Dårlig fynsk frugthøst: Jan mister halvdelen af sine æbler

Jan Jager får ikke den samme frugthøst som normalt, fordi foråret var både koldt og vådt.

Jan Jager er i gang med sin æblehøst på frugtplantagen i Nørre Broby. Han er formand for Æble/Pære Klubben i Danmark og er en af de frugtavlere, der ikke får det optimale ud af årets æblehøst.

- Vi ville jo gerne have haft en større høst, end der er tilfældet. Vi havde noget frost i slutningen af april, og det gjorde, at blomsten (på træerne, red.) blev ødelagt, og så kan den ikke blive befrugtet, og så kommer der ikke nogle æbler på træerne, siger Jan Jager.

Frugtavleren fortæller, at nogle træer giver en god portion æbler, mens andre giver væsentlig færre.

Det betyder, at årets høst kommer til at ligge på omkring 60 procent af det normale udbytte.

Vand afløste frost

Et uheld kommer sjældent alene, siger et gammelt mundheld, og det har vist sig at holde stik for Jan Jager, der også har måttet døje med meget regn i foråret.

- Vi nåede jo ind i maj, og hvis man kan huske det, var det en utrolig våd og kold måned, i forhold til, hvad maj normalt er. Så betingelsen for, at pollen kan vokse ned gennem griflen og lave befrugtningen, var meget udfordret, siger Jan Jager og fortsætter:

- Så selvom bierne fik flyttet pollen over på griflen, var det ikke sikkert, at der nåede at ske en befrugtning, så der kom æbler.

Store forskelle på Fyn

Som formand har Jan Jager kontakt til mange fynske frugtavlere, og han fortæller, at der er store forskelle på, hvordan høsten har været.

- Nogle, der ligger på den østlige side af Fyn har måske en bedre avl, mens dem, der ligger på den nordlige del af Fyn også har haft frostproblemer, fortæller Jan Jager.

Samtidig spiller det også ind, hvor gamle træerne er, og hvor meget det enkelt træ har produceret sidste år.

Op og ned

På sørgsmålet om, hvad det betyder økonomisk, at Jan Jagers høst er næsten halveret, forholder frugtavleren sig pragmatisk

- Ja, den bliver så halveret jo.Og så må vi håbe, at vi har lidt på kistebunden fra året før. Det er det, der er charmen ved at være frugtavler. Det kører op og ned, og hvis du ikke har nogle dårlige år, er det også svært at blive positivt overrasket, siger Jan Jager.