Syge Marcos plejefamilie blev rådet til ferie: - De har ydet en ekstraordinær indsats

Siden vi fortalte om etårige Marco, der er døende, er kritikken haglet ned over hans plejefamilie. Men nu udtaler Plejefamiliernes Landsforening sig på vegne af plejefamilien.

Marco Trawels historie har vagt opsigt de seneste dage. Hans biologiske forældre kæmper for mere samvær med deres døende søn, og det har givet mange reaktioner fra både politikere, seere og ikke mindst plejeforældre.

Men en stor del af de over 1000 kommentarer på TV 2 Fyns Facebook-opslag har været negative og rettet sig mod Marco Trawels plejefamilie. Særligt lyder kritikken på, at plejefamilien er taget afsted på ferie.

quote Det har været en stor belastning at skulle passe et terminalsygt barn igennem seks måneder.

Thomas Vorre, formand, Plejefamiliens Landsforening.

TV 2 Fyn forsøgte tirsdag at komme i kontakt med plejefamilien, der i et skriftligt svar fra Faaborg-Midtfyn Kommune skrev, at de ikke ville - og kunne rent juridisk - udtale sig til pressen.

Men nu kommer plejeforældrenes egen fagforening Plejefamiliernes Landsforening (PLF) dem til undsætning. De har de seneste dage været i kontakt med plejeforældrene flere gange.

- Vi kan på alle måder stå inde for, at de i denne sag har optrådt ansvarligt, med empati, omsorg og at det alt sammen er foregået i samarbejde med de sociale myndigheder, Palliativt Team samt det Børne og unge Hospice, som Marco er indlagt på, siger Thomas Vorre, formand for Plejefamiliernes Landsforening, til TV 2 Fyn.

Derfor ryster det også formanden at læse de kritiske reaktioner om plejefamilien. 

- Alle vi har været i kontakt med, og som har indgående kendskab til plejefamilien, er rystede over den fremstilling, de har fået på de sociale medier og i pressen. De har ydet en ekstraordinær indsats som plejefamilie, og fortjener på ingen måde, at blive udstillet og udskammet som kyniske og empatiforladte, siger Thomas Vorre.

DET SKRIFTLIGE SVAR FRA FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE

Flyttede fra mand og børn

I februar fik Marco Trawel stillet diagnosen Leigh Syndrom, som er en meget alvorlig og sjælden nervesygdom. Det skete, kun tre måneder efter at drengen blev anbragt hos plejefamilien.

I et skriv til TV 2 Fyn fortæller PLF, hvordan Marco i starten efter sin udredning blev passet hjemme af plejefamilien. Men efter et par måneder var der behov for aflastning.

Dog lykkedes det ikke at finde et sted på Fyn, så Marco og plejemoren blev midlertidigt indlagt på børne- og unge hospice Strandbakkehuset ved Rønde på Djursland. Den midlertidige løsning har indtil videre varet godt tre måneder. 

Tre måneder hvor plejemoren har levet adskilt fra resten af sin familie og ikke på noget tidspunkt været hjemme. Det skriver PLF til TV 2 Fyn. 

- Det har været en stor belastning at skulle passe et terminalsygt barn igennem seks måneder, og samtidig helt at have skullet tilsidesætte sine egne børn, som i denne ulykkelige situation også har behov for omsorg. 

Familien blev derfor rådet af både Faaborg-Midtfyn Kommune og personalet på hospice til at tage afsted på deres planlagte ferie. En ferie, de havde bestilt, længe før de vidste, at Marco Trawel var syg. 

Plejefamilien er i daglig kontakt med hospice og har også en aftale med dem om, at hvis der skulle ske ændringer i Marcos tilstand, så vil de blive kontaktet og straks afbryde ferien.

Derfor nævner vi, at plejefamilien er på ferie