Vil have endnu flere solceller og kæmpe vindmøller: - Det kan ikke nytte noget, at vi læner os tilbage

Plan- og Lokalsamfundsudvalget i Svendborg Kommune skal stemme om, hvorvidt rammen for solcelleparker og vindmøller skal udvides. Det kan resultere i 145 hektar solceller og seks 150 meter høje vindmøller.

145 hektar - eller 204 fodboldbaner - med solceller. Og seks enorme vindmøller. 

Det størrelsen på området, der skal dækkes af solceller i Svendborg Kommune, hvis Plan- og Lokalsamfundsudvalget tirsdag stemmer for en udvidelse af rammen for vind- og solenergi, der også tæller seks nye vindmøller, på 150 meter.

Det synes venstremand og medlem af udvalget, Per Nykjær Nielsen, er en rigtig god idé.

- Jeg håber, at det vil være muligt, at vi kan finde nogle steder, hvor det kan lade sig gøre.

For Flemming Madsen (S), der også er medlem af Plan- og Lokaludvalget, handler det om at være en del af den nationale linje.

- Vi vil gerne tage vores procentdel af, hvad der er behov for på landsplan, siger han.

Med regeringens klimaplan, der blev fremlagt i sommers, skal den samlede produktion af grøn energi firdobles og en stor del af ansvaret for det kommer til at ligge ved kommunerne.

Svært placeringsarbejde

Hvor der helt præcist kan findes plads til både vindmøller og solcelleanlæg i Svendborg er ikke fastlagt endnu.

Kommunen ligger inde med ansøgninger på over 700 hektar jord, der gerne må bruges til solcelleanlæg, men når vindmøllerne skal placeres, så bliver arbejdet lidt sværere.

Vindmøller skal nemlig helst placeres i klynger af mindst tre, og nærmeste nabo må ikke befinde sig i en radius af tre gange vindmøllens højde.

På grund af de forudsætninger er der på nuværende tidspunkt kun fem steder i Svendborg Kommune, som er egnede til, at der kan stå vindmøller. De steder findes omkring Broholm, Tved, Skjoldsmose, ved motorvejen mod Odense og på Tåsinge.

Og selvom der er nedsat stramme regler for placeringen, så er Flemming Madsen sikker på, at der stadig vil komme protester ved opførelsen.

- Hvis man spørger folk, så vil de alle sammen have grøn energi. Men vi er vant til, at borgerne ikke vil have det i baghaven. Uanset om man snakker vind eller sol, så er der protester, siger Flemming Madsen.

Vil du da gerne have en vindmølle i baghaven?

- Det har jeg ikke noget imod. Jeg vil hellere have en vindmølle end solceller i baghaven.

- Jeg synes principielt, at solceller ikke skal opføres på frugtbar jord, hvor man kan dyrke jorden, eller hvor der kan være fri og vild natur. Personligt vil jeg derfor helst have vindmøller, siger han.

Vil have endnu flere solceller

Det er Peter Nykjær Nielsen ikke enig i. Hvis det var op til Venstre, så kom der, ifølge ham, 300 hektar solcelleanlæg i Svendborg, så kommunen kunne blive helt selvforsynende.

- Solceller er en uskyldig energiform.

- Jeg kan godt forstå, at hvis man bor i udkanten af et byområde, og man altid har set ud på en mark, og den pludselig bliver til en glinsende solcellepark, så er det træls. Men der skal skelnes mellem at blive nabo til en stor vindturbine kontra en solcellepark.

- Solcelleparker larmer ikke, og der bliver ofte bygget en tre til fire meter høj mur omkring, så når man så kører forbi, så lægger man slet ikke mærke til, at de er der, siger han.

Han mener dog, at vindmøllerne godt kunne stå langs motorvejen, hvor der i forvejen er støj fra bilerne.

I Svendborg Kommune findes der på nuværende tidspunkt 49 store og små vindmøller. 45 af dem vil fortsat være leveringsdygtige i 2030.
I Svendborg Kommune findes der på nuværende tidspunkt 49 store og små vindmøller. 45 af dem vil fortsat være leveringsdygtige i 2030.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Frie rammer for energifællesskaber

I den fremlagte plan, som udvalget skal stemme om, fremgår det også, at mindre solenergianlæg skal kunne etableres udenfor aftalerammen for de større anlæg, som kommunen planlægger.

- Hvis der er et grønt initiativ, som et samfund er enig i, så kan vi kun tage positivt imod det, mener Flemming Madsen.

Det betyder dog ikke, at man frit kan opsætte solceller, lige hvor man vil på ens private grund. Det kræver ifølge Flemming Madsen fortsat både ansøgninger, myndighedsgodkendelse og i nogle tilfælde også en ændring af lokalplanen.

Regeringens klimaplan

Står det til regeringen og næsten alle øvrige partier i Folketinget, skal den samlede produktion fra solenergi og landvind firedobles frem mod 2030 og i årene efter. 

Det kan opnås ved på landsplan at tidoble mængden af solceller og fordoble mængden af vindmøller.

Og det tager Flemming Madsen meget alvorligt.

- Det kan ikke nytte noget, at vi læner os tilbage og lader andre klare alle problemerne. Det skal vi være fælles om, siger han.

På nuværende tidspunkt er den vedtagne ramme for vind- og solenergi i Svendborg Kommune på 84 hektar solcelleanlæg og tre vindmøller på 150 meters højde.

Den ramme vil ikke være nok, hvis kommunen vil fortsætte med at være over 50 procent selvforsynende i 2030, og hvis de vil opfylde deres procentmæssige ansvar i forhold til regeringens klimaplan fra juni 2022.

På Lindø bliver der produceret kæmpe vindmøller. Se videoen af, hvordan en”vindmøllehjerne” bliver transporteret fra Lindø til Thy

Oversigt

    Oversigt