Rockerklub er flyttet ind i fynsk børnehave

Rockergruppen Satudarah er flyttet ind i en ejendom, som blev solgt af Odense Kommune for knap to år siden. Nu ønsker politikere i Odense og på Christiansborg handling.

- Jeg synes, I skal opløse jer selv og få noget arbejde og lave noget andet end at være i rockerklub.

Så klar var beskeden fra den fynskvalgte folketingspolitiker Mai Mercado, da hun og andre politikere lørdag morgen besøgte Odenses nye rockerborg.

I Spedsbjerg mellem Blommenslyst og motorvejen er den hollandske rockerklub Satudarah flyttet ind i en tidligere skole og skovbørnehave.

Mai Mercados hilsen til Satudarah har hun lagt op som en story på Instagram, og over for TV 2 Fyn er hun lige så skarp i sin holdning:

- Det er helt forfærdeligt, og de skal bare ud hurtigst muligt.

Hun lover, at hun og kollegerne på Christiansborg nok skal give kommunerne - i dette tilfælde Odense Kommune - mulighed for at forhindre, at rockergrupper etablerer sig.

- Det, vi fra Christiansborg skal gøre, er at sikre, at kommunen har de helt rigtige værktøjer til, at de bare kan få dem ud, siger hun og tilføjer:

- Og så skal vi sikre, at Satudarah bliver gjort ulovlig og dermed kan opløses - ligesom Loyal to familia (gadebande som i september 2018 blev gjort ulovlig, red.) er det i dag.

Udover en række bygninger, så består ejendommen af 4.000 kvadratmeter grund.
Udover en række bygninger, så består ejendommen af 4.000 kvadratmeter grund.
Foto: Morten Albek

En af de ting, der kan kigges på, er den såkaldte bandepakke. De muligheder, bandepakken indeholder, skal muligvis forfines, mener Mai Mercado.

At der kan kigges på værktøjerne får opbakning hos Christiansborg-kollegaen og socialdemokraten Bjørn Brandenborg.

- Vi har de seneste år ført en benhård retspolitik, også når det kommer til bandeområdet, og det er vi selvfølgelig også villige til at kigge på her. Det handler i bund og grund om, at folk skal kunne føle sig trygge i deres hjem, siger han og tilføjer, at man selvfølgelig ikke skal have en rockerborg som nærmeste nabo.

Peter Rahbæk Juel: - Satudarah er et kriminelt foretagende.
Peter Rahbæk Juel: - Satudarah er et kriminelt foretagende.
Foto: Morten Albek

Politikere: Det er at kriminelt foretagende

Står det til Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S) og rådmand Søren Windell (K), bliver Satudarahs ophold på Spedsbjergvej 1 en kort fornøjelse.

- Man skal ikke være naiv. Det er ikke mænd der går og hygger omkring motorcykler. Det er et kriminelt foretagende, og selvom der ikke er registreret kriminalitet her endnu, så er det dét, der er kernen omkring Satudarah; det er kriminalitet, det er narkomarked, det er vold, det er trusler og alt, hvad det medfører.

- Og det vil vi ikke have ind her, siger Peter Rahbæk Juel.

Satudarah har alene i år etableret sig i Vodskov ved Aalborg, i Randers, i Esbjerg og altså senest her ved Middelfartvej i Odense.
Satudarah har alene i år etableret sig i Vodskov ved Aalborg, i Randers, i Esbjerg og altså senest her ved Middelfartvej i Odense.
Foto: Morten Albek

Søren Windell går skridtet videre og vil forebygge, at rockere og bander overhovedet kan rykke ind i ejendomme som den i Spedsbjerg.

- De har via en stråmand fået fat i den her her ejendom, da den har været udbudt til salg, og det irriterer mig grænseløst.

- Det viser mig bare, at vi har brug for et andet værktøj til, hvordan vi kan komme de her stråmænd til livs og undgå, at vi kommer i de her situationer.

Han kalder Satudarahs tilstedeværelse i Odense for "voldsomt alvorligt".

- Man skal lige huske på, at når man nu sidder i aften og enten har lyst til at ryge noget hash eller tage en bane kokain - og det er der desværre rigtig mange, der gør - så er det altså de her mennesker, vi understøtter.

- Det er er også det, vi skal til livs. Vi skal have en massiv indsats på det præventive i, at folk ikke går i gang med det her salg, som jo understøtter hele den kriminelle underverden, siger Søren Windell.

I august præsenterede den Socialdemokratiske regering er bandeudspil, der omhandlede alt fra bandernes fødekæde, en styrket efterforskning af banders ulovlige forretninger og hårdere straffe for eksempelvis våbenlagre og ydmygelsesvold.

Søren Windell: - Vi har brug for at komme stråmænd til livs.
Søren Windell: - Vi har brug for at komme stråmænd til livs.
Foto: Morten Albek

Gamle kendinge

Odense Kommune solgte ejendommen i Spedsbjerg i begyndelsen af 2021 for 1,5 millioner kroner - hvilket ifølge Fyens Stiftstidende var hele seks millioner under vurderingen - til Odense-selskabet Thiel Ejendomme, som ejes af Christian Thiel Gørtz.

Ifølge Ekstra Bladet er flere af medlemmerne af den nye fynske Satudarah-afdeling gamle kendinge fra det kriminelle miljø i og omkring Odense.

Satudarah-afdelingen består ifølge avisen af "en blanding af indvandrere og danskere". Af den sidste gruppe skulle flere af dem angiveligt have en fortid i Hells Angels' støttegruppe AK81.

Ejendommen var i mange år en skole og senest en skovbørnehave, som børnehuse i Tarup nød godt af.
Ejendommen var i mange år en skole og senest en skovbørnehave, som børnehuse i Tarup nød godt af.
Foto: Morten Albek

Oversigt

    Oversigt