Så meldes der ud: Her er de ti tiltag, der skal gøre Odense klimaneutral

Målet er, at Fyns største by skal være klimaneutral i 2030. Nu kommer de konkrete tiltag, man skal sætte i verden, for at det mål kan opnås.


En klimaneutral by i 2030. Sådan lyder målet, og nu kommer en særligt nedsat Task Force med deres råd til, hvordan det skal opnås.

Faktisk er der ti helt konkrete ting, som skal bakkes op af politiske beslutninger, for at Odense kan blive klimaneutral.

- Odenses målsætning er ambitiøs, men realistisk. Den kræver modige politiske beslutninger og prioriteringer på kort og lang sigt, da forandringerne ikke kommer af sig selv. Odenses udfordringer i forhold til CO2-udledningen er primært på energi- og transportområdet. Her er der behov for markante forandringer, hvis Odense skal blive klimaneutral senest i 2030.

Det udtaler formand for Task Forcen Sebastian Mernild, der er prorektor på Syddansk Universitet og professor i klimaforandring, i en pressemeddelelse.

Muligt at give mening til kende

De nye anbefalinger foreskriver blandt andet, at man indfører nulemissionszoner senest i 2030, at man maksimerer CO2-optag i naturen, og at man gør al energiforbrug CO2-neutral i byen.

Du kan se alle anbefalingerne i faktaboksen herunder:

De ti anbefalinger:

Task Forcen er nedsat af økonomiudvalget for netop at finde ud af, hvordan man når målet om en klimaneutral fynsk by.

- Nu har et felt af erfarne eksperter og fagfolk hjulpet os et skridt på vejen og peget på konkrete tiltag med stor effekt, der kan gøre Odense langt grønnere. Jeg er glad for deres bidrag, der også er et springbræt til endnu flere samtaler både med borgerne, erhvervslivet og byrådets partier om, hvordan vi i fællesskab kan gøre Odense klimaneutral, siger byens socialdemokratiske borgmester, Peter Rahbæk Juel.

Fra tirsdag er det desuden muligt for borgere at give sin mening om de ti anbefalinger til kende på odense.dk/klima.

De henvendelser vil senere blive taget til efterretning og behandlet af kommunen, lyder løftet videre i pressemeddelelsen.