Siden 2018 har Odense Kommune løftet 101 sager og stoppet snyd med sociale ydelser for 9,2 millioner kroner af rocker- eller bandemedlemmer.
Det viser tal fra et notat, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i fra den såkaldte Kontrolgruppe, hvis formål er at afdække, når personer med bandetilknytning snyder med offentlige ydelser.
- Hammeren skal falde ekstremt hårdt, når man snyder med offentlige midler, siger Christoffer Lilleholt (V), der er rådmand i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune.
Han fortæller, at Kontrolgruppen løbende har fået flere midler. Mere mandskab er også kommet til, og i løbet af foråret 2023 blev der ansat to ekstra medarbejdere i gruppen.
Et krydspres
De mange rockere og bandemedlemmer, der de senere år er blevet stoppet i snyd med offentlige ydelser, er blandt andet blevet opdaget i et tæt samarbejde mellem Skat, politiet og kommunen i det, der går under navnet Al Capone-metoden.
Metoden er opkaldt efter den amerikanske mafiaboss Al Capone, som huserede i Chicago i 1930'erne. Her havde myndighederne svært ved at dømme mafiabossen for smugleri, mord eller anden kriminalitet.
Til gengæld samarbejdede myndighederne om at få ham dømt for skattesnyd.
Metoden handler om, at de forskellige aktører deler oplysninger om de forskellige personer, og derfor er et bandemedlem oftest allerede i en myndigheds kikkert, når Kontrolgruppen begynder at kigge på ham. Det fortæller Jens Hye Johansen, der er afdelingsleder i Kontrolgruppen.
- Vi lægger et krydspres, når vi bruger Al Capone-metoden. Vi presser på flere forskellige sider og undersøger de her borgere fra flere forskellige vinkler, siger han.
Kontrolgruppen er egentlig sat i verden for at stoppe al socialbedrageri, og Jens Hye Johansen fortæller, at personer med bandetilknytning er en lille gruppe af dem, de arbejder med.
Men gruppen får meget opmærksomhed, og også Fyns Politi har de senere år sat ekstra folk af til området.
Ud over at myndighederne arbejder sammen om at stresse banderne, har Odense Kommune også en specialenhed, som er i tæt kontakt med de bandemedlemmer, der modtager offentlige ydelser. Hvis et bande- eller rockermedlem får offentlige ydelser, bliver vedkommende bedt om at komme til et møde med en kommunal medarbejder et par gange om ugen. Hvis de ikke møder op, bliver de sanktioneret.
Indsats mod bandemedlemmers socialt bedrageri
Fiktive adresser og indtægter ved siden af
Kontrolgruppen afdækker også mange forskellige typer af bandemedlemmers socialt bedrageri, men typisk er der to slags snyd, der går igen, lyder det fra Jens Hye Johansen.
Den ene måde, der bliver svindlet på, handler om fiktive adresser. Eksempelvis at moren i familien står til at have børnene, mens faren har adresse et andet sted, men stadig bor hos sin familie.
- Det betyder, at man kan få udbetalt en masse børneydelser og boligsikring, og hvis man er under uddannelse, kan man også få mere i SU, siger Jens Hye Johansen.
Den anden type svindel, han ofte ser, er borgere, som modtager kontanthjælp, selvom de har indtægter ved siden af.
- På den måde kan det være mange penge, der bliver udbetalt på et forkert grundlag, siger Jens Hye Johansen.
Af aktindsigten i notatet fra kommunen fremgår det, at man i de næste måneder, i slutningen af 2023 og starten af 2024, forventer at se den fulde effekt af opnormeringen med de ekstra medarbejdere i Kontrolgruppen.