Borgmester efterspørger sanktioner: Russiske fragtskibe kan frit anløbe i Assens Havn

Tirsdag eftermiddag klokken 15:08 anløb det russiske fragtskib Baltiyskiy Bereg i Assens Havn.

Det russiske fragtskib i Assens Havn sætter kommunen i en penibel situation. 

- Jeg har det dårligt med, at der ligger et russisk skib i Assens Havn. Jeg har ikke behov for, at vores kommune eller lokalområde associeres med en krigsforbryder som Putin, siger Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens Kommune. 

Ifølge lov om havne har alle danske havne modtagepligt, hvilket betyder, at de er forpligtet til altid at tage imod last- og fragtskibe. Havnene må altså ikke nægte et skib anløb i havnen. Og det skaber undren ved borgmesteren. 

- Det er værd at spørge folketingspolitikerne og regeringen, om der arbejdes på en europæisk sanktion, og i så fald hvor langt de er, siger Steen Søren Andersen og uddyber.

- Når der ikke må komme russiske fly ind i det europæiske luftrum, må der så komme russiske skibe ind i de europæiske havne, spørger Søren Steen Andersen. 

Som erhvervshavn er de i Assens forpligtet til at tage imod russiske fragtskibe. 

Afventer retningslinjer 

Onsdag den 2. marts meldte brancheorganisationen Danske Havne ud, at den afventer retningslinjer fra Transportministeriet, som den løbende er i dialog med.  

quote Der er jo ingen, der har lyst til at bidrage til at gøre ting nemmere for Rusland lige nu

Tine Kirk, direktør i Danske Havne

Siden den udmeldning har der dog været stille fra Transportministeriet, mens flere russiske fragtskibe har lagt til i danske havne. 

- Vi har gjort det meget klart, at vi ønsker nationale sanktionsrettigheder, så vi ved, hvad vi har at gøre med. At udelukke russiske skibe fra havnene kræver en lovændring, så det skal være en myndighedsbeslutning, siger Tine Kirk, der er direktør i Danske Havne.

Ved Danske Havne håber man, at der kommer nogle europæiske sanktioner. Men i tilfældet af, at det ikke sker, forbereder brancheorganisationen sig på eventuelle nationale sanktioner, selvom de langt fra vil have samme effekt som en EU-sanktion.

- Der er jo ingen, der har lyst til at bidrage til at gøre ting nemmere for Rusland lige nu. Men det er vi så alligevel lidt tvunget til, fordi vi har den her modtagepligt, siger Tine Kirk.

Ved henvendelse til Transportministeriet, blev TV 2 Fyn sendt videre til Udenrigsministeriet. Her fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en skriftlig udtalelse, at regeringen er klar til at gå videre med sanktioner mod Rusland.

- Jeg arbejder aktivt for, at EU tager en fælles beslutning om at udelukke russiske skibe fra vores havne. Det har jeg også taget op med mine EU-kollegaer. Det vil i sagens natur være en vidtgående beslutning, som kræver nøje forberedelse. Derfor er det ikke noget, man bare lige gør. Men vi presser på fra dansk side, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Som følge af Ruslands invasion i Ukraine diskuterer både EU og Storbritannien muligheden for, at lukke deres havne for russiske skibe. Hvornår europæiske eller nationale sanktioner mod russiske skibe eventuelt bliver indført, er uvist. 

Oversigt

    Oversigt