Fodbold holder Benny væk fra stofferne

Følelserne var store, da de Åbne Fynske Mesterskaber i Ombold løb af stablen i Faaborg.

Pladsen ved siden af Tulipbygningen i Faaborg blev onsdag omdannet til et fodboldmekka for en stund. 

Ikke færre end 20 fodboldhold fra hele landet overtog området, da der blev spillet om pokaler i de Åbne Fynske Mesterskaber i Ombold. Et fodboldfællesskab for socialt udsatte og mennesker ramt af hjemløshed.

Det er før set, hvordan fodbold er noget, vi som mennesker samles om. For mange af spillerne til Ombold er det også netop fællesskabet, der er vigtigt. Det at finde noget at samles om, og noget som, for en stund, kan få dem til at glemme deres problemer.

- Det betyder alt for mig, siger 59-årige Benny Jedig, der spiller på fodboldholdet fra værestedet Stenbruddet i Svendborg.

Benny Jedig begyndte at ryge hash, da han var 17 år, og har i mange år af sit liv levet i misbrug og hjemløshed. I dag har han stadig ingen fast bopæl, men holder til i Svendborg, hvor han også spiller på Ombold-holdet en gang om ugen.

- Det er en leg for alle på alle niveauer. Det skal være sjovt at spille, og det er det også, siger han.

Der var kamp til stregen, da de to fynske hold fra Svendborg og Store Dannesbo mødtes.
Der var kamp til stregen, da de to fynske hold fra Svendborg og Store Dannesbo mødtes.
Foto: Signe Husted Davidsen

Fodbold skaber fællesskab

Ifølge direktøren for Ombold, Martin S. Pedersen, er Benny Jedig en af mange, der får gavn af fællesskabet, som fodbolden giver de socialt udsatte. 

- Fodbolden er en rigtig god måde at skabe nogle positive livsforandringer, hvor det ikke handler om at blive sund eller nedsætte misbruget. Det handler at spille fodbold, og det har nogle afledte effekter, siger han. 

Tal fra Ombolds egne undersøgelser viser, at 90 procent har det bedre fysisk og psykisk, når de spiller fodbold, mens 60 procent angiver, at de ryger og drikker mindre, efter de er begyndt til Ombold. 

Det billede kan Benny Jedig genkende. Han begyndte til Ombold i oktober sidste år, efter han havde været i behandling for sit misbrug. Til september har han været stoffri i et år. 

- Fællesskabet og de gode relationer hjælper mig til at holde mig fra stofferne, siger han.

Et liv i og omkring misbrug kan være udfordrende. I sommers var der sommerhøjskole i Svendborg for børn af forældre med misbrug.

Oversigt

    Oversigt