Støtte til forening mod vold og kontrol er på vippen

Foreningen Søstre mod vold og kontrol var tirsdag kaldt til møde med Beskæftigelses- og Socialudvalg. Onsdag vil Odense Byråd tage stilling til om støtten til foreningen skal stoppes.

Den omdiskuterede forening Søstre mod vold og kontrol var tirsdag kaldt til møde med Odense Kommunes Beskæftigelses- og Socialudvalg.

Foreningen er kommet i søgelyset efter at TV 2 Fyn og Radio4 har fortalt om kritik af foreningens arbejde og metoder.

Foreningen er blandt andet beskyldt for udelukkelse af medlemmer og trusler mod en islamforsker fra Københavns Universitet.

Samtidig har flere byrådspolitikere rejst tvivl om den konkrete effekt af foreningens arbejde.

Odense Kommune har støttet foreningen med en million kroner - med mulighed for at få 500.000 kroner ekstra her i 2022.

Onsdag vil Odense Byråd tage stilling til om kommunen skal trække støtten til foreningen.

Efter mødet tirsdag er fronterne stadig trukket skarpt op mellem især Konservative og Venstre på den ene side og Socialdemokratiet på den anden side.

- Jeg stillet nogle spørgsmål omkring, hvad er det præcis, vi har fået for pengene, hvor mange er blevet hjulpet, hvor mange er blevet henvist til for eksempel krisecentret eller til en advokat eller til politiet eller andet sted, fortæller Joachim Hoffmann-Petersen, som er medlem af Beskæftigelses- og Socialudvalget for Konservative.

- Det har vi ikke kunnet få svar på, for de data, de foreligger ikke. Så vi kan ikke få svar på, hvad pengene er blevet brugt til.

Så hvad stemmer du i morgen?

- Jamen, vi stemmer for at smække pengekassen i.

Joachim Hoffmann-Petersen og Konservative vil stoppe støtten til Søstre mod vold og kontrol.
Joachim Hoffmann-Petersen og Konservative vil stoppe støtten til Søstre mod vold og kontrol.

Venstres Christoffer Lilleholt mener, at der har været så meget virak og og mediepolemik omkring støtten til Søstre mod vold og kontrol, og at det har fjernet fokus fra dem det handler om.

- Derfor mener vi ikke de 500.000, vi giver, som er en relativt lille del, både af foreningens tilskud, men også af kommunens budgetter, at det står mål med det, vi får igennem.

S: Fornem redegørelse

Men mens Konservative og Venstre således står til, at stoppe støtten til Søstre mod vold og kontrol, så mener Socialdemokratiets Cecilie Crawley på partiets vegne, at arbejdet med social kontrol i Odense ikke færdigt, og at støtten derfor ikke skal fjernes.

- De har på fornemste vis redegjort for, at de er en vigtig brik i det arbejde og derfor synes jeg også, at de er fuldt berettiget til at få støtten.

- Nu har de en advokat undersøgelse, der frikender dem, end de kan vise nogle rigtig, rigtig flotte resultater. Og Vi har stadigvæk et kæmpe stort problem i Odense, vi skal have løst.

- Så der er slet ikke nogen tvivl hos os mere, siger Cæcilie Crawley.

EL: De skal erkende og beklage fejl

Enhedslistens Reza Javid har tidligere sat spørgsmålstegn ved søsterforenings resultater og har efter tirsdagens møde en forventning om, at foreningen erkender, at der er begået fejl.

- Hvis de er enige, så erkender de, at der er sket nogle fejl i foreningens arbejde og kommunikation, og at de så beklager de fejl over for de mennesker, som det er gået ud over, siger Reza Javid.

Enhedslistens forventning er også, at Søstre mod vold og kontrol vil præsentere nogle tiltag for, hvordan de ville forebygge de her fejl.

- Det vil have betydning for os, siger Reza Javid.

Så skal det forstås sådan, at hvis ikke de gør det, så stemmer I også for at trække støtten?

- Vi skal hjem og kigge på materialet, men det er et krav fra os.

9,6 millioner kroner i offentlige tilskud

Siden foreningen Søstre mod vold og kontrol blev dannet i 2020 har den modtaget millioner af støttekroner.

Frem mod 2024 får foreningen 9,6 millioner kroner i offentlige tilskud udbetalt i rater fra blandt andet Odense Kommune, finansloven og Ole Kirks Fond, der er lavet til minde om grundlæggeren af legetøjsmastodonten Lego.

Oversigt

    Oversigt