Reklamer på letbanen skal betale millionstort underskud

Odense Letbane skal have indtægter fra reklamer på togene og stationerne for at kompensere for et underskud på 62 millioner. Det mener by- og kulturrådmand Søren Windell (K).

Fremover skal Letbanen i Odense køre rundt med reklamer på siden og inde i toget.

I hvert fald hvis det står til by- og kulturrådmand Søren Windell (K).

Odenses konservative rådmand mener nemlig, at reklameindtægter fra letbanen kan være med til at finansiere et millionstort hul i letbanebudgettet.

- Jo mere vi kan sørge for at få indtægter ind ad andre veje blandt andet via reklamer, jo mere kan vi sikre, at vi stadigvæk har god kollektiv trafik i Odense, samtidig med at vi skal bruge færre skattepenge, siger Søren Windell.

I øjeblikket er der ikke reklamer på letbanestationerne og -togene.

Ingen spillereklamer

Det er der til gengæld på de busser, der kører rundt i de odenseanske gader.

Her bliver bybusserne ofte pakket ind i folie med reklamer, ligesom der kører reklamer på skærme i busserne og hænger reklameskilte i vinduerne.

Det er noget lignende Søren Windell forestiller sig, at man kunne gøre med letbanen, men han har dog et forbehold.

- Jeg synes ikke, vi skal lægge begrænsninger på, men der er nogen ting som for eksempel spilreklamer, som vi har talt om i Odense Kommune, at vi ikke ønsker, siger rådmanden.

Bybusserne er ofte pakket ind i folie med reklamer på.
Bybusserne er ofte pakket ind i folie med reklamer på.
Foto: Jonathan Malat

Søren Windells forslag bakkes op af byrådmedlemmet Araz Khan (V).

- I forhold til reklamer i letbanen er vi (Venstre, red.) ikke afvisende. Det kræver dog et kodeks som skal sikre, at eksempelvis spille- og bettingreklamer ikke tillades. Dette har Venstre tidligere bragt i byrådsalen og blev stemt ned af flertallet inklusive Konservative. Vi har som offentlig myndighed nemlig et etisk ansvar for ikke at lokke unge i fordærv med den slags reklamer, siger Araz Khan.

Ikke budgetteret med opstartsfase

Forslaget om reklamer i letbanen kommer i en tid, hvor Odense Letbane er økonomisk udfordret på grund af manglende passagerer.

For nyligt kom det frem, at letbanen frem mod 2024 vil mangle 62 millioner kroner, blandt andet fordi der ikke har været budgetteret med en opstartsfase.

I Odense Letbane er man derfor heller ikke afvisende over for Søren Windells forslag om reklamer.

- Alle indtægter gavner jo letbanens økonomi, men det er ikke noget, jeg skal bestemme. Det er jo politikerne, det er deres letbane. Men det må ikke kompromittere sikkerheden eller overskueligheden for passagererne, siger bestyrelsesformand for Odense Letbane Jesper Rasmussen.

Det er ikke kun ved Odense Letbane, at manglende passagerer har økonomiske problemer. Også Fynbus har et millionstort underskud

Oversigt

    Oversigt