Vaccineopfordring til de unge: - Der ligger også et ansvar på forældrene

Der er lav tilslutning til vaccinerne i den unge aldersgruppe. I Fyns største vaccinationscenter i Odense håber de også på at få flere 12-15-årige på besøg.

Inden længe er skoleferien slut, og eleverne vender tilbage i klasselokalerne.

Det indebærer dog en risiko for smittespredning, og derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen nu til, at alle 12-15-årige når at blive vaccineret mod coronavirus inden skolestart.

I vaccinationscenteret på Athenevænget i Odense er der en smule stille.

- Vi kan godt mærke, at det er sommerferie, og at folk godt kunne tænke sig at bruge deres ferie på at være sammen. Men vi vil rigtig gerne have, at de kommer ud og besøger os også, siger Rachel Sander, der er stedfortræder for afdelingssygeplejersken i vaccinationscenteret.

Lavere tilslutning end forventet

Den 14. juli blev de 12-15 årige inviteret til at blive vaccineret mod coronavirus. Men i Odense har 61 procent af den målgruppe endnu ikke fået det første stik.

- Tilslutningen har ikke været som forventet. Vi kunne godt tænke os at få flere besøg af de 12-15 årige, siger Rachel Sander.

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm påpeger, at behovet for vaccinationer kun er blevet større med den smitsomme deltavariant.

Derfor opfordrer han alle 12-15 årige og deres forældre til at blive vaccineret inden skolestart.

- Og det kan vi kun tilslutte os. Det hele handler jo om, at vi skal opnå en flok immunitet i Danmark. Det betyder altså også, at vi skal have de yngre børn med. Vi ved godt, at vi har sagt, at børnene ikke bliver lige så syge som de voksne, men vi skal huske på, at der er både børn og voksne i Danmark, som ikke får en vaccine på grund af helbredsmæssige årsager, og det er dem vi skal passe på, siger Rachel Sander.

Vigtigt at tale med børnene

Blandt fynboerne TV 2 Fyn mødte i Rosengårdcenteret, var der dog nogle, der allerede havde fået deres første stik.

- Jeg har allerede fået mit første stik, og jeg skal have det næste den 14. august, siger Clara Lilli Werlo Danielsen.

- Vi er vaccineret undtagen de yngste i familien. De skal også, når det kan lade sig gøre, siger Frederikke Nørgaard.

Og så var der dem, der lige vil se tiden an.

- Mine børn lader vi ikke vaccinere i første omgang. I hvert fald ikke før at børnelægerne også siger god for, at det er sikkert at gøre. Det er så forholdsvist nyt jo, så vi mener ikke, at man har set de følger, der eventuelt kan være i den aldersgruppe, siger Michael Fugl.

Men selvom Michael Fugl bestemmer, at det ikke er nu for hans børn, så taler de om vaccinationerne.

- Min ældste datter på 15, hun føler sig ikke helt tryg ved at lade sig vaccinere, så det har vi talt om, siger Michael Fugl.

- Vi var meget hurtige til at beslutte det. Fordi vi synes, det er vigtigt, at vi alle tager initiativ til at hjælpe til og få det hurtigst muligt, siger Clara Lilli Werlo Nørgaard.

- Mange børn har i den her periode også været bange for, hvad der skulle ske eller været bange for, om deres bedsteforældre eller forældre skulle blive syge, og om man kunne komme til at smitte dem. Lige pludselig er det dem, der er de vigtigste lige nu, så derfor er det vigtigt, at man har en god samtale med sit barn og kan se, at det er en god idé, så man ikke fortryder, når man kommer herud og får en ubehagelig oplevelse. Så der ligger et ansvar på forældrene, siger Rachel Sander.

I tabellen herunder kan du se, hvor mange der mangler vaccine i din kommune.

KommuneAntal personer 12-15Ikke påbegyndt vaccineProcentdel
Assens2106123158%
Faaborg-Midtfyn2647151157%
Kerteminde113164157%
Langeland44524956%
Middelfart2063137267%
Nordfyns155795962%
Nyborg159890557%
Odense8678529161%
Svendborg2792159057%
Ærø22515669%
OUH