Elever siger hej til alle på deres vej: - Det betyder mere, end man tror

Et lille ord på tre bogstaver kan være med til at skabe trivsel hos unge, mener antimobbe-initiativet Mot.

Man kommer langt med et smil og et hej. Så langt, at antimobbe-initiativet Mot som en del af en ny kampagne opfordrer skoleelever til at sende en hilsen afsted mod alle på deres vej.

Håbet er blandet andet at lette skolestarten efter længere tid med coronanedlukninger og mistrivsel blandt unge. Flere fynske skoler bakker op om kampagnen, herunder Aarupskolen.

- Et hej gør en rigtig glad. Det betyder mere, end man lige tror. Så det er dejligt, at vi kan gøre folk glade på den måde, siger Julie Breiner Aastrup, der sammen med flere klassekammerater har taget opstilling foran skolen, hvor de hilser andre elever og forbipasserende.

- Vi har været meget hjemsendt, og nogle har måske følt sig lidt ensomme. Så det er vigtigt at huske at sige hej til hinanden. Jeg tror, at det vil gøre en forskel.

Ny kampagne skal få eleverne godt tilbage efter en lang tid med corona

Kampagnen udfolder sig i uge 34 og 35 på i alt 120 skoler, hvor 42.000 elever er blevet opfordret til at sige hej til dem, de møder.

Elever kan mærke det på sig selv

Hej-kampagnen er en del af Mot-forløbet i udskolingen. Mot, der betyder mod på norsk, hvor initiativet også stammer fra, har til formål at udvikle modige unge mennesker, fortæller lærer på Aarupskolen Kim Zoega Hansen.

- Kampagnens slogan er, at når du siger hej, siger du mere, end du tror. Det handler om, at man bliver set. Det har alle mennesker brug for, siger han.

- Vi mærker, at mange bliver glade, og at vi også bliver glade. 

I gruppen af elever er stemningen da også høj, og det er tydligt, at det ikke kun er de forbipasserende, der får et smil på læben.

- Vi vil gerne skabe morgenglæde hos folk ved at sige hej - så får de en god start på dagen. Men vi kan også allerede mærke det på os selv, siger eleven Didde Siggård Hansen.

Hej i både supermarked og skole

Læreren håber, at eleverne vil tage den positive kampagne med sig - også når den officielt er slut.

Det kan både være på skolen og i supermarkedet, foreslår han. 

- Det værste, der kan se, er ingenting, det bedste, der kan ske, er, at man får et hej og et smil igen, siger Kim Zoega Hansen.

Om Mot