Ny arena får GOG til at rykke: - Men de hører til herude

Der er ikke den store glæde, at spore blandt gudmeborgerne efter det mandag kom frem, at GOG flytter hjemmekampe til en kommende arena i Svendborg.

- Det er helt galt. Det synes jeg virkelig er galt, fordi de hører til herude og de er opvokset herude og folk bakker op herude, siger Henrik Jørgensen, som har boet i Gudme i 50 år, og tilføjer:

- Det ville jeg være meget ked af.

Henrik Jørgensen er en af flere Gudme-borgere, som TV 2 Fyn mødte mandag eftermiddag, hvor det kom frem, at GOG flytter sine hjemmekampe ind til Svendborg.

Her har en række sponsorer lagt penge nok på bordet til, at der i 2024 vil stå en ny arena klar på samme adresse Svendborg Idrætscenter.

Arenaen skal huse de to elitesportsfyrtårne GOG og Svendborg Rabbits.

Således affolkes Gudmehallerne på kampdage, og en stærk tradition for håndbold i den godt 900 borgere store sydøstfynske by forsvinder.

Det sker stort set samtidig med GOG's 50 års jubilæum. Direktør Kasper Jørgensen lover dog ved dagens præsentation af arena-projektet, at GOG fastholder Gudme, som base og at spillerne fortsat skal træne i byen.

- Hallen er jo bygget med borgernes opbakning

Det rykker ikke ved Henrik Jørgensens ærgrelse, som ikke er tvivl om, at det vil have betydning for Gudme som by. Han oplever, at Gudme er synonymt med GOG og både klub og by er kendt ude omkring.

- De hører til herude, og hver gang vi har nogle spillere på holdet, som faktisk er født og opvokset i Gudme, så er der jo stor succes omkring det, og folk strømmer til, siger han og tilføjer, at uden lokale støtte, så var klubben næppe der, hvor den er i dag.

- Hallen er jo bygget, mange gange, med befolkningens tilskud og opbakning, siger Henrik Jørgensen.

- Jeg kan huske, da vi byggede en ny hal, der var der i starten ikke tilskuerpladser, så gik Gudme-borgerne ind og sagde; det skal der være, fortæller han.

Tilskuerpladserne kom med i planerne ved, at borgerne støttede økonomisk, fortæller Henrik Jørgensen og opstiller et personligt dilemma:

- Det værste er, at jeg egentlig er Svendborg-dreng, men det her er for voldsomt.

Christoffer Dreyer, formand for fanklubben Det Gule Hjørne: - Det er det svært at sætte rigtig mange ord på, hvad GOG-dna'et er. Det er bare noget man kan mærke, når man er herude i klubben.
Christoffer Dreyer, formand for fanklubben Det Gule Hjørne: - Det er det svært at sætte rigtig mange ord på, hvad GOG-dna'et er. Det er bare noget man kan mærke, når man er herude i klubben.
Foto: Flemming Ellegaard

- Det går ud over Gudme som by

Netop tilstrømningen af tilskuere fra blandt andet Odense og Svendborg er i spil for købmand Martin Pellegård i Min købmand.

Han kan godt forstå, at man gerne vil samle eliten i en, ny flot arena i Svendborg, men han er bekymret for GOG's tilhørsforhold.

- Det vil jo selvfølgelig ikke kun gå ud over butikken, men også Gudme som by, som helhed, så jeg håber selvfølgelig, at de bliver i Gudme i det omfang, det kan give mening for dem, siger Martin Pellegård.

Han har så i første omgang GOG-direktørens ord for, at klubben kun flytter adresse, når der skal spilles hjemmekampe.

Der er således fortsat base for købmandens direkte tilknytning til håndboldklubben som sponsor. Men intet er sikkert, giver Martin Pellegård udtryk for:

- Det er klart, at der i Svendborg er masser af mulighed for lokale sponsorer.

- Der har jeg jo heldigvis en lille niche, hvor jeres lille købmand kan være lokal sponsor for en kæmpe klub, og få lov til at få en en lille fod ind i en stor verden.

- Og det ønsker jeg selvfølgelig, at blive ved med.

Købmand Martin Pellegård: - Når det er kampdag, så kommer de gule trøjer frem.
Købmand Martin Pellegård: - Når det er kampdag, så kommer de gule trøjer frem.
Foto: Anna-Sofie Pedersen

Men han forudser også, at en stor omsætning forsvinder med ét slag. For når der spilles en GOG-kamp i Gudmehallerne sker der noget i købmandsbutikken.

- Når kampen slutter, er her et hav af folk. Der kan vi gå fra at have seks-ti ekspeditioner under kampen, til efterfølgende, at komme op på 50, 60, 80 ekspeditioner. Så der bliver meget travlt, når kampene slutter, fortæller Martin Pellegård.

Han vil også komme til at savne, at folk i alle aldre kommer til byen iklædt de gule fanbluser. De vil være i Svendborg i stedet.

- Man kan mærke det på stemningen i byen, hvor man kan mærke det i butikken, når det er kampdag, så kommer de gule trøjer frem.

Gudme ligger i dna'et

Ved dagens præsentation sagde GOG-direktør Kasper Jørgensen, at Gudme ligger i klubbens dna.

- Det er hele vores kultur, og vores træningsmiljø skal fortsætte med at være der, så det er vores hjemmekampe, vi flytter ind til Svendborg, sagde 45-årige Kasper Jørgensen. 

Han har en fortid som GOG-spiller, og har derfor haft sin daglige gang i Gudmehallerne i mange år. Men tiden er moden til nye rammer.

- Vi skal kunne være konkurrencedygtige for, at vi skal kunne spille vores europæiske kampe, og konkurrere med de andre. Der er vi nødt til, at have større faciliteter.  

- Der er rigtig mange, der har interesse for vores kampe i øjeblikket. Det er vi rigtig glade for. Dem kan vi ikke tilfredsstille i dag, men det kommer vi til. Så derfor har det været et stort behov for GOG, at få få nye og større faciliteter, siger Kasper Jørgensen.

En hjemmebane med musik i

I Svendborg bliver der i den kommende arena plads til 3.400 tilskuere på lægterne mod 2.000 i Gudmehallerne.

Politisk har flytningen af GOG's hjemmebane de godt 15 kilometer mod sydvest opbakning.

- Vi skal selvfølgelig bruge den til større sportsarrangementer for GOG og Rabbits, som er de store eliteklubber i området, og så skal vi bruge den til messer, til konferencer og forhåbentlig også til nogle større musiknavne, end end det, vi tidligere har haft.

- Så vi får forhåbentlig også nogle gode koncerter på den her måde, siger borgmester Bo Hansen (S).

Det er ikke kun købmanden, som vil miste omsætning, når GOG i 2024 får mulighed fr 3.400 tilskuere til hjemmekampene.

Også Anette Kildelund i cafeteriet i Gudmehallerne skal se sig om efter omsætning.

Til TV 2 Fyn siger hun, at hun formentlig vil miste en stor del af omsætningen.

Hvis en ny multihal i Svendborg bliver en realitet betyder det ny hjemmebane til GOG - og farvel til Gudme

Oversigt

    Oversigt