Energipriser på himmelflugt: Nu har Kristoffer slukket for varmen

Kristoffer Filskov bruger kun gasfyret på badeværelset. Resten klarer husets brændeovn. Og mange gør angiveligt som ham. Brændeleverandører melder om massiv efterspørgsel.

- Jeg har sagt til ungerne, at hvis de fryser, så må de tage en ekstra trøje på. 

Omkring jul modtager Kristoffer Filskov fra Ryslinge en gasregning på 3.500 kroner. Og det var mere, end han vil være med til. 

Derfor varmer parcelhusets gasfyr nu kun badeværelset op. Resten klarer stuens brændeovn.

quote Jeg har sagt til ungerne, at hvis de fryser, så må de tage en ekstra trøje på

Kristoffer Filskov, husejer, Ryslinge

- Vi har slukket for varmen. Naturgaspriserne stiger. Det hele stiger. For os er det et spørgsmål om at have råd til både at have varme på og til at leve som familie, siger Kristoffer Filskov, der bor i parcelhuset i Ryslinge sammen med sin kone og tre børn. 

Så nu står husets brændeovn for husets varme. 

Ekstraregning for gas, el og olie-kunder

Mangel på brænde

Og der er angiveligt flere forbrugere, der tænker som Kristoffer Filskov.

Ved Faaborg driver Ditlev godsejer Ditlev Berner 600 hektar skov. Og selvom det meste af træet afsættes til byggematerialer og flis, så oplever han også øget efterspørgsel på regulært brænde.

- Ja, der kommer flere henvendelser fra folk, der gerne vil købe brænde til brændeovnen. De forsøger at holde varmeregningen nede ved at supplere med brændeovnen, siger Ditlev Berner.

TV 2 Fyn har talt med en række store leverandører af brænde. De melder om massiv efterspørgsel. Flere beretter også om prisstigninger på mellem 30 og 40 procent.

Og for at gøre ondt værre har de samtidig svært ved at få nok brænde hjem. Det skyldes blandt andet problemer med leverancer fra Ukraine, hvor meget brænde kommer fra.

Brændeovne upopulære hos myndighederne

I Ryslinge er forsyningsproblemet helt konkret.

- Vores normale brændeleverandør kunne ikke levere, så vi har købt træbriketter i stedet. Det er ikke lige så godt som rigtigt brænde, men billigere. Og til at få fat i, siger Kristoffer Filskov.

Men har du tænkt over, at sådan en brændeovn også kan udgøre en sundhedsriciko på grund af røgpartikler?

- Ja, det har jeg. Men lige nu gælder det faktisk for mig om, at vi har et hus, der er varmet nogenlunde op. Og så må vi tage det andet bagefter.

Flere køber brændeovn

Men sundhedsrisiko og brændemangel har angiveligt ikke givet os mindre lyst til den levende ild. 

- Vi sælger mere, end vi plejer at gøre. Det er masse-ovne syd for grænsen og pejseindsatser herhjemme og i Skandinavien, siger Lars Borch, administrerende direktør i Lotus Heating Systems A/S.

quote Efterspørgslen efter vores brændeovne er steget endnu kraftigere i forbindelse med specielt gaspriserne stigning. Det kan vi tydeligt mærke

Lars Borch, adm. direktør, Lotus Heating Systems

Efterspørgslen på brændeovne er eksploderet hos brændeovnsproducenten i Langeskov.

- Vi sælger til hele Europa, og vi har oplevet en kraftig stigning på samtlige af vores eksportmarkeder. Faktisk tocifrede vækstrater, siger Lars Borch.

Og direktøren er ikke i tvivl om årsagen:

- Siden corona startede, hvor folk har været meget hjemme i deres private hjem, så har de fundet ud af, at det er rart at have en brændeovn. Men efterspørgslen efter vores brændeovne er steget endnu kraftigere i forbindelse med specielt gaspriserne stigning. Det kan vi tydeligt mærke, siger Lars Borch.


Oversigt

    Oversigt