Defekt fyrværkeri: Fynboerne kan forhindre morgendagens ulykke

Ulykkes Analyse Gruppen på OUH beder fynboerne om at indberette oplysninger om deres defekte fyrværkeri. På den måde kan morgendagens ulykke forhindres, mener gruppen.

Et defekt batteri. 

Det er skuffelsen, som nogle fynboer møder nytårsaften, når de forventningsfuldt sætter ild til lunten. 

Men i stedet for farverige eksplosioner på den mørke himmel, møder man et stykke fyrværkeri, der ikke springer i luften. 

Skulle det ske, så appellerer Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital til, at man kontakter myndighederne. 

- Hvis man rejser mistanke om, at ens fyrværkeri er i stykker, så vil vi rigtig gerne snakke med dem, der affyrer fyrværkeriet. Altså om hvilket mærke og type fyrværkeri de har. På den måde kan vi forebygge eventuelle skader ved at kontrollere det forskellige fyrværkeri, siger overlæge på OUH og professor ved Ulykkes Analyse Gruppen, Jens Lauritsen. 

Siden nytåret 1995/1996 har alle Danmarks skadestuer og sygehuset givet oplysning om skader efter fyrværkeri til Ulykkes Analyse Gruppen, som bruger informationen til at forebygge eventuelle ulykker. 

En tradition i forebyggelse

Det er svært at indsamle detaljerede oplysninger om fyrværkeriulykker. 

Derfor ser Jens Lauritsen gerne, at fynboerne kontakter Ulykkes Analyse Gruppen, hvis de får fingrene i et stykke defekt fyrværkeriartikel. 

- Hvis forbrugerne bliver opmærksomme på en fejl ved fyrværkeriet, så er det vigtigt, de indberetter det til os, siger overlægen.

Myndighederne har nemlig muligheden for at indkalde de respektive fyrværkeriproducenter til kontrol, hvis deres produkt har generelle fejl. 

På den måde kan myndighederne i sidste ende beslutte, at produktet ikke må sælges længere og skal tilbagekaldes af hensyn til fynboernes og andres sikkerhed. 

- Sygehusets forpligtigelse og tradition er at forebygge eventuelle skader. Vores bidrag består i at optælle, hvor mange skader og defekte fyrværkeri episoder der sker i det hele taget. Vi vil meget hellere, at ingen kommer til skade end at behandle det, siger Jens Lauritsen.

Skulle uheldet være ude, og man har fået fat i et defekt fyrværkeri, så skal man indberette fejlen på www.uag.dk/f.

Jens Lauritsen i Odense Gågade for at informere borgerne om, hvad konsekvenserne ved manglende sikkerhed er.
Jens Lauritsen i Odense Gågade for at informere borgerne om, hvad konsekvenserne ved manglende sikkerhed er.
Foto: Pernille Gram

Fire gode råd

Hvordan undgår man så en tur til sygehuset nytårsaften efter en fyrværkeriulykke?

Her får du ekspertens råd til en sikker oplevelse med fyrværkeriet.

- Det første råd er, at man altid skal have briller på. Uanset om man er tilskuer, eller om det er en selv, der antænder lunten, siger Jens Lauritsen.

- Det andet råd er, at man skal holde sig langt væk fra det ulovlige fyrværkeri. Kanonslag, strygere og lignende, der leger man med sin egen førlighed.

- Og det tredje råd er, at uanset fyrværkeriets type, så skal man altid stå minimum otte meter væk fra fyrværkeriet, når det er blevet antændt. Overraskende mange ved ikke, at man skal være otte til ti meter væk, siger han og afslutter.

- Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at personen der antænder fyrværkeriet skal være ædru og kunne antænde fyrværkeriet korrekt.

En anden statslig myndighed kæmper ikke med at få fynboerne til at kontakte dem. Lægevagten og 112 oplevede en stor stigning af unødvendige opkald henover julen.

Dette dokument udleveres, hvis fynboerne er kommet til skade som følge af fyrværkeriet.
Dette dokument udleveres, hvis fynboerne er kommet til skade som følge af fyrværkeriet.
Foto: Odense Universitetshospital

Oversigt

    Oversigt