Flere oversvømmelser på vej: - Det er en udfordring i 100 millioner kroners klassen

Vandstanden stiger og det truer flere fynske kommuner. DMI forudser at i fremtiden kan stormflod og skader ske omkring hver tredje dag. Derfor skal der investeres i kystsikring nu.

Omkring hver tredje dag kan kan flere steder i Danmark risikere at blive truet af vandstanden. Det forudser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). 

Den høje vandstand øger risikoen for stormflod og skader, hvor vand kan ødelægge for eksempel huse. 

Ifølge Mark Payne der er klimaforsker og faglig leder af DMI's klimaatlas, er det især i det sydlige Kattegat og Lillebælt, som vil kunne komme til at opleve, at vandet hyppigt overstiger det kritiske niveau.

Det er blandt andet kommuner som Assens, der vil mærke klimaforandringernes indflydelse på hverdagen med hyppige høje vandstande. 

Virksomheder på havnen

Et af de udsatte steder er havnen i Assens by. Her ligger der flere virksomheder som det går hårdt ud over når vandet stiger. 

- Vi ligger stille i den periode det står på. Det kan tage et til to døgn før vi er på plads igen efter en oversvømmelse, fortæller Erling Pedersen, der er direktør i Assens Skibsværft A/S.

Den 2. januar 2019 da havnen i Assens oversvømmede måtte Erling Pedersen lukket sit værft. Da det hele efterfølgende blev opgjort, havde værftet mistet omkring 300.000 kroner.

- En samlet løsning ville være den absolut bedste. Det er forhåbentlig også det der kommer til at foregå, siger Erling Pedersen

En af de butikker der må ud med sandsække når vandet står højt er SuperBrugsen, der også ligger på Assens Havn.

- Jeg følger jo at vi er i en kæmpe risiko. Der har før været oversvømmelse her på havnen, hvor vi har været ude med sandsække. Det vil betyde meget for os med en samlet pakkeløsning fra Assens Kommune, siger Jesper Lund Jørgensen, souschef i SuperBrugsen i Assens.

Staten

- Det er vigtigt vi bereder os og kommer til at investere i fornuftig tid. Men det sværere at sige hvornår den fornuftige tid er, for en af de store hændelser kan komme i morgen, siger Søren Steen Andersen (V)

Men investering i fornuftig tid kræver først og fremmest penge til at investere med. Og de penge skal komme mange steder fra mener Søren Steen Andersen (V)

- Vi kan ikke stå med det alene. Det her kommer til at koste husejere, forsikringsselskaber, virksomhedere, fonde og alle mulige andre penge. Det betyder, at vi allesammen kommer til at betale, så pilen peger også mod staten. 

Men ifølge Søren Steen Andersen (V) har det været svært at få en klar melding fra staten om, hvad de er villige til at hjælpe med.

At sikre kommuner som Assens mod vandet er en kæmpe økonomisk udfordring. Der samtidig skal igang sættes hurtigt. 

- Det her er en stor udfordring. Det er en udfordring i 100 millioner klassen, og den er vi begyndt på nu. Men der er mange kapitler i den bog. Vi har travlt, og vi ved der skal findes flere penge til de her ting, siger Søren Steen Andersen (V)

Men ifølge Søren Steen Andersen (V) er det altafgørende at staten er med til at putte penge ind i projektet for at det skal lykkes.  

- Pengene skal komme mange steder fra, og det gør de allerede nu. Men der er blevet kigget meget til staten og spurgt, hvor er i hende i det her? For det er nødvendigt at få midler udefra. Vi kan nemlig ikke løfte det alene, siger Søren Steen Andersen (V)