Det er ikke første gang, at Skallebølle Vandværk har problemer med pesticidrester i boringerne.
For cirka en måned siden var den også gal.
Nu har Assens Kommune modtaget svar fra prøver, der i sidste uge blev taget på Skallebølle Vandværk, med for høje værdier af pesticidresten DMS (N.N-dimethylsulfamid).
Prøverne viser, at overskridelsen kun gælder den ene af de to boringer, som forsyner vandværket. Den boring tages nu ud af drift. Vandværket vil i stedet blive forsynet med vand fra den anden boring, som overholder grænseværdien.
Vandværket er gået i gang med at underrette de forbrugere, som er tilknyttet vandværket.
Miljøstyrelsen vurderer, at indtag af drikkevand, som indeholder DMS i de koncentrationer, der er fundet indtil nu, ikke udgør en sundhedsmæssig risiko.
FAKTA
- DMS er en forkortelse for N,N-dimethylsulfamid.
- Stoffet kan ifølge Miljøstyrelsen være et nedbrydningsprodukt fra pesticidet tolylfluanid, der blev trukket tilbage fra det danske marked i 2007.
- Tolylfluanid var godkendt i Danmark i perioden fra 1973 til 2007 som svampemiddel i en række frugter fra jordbær over tomat til frugttræer samt i prydplanter som sprøjtemiddel.
- Den tilladte grænseværdi er 0,1 µg/l(mikrogram/l).
- Miljøstyrelsen vurderer, at indtag af drikkevand, som indeholder DMS i de koncentrationer, der er fundet indtil nu, ikke udgør en sundhedsmæssig risiko.
- Miljøstyrelsen har igangsat en screeningsundersøgelse af tolylfluanid og DMS for at få bedre overblik over stoffernes udbredelse i grundvandet. Resultaterne af screeningen forventes at foreligge i første halvdel af 2019.
- Fra 2018 indgår der tre nye stoffer, som vandværker skal teste for. Disse er: DMS, Triazol og desphenyl-chloridazon.
- Grænseværdien for pesticidrester i drikkevandet i Danmark ikke er fastsat ud fra en sundhedsfaglig risikovurdering, men derimod er politisk fastsat til 0,1 mikrogram pr. liter.
- Grunden til dette er, at man som udgangspunkt ønsker pesticidfrit drikkevand.
Kilde: Assens Kommune