Giftige gartnerier overtog budgetdebat: - Der skal ryddes op i de ulovlige forhold

Den haltende kontrol af gartneriernes udledning af pesticider til naturen prægede en del af debatten, da budgettet for 2022 igen var på dagsordenen i byrådet. Venstres rådmand Christoffer Lilleholt (V) understregede, at man nu vil søge opbakning til en fordobling af indsatsen.

93 millioner kroner skal sikre 200 nye medarbejdere i ældreplejen. 50 millioner kroner skal bruges til grønne løsninger i den nye klimahandleplan. Og knap 13 millioner kroner skal bruges til at give folkeskolen et fagligt løft.

Der var mange millioner skattekroner i spil, da byrådet i Odense onsdag eftermiddag andenbehandlede budgettet for 2022. Men taletiden blev også brugt på en langt mindre post på budgettet på 1,4 millioner kroner, der skal gå til en fortsættelse af kontrollen med gartnerierne.

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har afdækket, hvordan Odense Kommune fortsat er langt fra målet, selvom det efterhånden er mere end fire år siden, at kommunen selv kunne afsløre, at der var massive miljøproblemer på stort set alle omkring 100 gartnerier i Odense.

Og i byrådet udtrykte stort set alle partier et ønske om at få sat en stopper for udledningerne af pesticider og gødningsrester.

- Jeg synes, at det har været meget foruroligende at følge med i afdækningen af den manglende indsats på området, hvor giften fra gartnerierne nærmest frit er strømmet ud i naturen på trods af, at der har været afsat ekstra ressourcer til at stoppe ulovlighederne. Det er både alvorligt og helt uacceptabelt. Der skal ryddes op i de ulovlige forhold. Der skal ryddes op i miljøsvineriet. I SF vil vi ikke høre mere udenomssnak. Vi vil have den handling, som vi er blevet lovet, sagde Brian Dybro (SF), og et lignende budskab fremførte Tim Vermund fra Socialdemokratiet.

- Vi skal passe på både mennesker og dyr. Derfor har vi også fra Socialdemokratiets side af en klar forventning om, at vi nu får fuldstændig styr på, at der ikke udledes gift i vores åer og vandløb fra gartnerierhvervet. Det må simpelthen stoppes, sagde Tim Vermund.

Ingen ekstraordinær indsats

Hos Venstre understregede by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt, at gartneriteamet allerede har fået gartnerierne til at rette op på en række kritisable forhold.

Han lagde dog heller ikke skjul på, at man fortsat ikke er i mål med indsatsen og pegede i den forbindelse på, at de 1,4 millioner kroner, der er sat af fra næste år og fire år frem, udelukkende er en fortsættelse af den nuværende indsats.

Christoffer Lilleholt har derfor foreslået, at man finder nye penge til kontrollen.

- Vi gør det, vi gjorde i forvejen. Derfor har næstformanden for udvalget (Kristian Guldfeldt, red.) og jeg bedt om at få en sag på dagsordenen, hvor vi kigger ind i at finde noget mere finansiering i By- og Kulturforvaltningen. Det bliver ikke nemt, men det håber jeg på, at byrådets partier er enige i. Jeg foreslår selv en fordobling af indsatsen, som vel at mærke ikke er særlig stor, sagde Christoffer Lilleholt, der understregede, at de fleste gartnerier i Odense opføre sig ordentligt:

- Der er rigtigt mange gartnerier, der gør det fantastisk godt. Så er der nogle få enkelte, som er nogle værre svin. Dem skal vi slå rigtigt hårdt ned på. Og så er der nogle enkelte, som i den grad har brug for nogle penge til enten at renovere eller sige, at de vælger at lukke gartneriet.

En eventuel ekstrabevilling til gartnerikontrollen forventes at blive sat på dagsordenen til det næste møde i By- og Kulturforvaltningen den 26. oktober.

Oversigt

    Oversigt