Få lademuligheder i Faaborg-Midtfyn: - Uden privat ladestander er man "lost"

Folketinget er i gang med at behandle et lovforslag om offentligt tilgængelige ladestandere. Og det er nødvendigt, mener elbilsejer Kurt Jansen fra Ringe.

Da Kurt Jansen købte sin elbil sidste år, blev han samtidig nødt til at investere i sin egen ladestander. Han bor nemlig i Ringe i Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor der er meget langt til den nærmeste ladestander. 

quote Hvis man ikke køber en ladestander, når man bor her, så er man lost.

Kurt Jansen, elbilsejer

For der findes simpelthen ingen offentlige lademuligheder i Ringe. Faktisk skal han helt til Faaborg, hvis han skal lade sin bil på sin køretur.

- Hvis man ikke køber en ladestander, når man bor her, så er man lost, siger Kurt Jansen.

Faaborg-Midtfyn Kommune er nemlig den kommune i landet, som har færrest offentligt tilgængelige ladestandere.

- De, der sætter ladestandere op, gør det jo udelukkende for at tjene nogle hurtige penge. Og det gør de jo kun, hvor der er mange mennesker, siger Kurt Jansen.

Mulig lov på vej

Men der er nu en håndsrækning på vej til de elbilsejere, som bor i områder uden offentlige ladestandere. Med et nyt lovforslag vil regeringen nu lade kommunalbestyrelser og regionsråd støtte opstillingen af ladestandere. 

- Problemet er, at hvis vi udelukkende lader det være op til markedet, så vil der være områder, hvor der ingen ladestandere er. Og det går jo ikke, siger transport- og ligestillingsminister, Trine Bramsen (S). 

Lovforslaget, som har bred opbakning i Folketinget, er lagt op til at være en slags totrinsraket. Den vil give kommunerne og regionerne lov til i første omgang at støtte op om private firmaers opsætning af ladestandere. Eksempelvis ved at stille gratis parkeringspladser til rådighed. 

I anden omgang får kommuner og regioner lov til at betale for opstilling af ladestandere, hvis ingen private aktører byder sig til. 

Risikerer man ikke, at det bliver konkurrenceforvridende, hvis kommunerne må udbyde offentlige ladestandere? 

- Det er de private aktører, som ville skulle levere ladestanderne, men kommunerne kan betale private aktører for at sætte en ladestander op, der hvor markedet ikke selv kan bære det. Det synes jeg sådan set er ganske fornuftigt, for det betyder, at vi forhåbentligt kommer til at få ladestandere i alle dele af landet. Også der hvor der ikke kører mange elbiler, siger Trine Bramsen. 

I Ringe håber Kurt Jansen, at loven hurtigst muligt bliver stemt igennem, så der kan blive sat flere ladestandere op i Faaborg-Midtfyn Kommune. 

- Jeg synes da, man skal se at komme i gang. Fordi hvis ladestanderne er der, så bliver elbilerne også solgt. Og så får vi jo et bedre klima, og det var jo meningen med det, siger Kurt Jansen. 

Oversigt

    Oversigt