Nyt OUH eller Svendborg Sygehus? Her skal fynboerne hen, hvis de bliver akut syge

Mandag skal regionsrådet endeligt beslutte, hvilke fynboer der fra næste år skal tage turen til Nyt OUH eller Svendborg Sygehus, hvis de bliver akut syge.

Op mod 125.000 fynboer skal skifte sygehus.

Flere akutte patienter i en række kommuner står nemlig til at blive til Nyt OUH i stedet for sygehuset i Svendborg i fremtiden.

Mandag skal regionsrådet endeligt beslutte, hvor fordelingen af "akutte medicinske patienter" på Fyn skal fordele sig i det fynske sygehuslandskab, når det nye Odense Universitetshospital står færdigt til næste år. 

Her er forventningen også, at forslaget vil blive stemt igennem på dagens møde, lyder det fra flere fynske regionsrådsmedlemmer.

- Jeg er stor fortaler for den her ændring. Min forventning er, at forslaget bliver stemt igennem. Jeg tror, at det vil arve mange gode ting. Det her er noget, som vi skulle have gjort for ti år siden siger medlem af sundhedsudvalget i Region Syddanmark Mark Søgaard (S). 

Et hospital tættere på

Knap halvdelen af fynboerne har været knyttet OUH som deres nærmeste sygehus.

Det fremtidige optageområde vil med al sandsynlighed knytte borgere bosat i kommunerne Kerteminde, Assens, Faaborg-Midtfyn og Nyborg til Nyt OUH i stedet for Svendborg Sygehus som hidtil.

 Dog vil livstruende patienter fortsat blive kørt til nærmeste sygehus.

Middelfart Kommune er dækket af Sygehus Lillebælt og indgår derfor ikke i grafikken. Grafik: Martin Christian Dreyer.

- Langt størstedelen af fynboerne vil med det nye optageområde få opfattelsen af at være tilknyttet et hospital, der er tættest på dem selv. Det er klart, at der er flere på Fyn, som i lang tid har følt sig visiteret til et forkert hospital, siger medlem af sundhedsudvalget i Region Syddanmark Michael Nielsen (K).

Eksempelvis vil borgere i Tommerup i Assens Kommune, der indtil videre er tilknyttet Svendborg Sygehus, i stedet skulle køre til Nyt OUH i tilfælde af akut sygdom. Det betyder, at akutte borgere vil spare knap 30 kilometer for at komme til nærmeste hospital med ændringen.

Selvom et flertal af Sundhedsudvalget i regionen har indstillet, hvordan stregen i landskabet på Fyn skal sættes for hospitalsvæsenet, har SF tænkt sig at stemme imod forslaget.

- Forslaget kommer igennem, for vi er kun få som kommer til at stemme imod. Det bliver godt for blandt andre Nyborg og Assens, men det er rigtig skidt for sydfynboerne, siger medlem af Sundhedsudvalget Annette Blynel (SF).

50 sengepladser flyttes

Når det fremtidige optageområde med al sandsynlighed bliver vedtaget i regionsrådet, vil omkring 50-55 medicinske sengepladser skulle flyttes fra OUH Svendborg til Odense.

- Vi kan godt forstå, at man vil ændre optageområdet, men vi mener ikke, at konsekvensen skal være at flytte hele 50 akutte sengepladser i Svendborg, siger Annette Blynel (SF).

Socialdemokratiets Mark Søgaard (S) mener dog ikke, at der er grund til bekymring. Han tror på, at ændringen i sygehusstrukturen vil give "harmoni" i det fynske.

Men vil der være personale nok til at håndtere 50 ekstra sengepladser i Odense? 

- Jeg tænker, at noget personale i Svendborg vil flytte med. Der vil også komme nogle områder på OUH, som vil blive flyttet den anden vej til Svendborg. Jeg er ikke bekymret på nuværende tidspunkt, men jeg kan godt forstå bekymringen, siger Mark Søgaard (S). 

Det fremtidige optageområde vil træde i kraft, når Nyt OUH står klar til modtagelse af patienter i 2023. Flytningen af sengepladser kommer dog til at kræve endnu en tilbygning på Nyt OUH, tilføjer han.

Selv om patienterne først rykker ind på Nyt OUH til næste år, er den første afdeling på hospitalet tæt på at blive taget i brug. Tidligere på måneden var 4.000 borgere på besøg for at se indenfor i landets største byggeplads.

Oversigt

    Oversigt