Spekulationer manet i jorden: Ingen motorvej gennem Svanninge Bakker

Transportminister Benny Engelbrecht (S) besøgte Svanninge Bakker i Faaborg-Midtfyn. Besøget rykker visionen om en Als-Fyn bro tættere på en realitet og bekymringen om en firesporet motorvej igennem bakkerne længere væk.

Længe har en fast forbindelse mellem Als og Fyn været på tale, og i regeringens seneste infrastrukturaftale er der afsat 20 millioner kroner til en forundersøgelse af projektet. 

Det har givet grund til en del lokal bekymring. 

Den har særligt gået på, at en Als-Fyn forbindelse vil øge den trafikale trængsel, og mange lokale borgere har spekuleret i, om regeringen kunne finde på at lave en motorvej igennem Svanninge Bakker. 

Men mandag var transportminister Benny Engelbrecht på besøg i det naturskønne område, og han manede hurtigt motorvejsspekulationerne til grunden. 

- Jeg kan da godt forstå, at der har været nogle, som var bekymrede. Men det skal de ikke være mere, for vi kommer ikke til at bygge en motorvej igennem det her naturskønne område, siger Benny Engelbrecht. 

Billigere at udvide end at bygge ny vej

Mens borgmester i Faaborg-Midtfyn kommune Hans Stavnsager (S) og Benny Engelbrecht gik tur igennem bakkerne, fik ministeren også syn for sagen. 

- Du kan se, at det stykke her, ikke giver nogen mening at banke en motorvej igennem, uden det vil være alt for ødelæggende for de naturværdier, vi har her, siger Hans Stavnsager. 

Motorvejsløsningen er også kastet til hjørne. I aftalen og de 20 millioner kroner skal der kigges på en udvidelse af rute 43 mellem Faaborg og Odense. Der foreslåes, at den udvides til en såkaldt "2 + 1" løsning. En vej, som skiftevis har en eller to kørebaner.

- Det giver mere mening at kigge på en udvidelse, siger Benny Engelbrecht, der kortvarigt må stoppe op og observere en farverig flyvende bille. 

- Det er klart, at det er også billigere at udvide det eksisterende, end at skulle bygge en hel ny motorvej, siger han.

Motorvejsfatamorgana manet til jorden

Det glæder borgmesteren Hans Stavnsager, der nu kan se frem til, at den offentlige diskussion af projektet ikke bliver afsporet af motorvejsspekulationer.

- Jeg håber, det betyder, at vi nu kan diskutere det, som projektet handler om - nemlig en opgradering af den eksisterende rute 43, og ikke fatamorganaet med en motorvej. Det var en løsning fra start af, og derfor er det fair nok, at folk har ytret sig og været kritiske overfor det. Derfor har vi fra Faaborg-Midtfyn kommune af presset på for, at det skulle være en opgradering af den eksisterende rute 43. Og det er det, man har lyttet til i folketinget, siger Hans Stavnsager.  

Ministerens melding får dog ikke modstanderne af projektet ved Svanninge Bakker til at droppe kampen mod Als-Fyn forbindelsen - men garantien fra ministeren om at der ikke kommer en motorvej bliver alligevel godt modtaget.

- Motorvejen har hele tiden været den allerstørste sten i skoen for mig og mange af os i Foreningen Sydfyns Fremtid. Jeg er lidt skeptisk, fordi vi taler om en bro. Hvis der skal være noget økonomi i sådan en, så skal der også mases nogle biler igennem. Det kommer til at have en kæmpe indvirkning på alle dem, der bor omkring ruten, siger Thomas Lundsfryd, der er bestyrelsesmedlem i Foreningen Sydfyns Fremtid.

Forundersøgelsen stod i første omgang til at blive gennemført i første fase af den nye infrastrukturaftale og dermed senest være gennemført i 2028. Men ministeren håber, at den kan igangsættes allerede i 2022.

Oversigt

    Oversigt