Grethe fik første stik: 20.000 skal stikkes på én dag

Mandag skal det danske sundhedsvæsen til generalprøve for at finde ud af, om systemet kan vaccinere 100.000 om dagen. I Svendborg skal 1.200 fynboer vaccineres mellem klokken otte om morgenen til halv ni om aftenen.

Hvordan sikrer man sig, at man kan vaccinere helt op mod 400.000 danskere om dagen? 

Man afholder en generalprøve - eller en såkaldt stresstest af systemet, hvor 100.000 danskere på landsplan bliver testet på én dag. Den dag er mandag, og i Svendborg var man klar til at give dagens første stik klokken otte.

Og en af dem, der var mødt op til sit første stik, var pensionist Grethe Nogel.

- Det er ikke noget særligt, jeg tager det bare, som det kommer, siger Grethe, da hun bliver spurgt om hun glæder sig.

De største udfordringer

På vaccinestedet i Svendborg skal der i alt vaccineres godt 1.200 personer mandag. Det er personer over 75, særligt sårbare personer og personer i vaccinegruppe 5-8

- Noget af det, vi har haft fokus på, er, at vi har sikret logistikken omkring flowet af vacciner, hvordan de bliver leveret, trukket op og givet til borgeren, fortæller ledende overlæge på Svendborg Sygehus, Mette Worsøe

quote Indtil videre har vores udfordringer været på ventetid, kommer man før tid, så skal man vente, og en ventetid et sted forplanter sig videre i systemet

Mette Worsøe, Ledende overlæge, Svendborg Sygehus

Vaccinegrupper

For at sikre at alle 1.200 kan nå at blive vaccineret, har man i Svendborg forberedt sig til dagen, og nogle af de største udfordringer har også allerede vist sig.

- Indtil videre har vores udfordringer været på ventetid, siger Mette Worsøe.

- Hvis man kommer før tid, så skal man vente, og en ventetid ét sted forplanter sig hurtigt videre i systemet.

Udover at holde styr på unødvendig ventetid, skal IT-systemet, som medarbejderne bruger, også være oppe at køre og fungere. Uden det, kan man ikke modtage sin vaccine.

- Som borger kommer man ind og sætter sig på en stol, man får scannet sit sundhedskort, og så scanner personalet også vaccinen, som skal trækkes op, inden man får sit stik, forklarer Mette Worsøe.

Realistisk med over 1.000 stik?

Men er det overhovedet realistisk med så mange stik i Svendborg?

- Det er meget realistisk, indtil videre har vi hver dag vaccineret flere, så vi får minimum 1.250 igennem i dag, siger den ledende overlæge.

- Hvis vi når igennem dem, som vi forventer, har vi jo bevist, at det, vi mangler, det er at få vaccinerne til landet. Systemet er gearet til det.

I hele region Syddanmark skal i alt 20.000 personer vaccineres.

Det gjorde overhovedet ikke ondt

Og for pensionist Grethe Nogel, der altså har taget turen fra Langeland til Svendborg i dagens anledning, ja der går der da heller ikke længe, fra hun har sat sig i stolen, til hun får givet stikket.

- Det var hurtigt overstået, det gjorde overhovedet ikke ondt, siger Grethe Nogel.

Det er vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderne, der bliver brugt under stresstesten mandag. Vaccinen fra AstaZeneca er sat midlertidigt i bero, efter at den er blevet sat i forbindelse med nogle sjældne, men alvorlige blodpropper.

I alt skal flere end 101.000 vaccineres på landsplan mandag.

Oversigt

    Oversigt