I det fynske folks tjeneste

Røde tal får telefonerne til at gløde hos Skat

Op mod hundrede medarbejdere hos Skat i Odense sidder i disse dage klar ved telefonen for at besvare opkald fra borgere. Især borgere, der skal betale restskat, er i telefonen.

00:19

Video: Ole Holbech

I lokaler i den gamle postbygning ved siden at Odense Banegård syder det af travlhed i disse dage. Medarbejdere fra Skat svarer på spørgsmål fra borgere. En stor del af medarbejderne er vikarer, det er hyret ind til opgaven.

- Det er typisk borgere, med røde tal på årsopgørelsen, der ringer. Altså den fjerdedel, der skal betale restskat, fortæller kontorchef Allan Vestergaard Hansen fra Skat i Odense.

Skat svarer på telefoner tre steder i landet: Ribe, Hjørring og Odense. I alt sidder 450 personer klar til at svare på henvendelser i de tre kundecentre fra klokken 9 til 18 på alle hverdage.

- Vi forventer at besvare over 70.000 opkald i den første uge. Selv om vi har udvidet åbningstid og flere på arbejde, er der stadig mange, der vil opleve ikke at kunne komme igennem i første omgang. Men så prøv at ringe igen lidt senere, siger Allan Vestergaard Hansen.

Læs også Ny blæst omkring havmøllepark: Energistyrelsen beklager "positiv mail"

Skattestyrelsen er også klar til at svare på spørgsmål i weekenden på Facebook, Twitter og på chatten på skat.dk.

Sværere at snyde Skat

Der er indført en række såkaldte digitale stopklodser i årsopgørelsen, så borgere ikke laver fejl, når de oplyser ændringer og tilføjelser til årsopgørelsen.

Stopklodserne sørger også for, at det ikke er muligt at oplyse ulogiske eller usandsynlige fradrag uden at kontakte Skattestyrelsen.

- De digitale stopklodser gør, at det for eksempel ikke er muligt at oplyse et fradrag for fredede ejendomme, hvis man ikke ejer en fredet ejendom. Eller tager fradrag for lønmodtagerudgifter, hvis man ikke er lønmodtager. Hvis man mener, at man alligevel er berettiget til fradraget, så skal man kontakte os, og så ser vi på det. Stopklodserne skal sikre, at vi kan stoppe fejl, inden de bliver lavet, siger underdirektør i Skattestyrelsen Karoline Klaksvig i en pressemeddelelse.

Typiske områder man skal tjekke

De fem områder, hvor flest skal tjekke eller selv oplyse enten fradrag eller indtægter, er:

  • Kørselsfradrag

  • Børnebidrag

  • Aktier, værdipapirer, udbytte og lignende

  • Håndværkerfradrag

  • Indtægter ved deleøkonomi, for eksempel ved udlejning af bolig og bil

Halvdelen af de borgere, der har ændringer til årsopgørelsen, har ændringer til kørselsfradraget.

 

Kilde: Skat

Se mere
00:53

- Det er typisk borgere, med røde tal på årsopgørelsen, der ringer. Altså den fjerdedel, der skal betale restskat, fortæller kontorchef Allan Vestergaard Hansen fra Skal i Odense.

Luk video

Fakta om Skat

Før i tiden skulle man selv indsende sine oplysninger med posten eller indtaste tallene via telefon. I dag har Danmark et af verdens mest automatiserede og digitaliserede personskattesystemer. Skattestyrelsen har størstedelen af oplysningerne, og derfor oplever de fleste, at de ikke skal foretage sig noget, når årsopgørelsen kommer.


Årsopgørelsen er en oversigt over skatten for sidste år. Den kigger bagud og viser, hvad man har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat. Årsopgørelsen kommer hvert år i marts, hvor man kan se, om man skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år. Har man betalt for lidt i skat, skal man betale restskat. Har man betalt for meget, får man overskydende skat udbetalt.


I alt bliver der for 2018 dannet cirka 4,6 millioner årsopgørelser på baggrund af 200 millioner automatiserede og digitale oplysninger fra blandt andre arbejdsgivere, pengeinstitutter og pensionsselskaber.

 

Indtil årsopgørelsen for 2018 bliver tilgængelig den 11. marts 2019, kan nøgletallene fra årsopgørelsen 2017 anvendes til at tegne et billede af Danmarks største digitale begivenhed, der formentlig vil svare til billedet for 2018.

 

Kilde: Skat

Se mere