Fynsk forening sælger syge hunde og lyver adfærdsvanskelige hunde bedre i annoncer

Smitsomme sygdomme, falske annoncer og en ejer, som ikke tror på kunderne. Det er nogle af oplevelserne med den fynske forening New Hope, som importerer hunde fra Portugal.

Historien begyndte en tidlig morgen den 30. maj i år foran en hal ved et hestestutteri i Aabenraa.

Jessica Ceglarek fra Aabenraa havde ventet i sin bil det meste af natten. Hun havde betalt 4.880 kroner til nonprofitforeningen New Hope for at adoptere en hvalp, som ankom i en lastbil fra Portugal med 46 andre hunde.

quote Jeg ville gøre noget godt, men støttede en lorteorganisation og tog sygdom med til Danmark

Jessica Ceglarek

Dermed skrev hun sig ind i en voksende statistik af danskere, som køber en hund fra udlandet. Fra 2015 til 2020 er antallet af importerede hunde fra udlandet til Danmark steget med fra 1.224 til 4.487. Det er en stigning på 266 procent. Det viser tal fra Dansk hunderegister.

TV SYD har i en helt ny dokumentarserie undersøgt New Hope, hvor der tegner sig et dystert billede af en forening, som ikke har styr på sagerne.

Du kan se den helt gratis lige her.

Efter at have ventet i sin bil i fem timer modtog Jessica Ceglarek sin hund. Men problemerne var kun lige begyndt. 

Jessica Ceglareks hund Bella havde virusser, giardia og bakteriel infektion, da hun modtog den fra New Hope.
Jessica Ceglareks hund Bella havde virusser, giardia og bakteriel infektion, da hun modtog den fra New Hope.
Foto: Stefan Jørgensen, TV SYD

En lille sort og brun hvalp med brune øjne og hvide poter. Den fik navnet Bella.

- Poterne var gule og pelsen var fyldt med afføring. Men dens anus var hævet og rødt. En frivillig fra New Hope fortalte mig, at det var kommet på grund af stress på rejsen, siger Jessica Ceglarek.

Bella havde også dårlig mave, så tre dage senere tog Jessica til dyrlægen på Aabenraa Dyrehospital, hvor der blev taget en prøve på Bella. En uge senere kom svaret.

Af det fremgår det, at hunden Bella testede positiv for den smitsomme parasit giardia, store mængder af bakterien Clostridium, indvoldsorme, circovirus og coronavirus. 

Undersøgelsen af Jessicas hund viste, at den var positiv for giardia, bakteriel infektion og to typer af virus. Blandt andet en type af coronavirus, som ikke smitter til mennesker.
Undersøgelsen af Jessicas hund viste, at den var positiv for giardia, bakteriel infektion og to typer af virus. Blandt andet en type af coronavirus, som ikke smitter til mennesker.
Foto: Privat

- Hunden havde et voldsomt angreb af giardia og clostridium perfringens. Virusserne forværrede dens tilstand, så hunden var medtaget, siger dyrlægen ved Aabenraa Dyrehospital, som tilså Jessicas hund.

Dyrlægen ønsker ikke at stå frem med sit navn af personlige årsager, men TV SYD er bekendt med dennes identitet.

Problemet var bare, at Jessica betalte New Hope for, at hendes hund blev testet for blandt andet giardia inden afrejsen fra Portugal.

Det er et lovkrav fra Fødevarestyrelsen, at hunde tilses af en dyrlæge indenfor 48 timer før afrejse. New Hope skriver også selv i deres kontrakt mellem forening og adoptant, at hunde med giardia ikke må rejse.

Artikelserie: De syge gadehunde

Ingen dokumentation

Derfor kontaktede Jessica New Hope og foreningens ejer Silke Dior Sommer for at fortælle, at hendes hund var syg.

- Men de troede ikke på mig. Silke Dior Sommer ville ikke anerkende, at min hund havde giardia. Så bad jeg om dokumentation for, at min hund var undersøgt, siger Jessica.

Men New Hope kunne ikke dokumentere, at Jessicas hund var testet for giardia. Ejeren Silke Dior Sommer sendte forkerte dokumenter, giardiatests fra andre hunde og påstod til sidst, at Jessicas hund var smittet i Danmark.

Men det afviser dyrlægen, som tilså Jessicas hund.

- Der er ingen tvivl om, at hunden havde giardia, før Jessica fik den. New Hope vidste, at der var noget galt, men de sendte alligevel hunden, siger dyrlægen ved Aabenraa dyrehospital.

