Dårlige sager hober sig op for Nyt OUH: Nu svarer Løhde om sygehusbyggerier

TV 2 Fyn har over måneder forsøgt at få et interview med indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V). Onsdag forholdt hun sig til sygehusbyggerierne i folketingssalen.

Skimmelsvamp i 400 rum. To tredjedele af taget er lagt forkert.

Der mangler penge, medarbejdere og byggeriet er ramt af forsinkelser.

Den seneste tid har rækken af historier om byggeriet af Nyt OUH stået i kø.

Indtil nu har indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) ikke ønsket at stille op til interview med TV 2 Fyn om Nyt OUH og kun givet skriftlige svar.

Onsdag forholdt hun sig til landets sygehusbyggerier i Folketingssalen.

Spørgsmål fra DF

Dansk Folkepartis Mette Thiesen har stillet indenrigs- og sundhedsministeren en række spørgsmål om udfordringerne med sygehusbyggerierne.

Et af dem skulle Sophie Løhde (V) svare på i salen under ministerspørgetiden. Paragraf 20-spørgsmålet fra DF'eren lød:

'Hvad agter ministeren at foretage sig i lyset af de mange nylige sager om fejl, budgetoverskridelser og forsinkelser af de kvalitetsfondsstøttede supersygehusbyggerier?'

Understregede regionernes ansvar

Her startede Løhde (V) med at sige, at hun gerne vil understrege, at sygehusbyggerierne er regionernes ansvar.

- Det er regionerne, der har ansvaret for byggerierne, og dermed også regionerne der skal forklare, hvordan man vil rette op på projekterne, lød det blandt andet fra ministeren, som tilføjede:

- På den anden side har regionerne og regeringen selvfølgelig også en fælles interesse i, at de nye sygehuse bliver færdige, og at de ikke kommer til at medføre uacceptable besparelser andre steder i regionernes økonomi. 

Her fremhævede Sophie Løhde, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet aktuelt er i dialog med regionerne om, "hvad der skal til for at regionerne kan komme i mål med deres projekter inden for de rammer, som er gældende for regionerne".

For Nyt OUHs vedkommende var den dialog i gang allerede i slutningen af 2022.

Som TV 2 Fyn har fortalt drejer det sig blandt andet om de 489 milioner, som budgettet er skredet med, ifølge Region Syddanmark på grund af uforudsete udgifter. Det er nemlig en sum penge, som regionen har spurgt Indenrigs- og Sundhedsministeriet om en håndsrækning til at få dækket.

Har ikke ønsket at stille op til interview

Siden december måned har TV 2 Fyn adskillige gange kontaktet Indenrigs- og Sundhedsministeriet for at få et interview med indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde om Nyt OUH.

I alt fem gange har svaret været nej - efterfulgt af en skriftlig kommentar med budskabet: 

'Indenrigs- og sundhedsministeren er bekendt med udfordringerne for byggeriet af Nyt OUH, og ministeriet er i tæt dialog med Region Syddanmark om budgetudfordringerne.'

Versioner af det samme skriftlige svar går igen hos andre medier, der har dækket udfordringer med byggerier rundt i landets regioner. 

I forbindelse med at ministeren skulle svare på spørgsmål i salen onsdag, har vi igen spurgt om et interview med Sophie Løhde om udfordringerne med byggeriet af Nyt OUH. Men det er ikke lykkedes TV 2 Fyn at få.

Vi ville blandt andet gerne have spurgt til overvejelserne om de 489 milioner, som budgettet er skredet med, ifølge Region Syddanmark på grund af uforudsete udgifter. Det er nemlig en sum penge, som regionen har spurgt Indenrigs- og Sundhedsministeriet om en håndsrækning til at få dækket.

Du kan imellemtiden se hele seancen med spørgsmål og svar i Folketingssalen her: 

Fotograf: Folketingets TV-kanal, onsdag den 15. marts

Samråd om sygehusbyggerier

Inden for nærmere fremtid skal Sophie Løhde igen svare på flere spørgsmål om sygehusbyggerierne.

Mette Thiesen fra Dansk Folkeparti har nemlig også kaldt indenrigs- og sundhedsministeren i samråd og bedt ministeren redegøre for, hvilke konsekvenser de nylige sager om fejl, budgetoverskridelser og forsinkelser på kan få for patienterne på de nye sygehuse.

Her håber hun at få flere uddybende svar end i salen onsdag.

- Jeg håber, at ministeren vil kunne kvalificere sine svar noget mere i stedet for bare at skubbe det ud til regionerne, siger Mette Thiesen til TV 2 Fyn og fortsætter: 

- Jeg synes jo helt grundlæggende, at vi er nødt til at kigge på det, når man ser så meget offentlig byggeri, og nu konkret med de her supersygehuse, hvor der både er problemer med at overholde tidslinjen og med at overholde de priser, der er sat.

Fra Nyt OUH-byggepladsen i Odense kom det senest frem, at to tredjedele af taget på sygehuset er lagt forkert, og at man mangler 250 medarbejdere frem mod september.

Datoen for samrådet er ikke på plads endnu.

Oversigt

    Oversigt