Tak for livet, verdens bedste kirurg: Seksårig hylder lægen, der reddede hans liv

Fredag blev prisen for Årets Smil uddelt til læge Uffe Tange Holst. Med til prisoverrækkelsen var Storm, hvis liv blev reddet af lægen. Han havde selv en personlig gave med.

Uffe Tange Holst, der er overlæge på mave-tarm-kirurgisk afdeling på OUH, er årsag til, at Storm Juul Kjølby er i live i dag.

Den seksårige dreng lider af Hirschsprungs sygdom. En medfødt, kronisk sygdom, som betyder, at han mangler nerveceller i en del af tarmen.

- Det gør alle mine tarme næsten syge, og så gør det, at jeg bliver megadårlig, fortæller Storm Juul Kjølby.

Fredag var han tilbage på OUH for at hylde den læge, der reddede hans liv. Det skete, da den velgørende organisation Smil Fonden, der arbejder for at forbedre livet for indlagte børn, kårede Uffe Tange Holst som Årets Smil.

- Det er jeg hammerglad for og stolt af og kan slet ikke forstå det, siger overlægen.

I hænderne på Uffe

Hans seksårige patient kan dog sagtens forstå, at Uffe Tange Holst har fået prisen. 

- Han har hjulpet mange med at få det godt. Han er god, og han er altid glad, lyder det fra overlægens unge patient.

Storm havde taget et krus med til overlæge Uffe Tange Holst som tak, fordi lægen reddede hans liv.
Storm havde taget et krus med til overlæge Uffe Tange Holst som tak, fordi lægen reddede hans liv.
Foto: Sara Fuglsig

Derfor havde Storm Juul Kjølby også selv en gave med til sin læge. Et krus, hvor der stod: "Tak for livet, verdens bedste kirurg".

- Det er, fordi vi bare er så glade for, at han har hjulpet mig så godt, fortæller Storm Juul Kjølby.

De seneste to år har Uffe Tange Holst været Storm Juul Kjølbys læge. Det skete efter en skæbnesvanger aften, der nær havde kostet den unge mand livet. 

Hirschsprungs sygdom

- Storms iltmætning var så lav, at han nok ikke havde overlevet natten, hvis vi ikke var kommet ind på OUH. Det var første gang, han kom i hænderne på Uffe, og han kiggede bare på ham og kunne konkludere, hvad han fejlede, fortæller Storm Juul Kjølbys mor Sandra Juul Madsen.

Altid tid

Siden da fulgte flere operationer. Den seneste for et år siden.

- Nu kan jeg støtte på benene, jeg kan gå. Jeg kan løbe rundt og have det godt. Før lå jeg hele tiden i min seng. Hvis jeg skulle nogle steder, blev jeg løftet, fortæller Storm Juul Kjølby.

Den seksårige dreng er stadig patient hos Uffe Tange Holst, og uanset hvornår familien har brug for lægen, står han til rådighed.

- Vi havde en periode, hvor Storm havde nogle forskellige stomier, og de blev ved med at prolapse. Det var på alle tider af døgnet, og vi kunne altid ringe til Uffe, og så stod han der, fortæller Sandra Juul Madsen.

Det er tredje gang, at Årets Smil bliver uddelt.