Fynboer køber elbiler i stor stil: 61 procent af solgte biler i december var på strøm

I december blev der købt 1218 personbiler på Fyn. Her var 342 af dem elbiler, mens 402 fynboere tog en plug-in-hybrid med hjem i garagen.

De fynske bilejere har ikke længere benzin i blodet - men derimod el.

61 procent af de solgte biler i december på Fyn var nemlig genopladelige, altså enten plug-in-hybrid eller en bil udelukkende på el. Det viser tal, som Danske Bilimportører har videregivet til TV 2 Fyn. 

I december blev der købt 1218 personbiler på Fyn. Her var 342 af dem elbiler, mens 402 fynboere tog en plug-in hybrid med hjem i garagen, inden det nye år blev skudt i gang.  

- Der var altså flere af fynboerne, der lige skulle have gjort sig en god handel inden rådhusklokkerne slog midnat ved nytår. Det var en slutspurt, siger Mads Rørvig, der er administrerende direktør for Danske Bilimportører, til TV 2 Fyn.

Rekordmange solgte biler på strøm

På landsplan er over halvdelen af de solgte biler i december enten helt eller delvist på el. Det er rekordmange, ligesom de udgjorde en rekordstor andel af det samlede salg i måneden, lyder det fra Danske Bilimportører i deres meddelelse. 

quote Hvis man overvejer ny bil, så er et godt råd at bestille bilen nu, fordi der er lang ventetid. Nogle biler kan du få nu, mens man ved andre modeller skal vente helt op til et år

Mads Rørvig, administerende direktør, Danske Bilimportører

Ifølge Mads Rørvig er der generelt sket en voldsom vækst på kort tid i hele landet, og her overgår Fyn altså landsgennemsnittets 56 procent i køb af opladelige personbiler i december 2021.

- Det er en voldsom udvikling på kort tid. Vi havde ikke forventet, at det ville gå så hurtigt. Men det viser, at danskerne er klar til ny teknologi og klar til den grønne omstilling, siger Mads Rørvig.

I 2021 lå andelen af opladelige biler i hele det fynske på omkring 38 procent, mens andelen i 2020 var på 16 procent.

I hele landet blev der solgt hele 65.000 enten elbiler eller plug-in-hybrider sidste år.

Flere prisklasser - flere kan være med

Mads Rørvig mener, at det større salg af elbiler i tiden formentlig skyldes, at flere bilproducenter begynder at producere opladelige biler, og det gør, at de kommer i flere prisklasser, hvor mange kan være med.

Plug-in, der både kan køre på brændstof og el, har været den mest fremtrædende blandt de opladelige biler hos danskerne - indtil videre.

- Men vi forventer, at elbilerne bliver de dominerende inden for kort tid. De har længere rækkevidde, og der vil komme flere ladestandere. Plug-in har været en overgangsteknologi. Det er der ingen tvivl om, siger Mads Rørvig.

Det kan formentlig skyldes, at afgiften på plug-in-hybridbilerne er steget efter nytår, uddyber han.

Ventetid på op til et år

Dog viser tallene også, at der har været en generel tilbagegang for det samlede personbilsalg i Danmark.

Alligevel mærker bilproducenterne en stor efterspørgsel på flere biler fra danskerne, og der er lige nu ventetid på flere biler i hele landet.

- Danskerne efterspørger simpelthen flere biler, og vi kan ikke levere flere på grund af coronakrisen. Det kommer også til at gælde i 2022, siger Mads Rørvig.

Ifølge Mads Rørvig er det effekten af den globale forsyningskrise. Det ligger en dæmper på bilproduktion, fordi der mangler komponenter.

- Hvis man overvejer ny bil, så er et godt råd at bestille bilen nu, fordi der er lang ventetid. Nogle biler kan du få nu, mens man hos andre modeller skal man vente helt op til et år.

Oversigt

    Oversigt