En kvart milliard kan betale 49 pædagogers løn i de odenseanske børnehaver de næste ti år.

Men i stedet er pengene - 226,8 millioner kroner for at være præcis - gået til at betale regningerne for indsatser til otte af kommunens familier alene. Alle med tilknytning til det kriminelle miljø, hvoraf flere har tråde til bandemiljøet.

Det kunne TV 2 Fyn afsløre for nylig. 

Størstedelen af pengene - 72 procent - er gået til anbringelser på opholdssteder, døgninstitutioner, sikrede døgninstitutioner og hos plejefamilier.

Men hvordan kan regningen for otte familier løbe op i et trecifret millionbeløb?

Bruger million på få måneder

Ifølge beregninger fra Beskæftigelse- og Socialforvaltningen i Odense Kommune koster et barns anbringelse på et opholdssted i gennemsnit 100.000 kroner om måneden.

Dermed kan en familie på fem, hvor faren for eksempel sidder i fængsel for grov bandekriminalitet, og moren ikke vurderes alene at kunne tage sig af børnene, hurtigt komme til at koste 300.000 kroner om måneden, hvis alle tre børn anbringes på et opholdssted.

Gang det med tre måneder, og så lyder regningen næsten allerede på en million kroner for den ene familie.

Bliver børnene i stedet anbragt på en døgninstitution, så kan kommunen lægge 25.000 kroner ekstra oveni regningen om måneden per barn.

Og det er altså ikke et helt urealistisk regnestykke. For som TV 2 Fyn kunne fortælle tirsdag, så består de syv af de otte familier af mindst tre børn. I tre af de otte familier er der seks eller flere børn.

otte dyre familier
Foto: Screenshot


Barn kan koste kvart million om måneden

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger er problemerne i de otte familier dog meget komplekse, og det overordnede scenarie vil langt fra kunne dække alle familier.

Der kan nemlig også være tale om tilfælde, hvor det alene er et enkelt ungt familiemedlem, som er endt i en kriminel løbebane.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at familien er en mindre omkostning for kommunen.

Er et barn anbragt uden for hjemmet på grund af kriminalitet, som de selv har begået, så kan de ikke blive sat i fængsel, men vil blive anbragt på en sikret døgninstitution, da de er under 18 år.

Og her mere end fordobles gennemsnitsprisen per barn. 240.000 kroner lyder gennemsnitsprisen på for en plads på en sikret døgninstitution.

Prisen kan dog ligge helt oppe på 280.000 kroner om måneden. Dermed kan bare et halvt års anbringelse løbe helt op i over halvanden million kroner for et barn.

Til gengæld lyder gennemsnitsprisen for en anbringelse hos en plejefamilie på sølle 51.000 kroner om måneden.

Netop den slags anbringelser er da også den, som er blevet nævnt som løsningen, hvis flere børn skal tvangsfjernes fra bandefamilier. 

Oversigt

    Oversigt