By har kæmpet for fjernvarme i otte år - nu er brev sendt afsted til Folketinget

Stigende energipriser og ønsket om at blive fri af russisk gas har resulteret i en større snak i Danmark om alternative energikilder.

Men den samtale har stået på i otte år i Vester Skerninge. I byen har lokale kræfter nemlig siden 2013 forsøgt at få et fjernvarmeanlæg bygget.

Vejen dertil har været lang - fuld af bureaukrati og juridiske udfordringer, fortæller en af mændene bag projektet Rudi Rusfort. Han nævner blandt andet mange høringsfaser og myndighedsbehandling.

quote Vi har simpelthen nogle erfaringer, hvor vi har mødt modstand og stadig møder den

Rudi Rusfort, næstformand, Fjernvarme 5762

Og med udsigten til at flere skal i gang med et projekt lig deres, har de nu sendt et brev afsted i forsøg på at hjælpe.

Brev sendt til Folketinget

Foreningen Fjernvarme 5762, som Rudi Rusfort er næstformand for, har nu sendt et brev til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg for at gøre opmærksomme på de udfordringer, de har mødt undervejs i processen. 

- (Det har vi gjort, red.) for simpelthen at gøre opmærksom på, at når man nu arbejder på en ny varmecheck til forbrugerne og samtidig fremhæver udfasningen af naturgas, så har vi simpelthen nogle erfaringer, hvor vi har mødt modstand og stadig møder den, forklarer Rudi Rusfort om årsagen til brevet.

Rudi Rusforts hjem bliver lige nu opvarmet af et gasfyr. Det håber han snart ændrer sig.
Rudi Rusforts hjem bliver lige nu opvarmet af et gasfyr. Det håber han snart ændrer sig.
Foto: Anders Høgh

Foreningen vil nemlig gerne gøre Folketinget opmærksom på, at de udfordringer, projektet har givet i Vester Skerninge, kommer andre også til at møde, hvis ikke der bliver ændret noget i sådan et forløb.

Skal varme tre byer op

Rudi Rusfort har lige nu et gasfyr i huset. Det fyr kan sagtens varme hjemmet op i nogle år endnu, men han håber alligevel at fjernvarmeprojektet bliver realiseret hurtigst muligt.

Og det er ikke kun hans hjem og naboerne, der får glæde af anlægget.

Det er denne mark, hvor fjernvarmeanlægget efter planen skal ligge. På marken bagved ønskes der solfangere.
Det er denne mark, hvor fjernvarmeanlægget efter planen skal ligge. På marken bagved ønskes der solfangere.
Foto: Anders Høgh

Fjernvarmeanlægget skal ikke kun forsyne borgerne i Vester Skerninge, men også i nabobyerne Ollerup og Ulbølle.

- Nu skal vi have et fjernvarmeværk med industrielle varmepumper, som trækkes på strøm, og så har vi adgang til nabomarken, så vi kan sætte solfangere op der, fortæller Rudi Rusfort om planen for fjernvarmeprojektet.

Svendborg Kommune skal på et byrådsmøde den 26. april tage endelig stilling til, om fjernvameprojektet i Vester Skerninge skal blive til virkelighed.

Oversigt

    Oversigt