I det fynske folks tjeneste

Se dokumentar: Dengang søkøerne kom til Danmark

Odense Zoos søkøer har fået et nyt familiemedlem. Manfred, hedder han. TV 2/FYN var med, dengang det hele startede.

00:37

Video: Ken Petersen. Journalist: Christoffer Laubel

I dag har det nyeste medlem af Odense Zoos søkofamilie fået sit navn. TV 2/FYNs brugere og Odense Zoos gæster har besluttet, at han skal hedde Manfred.

Læs også Tillykke, lille søko: Her er dit nye navn

TV 2/FYN var med, allerede dengang det hele startede. Da Odense Zoo i sin tid besluttede sig for at hente fire søkøer i det sydamerikanske land Guyana - søkøernes land. Det var et projekt, der endte med at strække sig over flere år. Og projektet kulminerede, da daværende zoolog Bjarne Klausen i 2001 tog til Guyana for at hente dyrene.

Med på rejsen var TV 2/FYN. Du kan se dokumentaren om søkøernes rejse fra Guyana til Fyn nedenfor.

Fakta om søkoen

- Søkoen er det eneste vandlevende pattedyr, der kun æder planter – og det gør den seks til otte timer hver dag. Når den er rigtig sulten, kan den æde helt op til 10 procent af sin egen vægt.
- Dens nærmeste slægtning er elefanten, hvilket ses på søkoens kraftige hud samt på tænderne, som minder om stødtænder.
- Søkoen kan veje 900 kg., men er overraskende adræt. I vand kan den rulle, slå kolbøtter og svømme på ryggen. Søkøer danner ikke sociale bånd bortset fra mor og unge, der er sammen i to år.
Kilde: Odense Zoo
15:51

I 2001 fulgte TV 2/FYN fire søkøers rejse fra søkøernes land, Guyana, til Fyn. Se dokumentaren om rejsen her. Video: Ken Petersen. Journalist: Christoffer Laubel.

Luk video