Hold godt øje med disse dyr, når du er ved Storebælt

Tusindvis af danskere kan dagligt være heldige at spotte både havørne og sæler, når de krydser Storebælt i bilen.

Op mod 35.000 biler krydser hver dag den 17 kilometer lange Storebæltsbro. En tur, der efterhånden er velkendt for mange, men hvad færre måske ved, er, at der gemmer sig en relativ sjælden naturoplevelse, hvis man kigger godt efter på sin vej over.

Godt halvvejs på broen kører man nemlig over Sprogø, en 154 hektar ø, som forbinder broer og tunnel. Den lille ø er unik, da den er naturbeskyttet, og der tages blandt andet specielt hensyn til fugle som edderfugl og dværgterne på øen.

Det er dog ikke disse relativt små fugle, man skal gøre sig håb om at spotte fra bilruden. Det er derimod en langt mere synlig fugl for det blotte øje, nemlig havørnen.

En svartbag igang med at fouragere på Sprogø. En svartbag er en af de største måger i Danmark.
En svartbag igang med at fouragere på Sprogø. En svartbag er en af de største måger i Danmark.
Foto: Peter Pelle/Privatfoto

- Her om vinteren kan man sagtens være heldig at se havørne ved Sprogø, for de lever af nogle af alle de gæs, der er herovre, fortæller naturvejleder Peter Pelle, der har speciale i dyrelivet på Sprogø.

Havørnen er Nordeuropas største fugl og har et vingefang på op til to en halv meter. Dermed er den synlig i luften, men Peter Pelle har endnu et råd til at fange den majestætiske fugl fra bilruden.

- Hold øje med når alle gæssene letter, så er det oftest fordi, en havørn er på spil, fortæller naturvejlederen.

Fred og ro giver optimale betingelser

Storebæltsbroen er en af de mest trafikerede områder i Danmark, og derfor kan det virke paradoksalt, at man kan spotte havørne så tæt på biler i høj fart. Men det er der en god forklaring på. Der er nemlig ikke adgang til øen for offentligheden, og dermed er dyrelivet på øen fuldstændig uforstyrret.

Af samme årsag kan man også være heldig at spotte et dyr, som normalt ikke kommer så tæt på biler og mennesker, nemlig sælen. Man skal vide, hvor man skal kigge hen, men gør man først det, er det ifølge Peter Pelle ret nemt at spotte sæler på sin tur over Storebælt.

- Hvis man kigger mod nord, når man nærmer sig Sprogø, så er der en lille bugt, der går ind, den kalder vi Midtfjord, og her ligger der nogle store sten, og på de sten, der er man næsten altid heldig at se spættede sæler, fortæller naturvejlederen.

En spættet sæl på en sten ved Sprogø. Spættede sæler kan også spottes ved blandt andet Vadehavet.
En spættet sæl på en sten ved Sprogø. Spættede sæler kan også spottes ved blandt andet Vadehavet.
Foto: Peter Pelle/Privatfoto

Et mekka for fugle

Sprogø er dog mere kendt for sit fugleliv end for sælerne. For udover havørnen vrimler det med fuglearter på øen. Det skyldes blandt andet, at Sprogø fungerer som et naturligt stop for fugle:

- Vi kan se, at mange fugle stopper på Sprogø på deres tur henover vandet. Det bliver faktisk en slags pejlemærke, ja, en slags rasteplads for dem på deres flyverute, fortæller naturvejleder Peter Pelle.

Udover havørnen er der mange forskellige mågearter på Sprogø. Den største af mågerne, svartbag, kan også spottes fra bilruden.

Noget du kan lægge mærke til, når du passerer Storebælt via broen er de nye vindafskærmninger. De skal forebygge uheld.

Oversigt

    Oversigt