Dyrlægen synes, det er et stort problem, at der importeres hunde med smitsomme sygdomme som giardia.

- Giardia rammer især unge hvalpe og kan give kroniske skader på tarmen, som kan påvirke dens vækst og påvirke den resten af livet. Derudover kan den potentielt smitte mennesker og brede sig til den danske hundepopulation, siger dyrlægen videre.

Hundene fra New Hope transporteres i en mindre lastbil fra internater omkring byerne Braga og Porto i Portugal til Aabenraa i Danmark. Turen tager cirka 40 timer.
Hundene fra New Hope transporteres i en mindre lastbil fra internater omkring byerne Braga og Porto i Portugal til Aabenraa i Danmark. Turen tager cirka 40 timer.
Foto: Grafik: Lasse Hansen, TV Syd

Hanne Knude Palshof er også dyrlæge og formand for Den Danske Dyrlægeforening. Hun er enig med dyrlægen fra Aabenraa Dyrehospital.

- Da der er en inkubationstid, er det usandsynligt, at smitten er kommet i Danmark, siger Hanne Knude Palshof.

Efterfølgende er mindst fire andre hunde fra samme transport også testet positive for giardia. Alle hunde som adoptanter har betalt for tests og undersøgelser inden afrejse i Portugal og som skulle være tilset af dyrlæge inden afrejse. Men det har New Hope altså ikke levet op til.

Tilbage i Aabenraa sidder Jessica med sin hund Bella. Hun elsker sin nye hund, men hun er skuffet over reaktionen fra New Hope.

- Jeg er vildt ked af forløbet. Jeg ville gøre noget godt, men støttede en lorteorganisation og tog sygdom med til Danmark. Det værste er New Hopes opførsel overfor mig, hvor de ikke troede på mig, siger Jessica Ceglarek.

Giver Trustpilot.dk det korrekte indtryk?

Hvis man slår New Hope op på Trustpilot.dk, virker det til at være en forening med tilfredse kunder. 88 procent kalder foreningen for fremragende. Ni anmeldelser er negative, hvor brugerne skriver, at de har fået dårlig behandling af New Hope og ejeren Silke Dior Sommer.

Men New Hope har indrapporteret 29 andre negative anmeldelser, som efterfølgende er blevet fjernet. Trustpilot fortæller, at i december 2020 blev New Hope udelukket fra at rapportere anmeldelser i 14 dage, fordi de rapporterede for mange.

TV SYD har yderligere talt med 22 utilfredse kunder, som har købt en hund hos New Hope. Deres oplevelser tegner et billede af en ejer og organisation, som ikke tror på sine kunder, når de henvender sig og siger, at de har fået en hund med en anden personlighed, end de var blevet lovet.

Falsk annonce

En af dem, som blev lovet en sød hund, er Sarah Dreyer Eskekilde fra Næstved.

Igennem New Hopes Facebookside så hun hvalpen Noa den 15. januar. Hun faldt for hunden, som New Hope beskrev som ”legesyg, kærlig, afbalanceret, tillidsfuld, kontaktsøgende, tryg ved mennesker og opvokset i privat pleje”. Sarah Eskekilde havde brug for en hvalp, som hun kunne opdrage til at bo med hende og hendes 12-årige datter og 18-årige søn.

Det var dette opslag hos New Hope, som fik Sarah til at bestille hunden Noa, som ses i nederste venstre hjørne.
Det var dette opslag hos New Hope, som fik Sarah til at bestille hunden Noa, som ses i nederste venstre hjørne.
Foto: TV Syd

Hun underskrev kontrakt med New Hope og betalte 4.880 kroner for hunden, som hun skulle have haft den 22. marts. Men den hund, hun modtog to en halv måned senere, opførte sig slet ikke som var beskrevet.

- I begyndelsen knyttede han sig hurtigt til mig, men efter en uge farer han pludselig imod min datter med tænderne fremme og ørene tilbage. Der sker igen næste dag, hvor jeg lige når at gribe fat i ham. Min datter blev så bange, at hun gik i chok, fortæller Sarah Eskekilde.

Hun prøvede at få hunden under kontrol, men det udviklede sig til, at hunden søgte datteren i sådan en grad, at hun måtte låse sig inde på et andet værelse i huset. Han bed også ofte Sarah og snappede ud efter andre.

Sarah Eskekilde bestilte en afbalanceret hvalp, som var vant til mennesker, men fik en helt anden hund.
Sarah Eskekilde bestilte en afbalanceret hvalp, som var vant til mennesker, men fik en helt anden hund.
Foto: Privat

Sarah kontaktede hundeopdrættere, dyrlæger og andre hundeejere, men gav til sidst op. Hun blev så stresset af at have Noa, at hun tabte sig otte kilo på tre uger.

