I det fynske folks tjeneste

Lærlinge: Svendborg skraber bunden

Svendborg er blandt de kommuner i Danmark, der har flest unge uden regulære praktikpladser.

Lærlinge er meget eftertragtede.

Kun to af landets 94 kommuner overgår Svendborg, når det gælder antallet af unge uden praktikplads.

I alt manglede der 187 praktikpladser i Svendborg per 1. juli 2017. Af dem har 53 unge afsluttet grundskolen, men de har ikke fået praktikplads.

134 er i skolepraktik, hvilket ikke regnes for "rigtig" praktik.

I samme måned i 2016 manglede der 179 praktikpladser, så manglen vokser.

Samtidig er der indgået færre praktikaftaler. I juli 2016 var 430 unge kommet i "rigtig" praktik. I juli 2017 var tallet 404 - altså et fald på 26 pladser.

Det viser tal fra Undervisningsministeriet, som LO har regnet på. 

Det er beskæmmende, og jeg håber virkelig, at Svendborgs politikere og kommunens arbejdsgivere reagerer.

Tonni Hansen, formand, LO Sydfyn.

- Det er beskæmmende, og jeg håber virkelig, at Svendborgs politikere og kommunens arbejdsgivere reagerer. For det første fordi samfundet har et ansvar over for de unge og skal tage vare på, at de får en ordentlig uddannelse. For det andet fordi det vil være et selvmål af rang at lade stå til, siger formanden for LO Sydfyn, Tonni Hansen.

Læs også Nyt mødested for unge og virksomheder i Nyborg

Han fremhæver, at mange virksomheder har svært ved at skaffe kvalificerede medarbejdere, og han opfordrer offentlige og private arbejdsgivere til at gå i gang med at uddanne folk.

Sker det ikke, vil der mangle folk til at yde den fornødne offentlige og private service, virksomhederne kan ikke udvide deres produktion og må sige nej til ordrer.

Tonni Hansen, formand, LO Sydfyn.

- Sker det ikke, vil der mangle folk til at yde den fornødne offentlige og private service, virksomhederne kan ikke udvide deres produktion og må sige nej til ordrer, og vi kan i værste fald ikke få en faglært smed eller tømrer til at udføre reparationer i vore hjem, siger han.

Han tilføjer, at det ikke hjælper stort at flytte til en anden kommune, for det er et nationalt problem. På landsplan mangler der omkring 12.000 praktikpladser.

Læs også Svært at finde praktikplads