- Jeg synes ikke, at den tekst, som New Hope solgte hunden med, passede på virkeligheden. Men da jeg henvendte mig til New Hope, fik jeg bare at vide, at jeg skulle slappe af, siger Sarah Eskekilde.

Efter en del tovtrækning frem og tilbage underskrev Sarah en ny kontrakt med New Hope om at omplacere hunden.

Men dagen efter så hun et opslag på New Hopes facebookside.

Sarah Eskekilde blev meget overrasket, da hun så, at New Hope i et nyt opslag beskrev hendes hund helt anderledes, end hun netop havde fortalt foreningen.
Sarah Eskekilde blev meget overrasket, da hun så, at New Hope i et nyt opslag beskrev hendes hund helt anderledes, end hun netop havde fortalt foreningen.
Foto: TV Syd

New Hope forsøgte nu at sælge hendes hund med stort set samme salgstekst. Ord som ”afbalanceret, tryg og glad for mennesker” gik igen. Derudover skrev New Hope, at det var den nuværende familie, altså Sarah Eskekilde, som beskrev hunden som ”sød og kærlig”.

Men det afviser Sarah Eskekilde.

- Jeg blev helt dårlig. De skulle skrive, at han (hunden, red.) skulle ud til en familie uden børn og med erfaring med hundetræning. I stedet skrev de, at vi afgav ham af personlige årsager og i øvrigt, at vi beskrev ham som sød og kærlig. Det ville jeg ikke lægge navn til, siger Sarah Eskekilde.

Hun kontaktede New Hope igen, og kort efter blev opslaget fjernet.

Sarah Eskekilde afleverede sin hund tilbage til New Hope på en landejendom lidt uden for Odense fredag den 18. juni. Lidt under tre uger efter hun fik den.

- Det virker på mig til, at det bare handler om penge. Jeg har ingen tiltro til New Hope. De lyver hundene yngre og bedre, end de er og udnytter, at nogle godhjertede mennesker køber hundene, siger Sarah.

Sarah Eskekilde har erfaring med hunde og fik rådgivning af eksperter, men måtte opgive at have hunden Noa.
Sarah Eskekilde har erfaring med hunde og fik rådgivning af eksperter, men måtte opgive at have hunden Noa.
Foto: Privat

Sarah Eskekilde erkender også, at der var en vis risiko ved at købe en gadehund fra Portugal. Men netop derfor købte hun også en hvalp, som havde levet i en plejefamilie og var vant til mennesker.

- Jeg ville aldrig købe en klassisk gadehund, fordi der ved man ikke, hvad man får. De kan have dybe skader, og jeg ville aldrig have en hund, jeg ikke kunne stole på, siger hun.

New Hopes ejer afviser kritik

TV SYD har spurgt New Hope og ejer Silke Dior Sommer om at stille op til interview. Det blev først afvist, men foreningen er senere vendt skriftligt tilbage.

TV SYD har blandt spurgt New Hope om:

Hvordan kan hunde, som ejerne har betalt tests for, ankomme til Danmark med giardia?

- Vi kan dokumentere, at samtlige hunde er laboratorietestet med 99 procent svarsikkerhed. Hundene testes typisk 1 uge til 1 måned før afrejse, skriver New Hope.

TV SYD har bedt om at se dokumentationen, men New Hope er ikke vendt tilbage.

Fakta om New Hope

Hvordan vurderer I hundene i forhold til adfærd og fysisk sundhed, og på hvilken baggrund skriver I salgsopstillingerne for hver enkelt hund?

- Vi beskriver dem, som de vurderes at være i adfærd og af sind i Portugal. Det vil sige af hundekyndige personer samt dyrlæger. Hertil fortælles samtlige adoptanter om den konkrete hunds eventuelle udfordringer ved godkendelsessamtalerne. Hertil adopterer NHDK som fast procedure ikke hunde, som vi er bekendt med har tydelige adfærdsmæssige udfordringer såsom meget angste eller udadreagerende, skriver New Hope.

TV SYD har talt med flere tidligere frivillige i New Hope, som fortæller, at de bevidst løj for adoptanter for at sælge flere hunde.

Se dokumentarserien ’De døde gadehunde’ på TV SYD Play.

Har du oplevelser med New Hope, som du vil dele med TV SYD? Så send en mail til journalist Alexander Klemp via alkl@tvsyd.dk.

Oversigt

    Oversigt