50-årig skal i fængsel for at drive flere ulovlige fildelingstjenester

En 50-årig mand fra Middelfart har tirsdag fået en fængselsdom i en sag om pirateri. Han tilstod, at han var manden bag flere ulovlige piratsider på nettet.

En 50-årig mand fra Middelfart er tirsdag blevet idømt fire måneders fængsel for at have stået bag flere ulovlige fildelingstjenester på nettet.

Det oplyser Christian Raaholt Hahn, der er anklagerfuldmægtig hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Søik.

- Han er blevet idømt fire måneders fængsel, hvoraf den ene er gjort ubetinget. Han er dømt for at have været en af bagmændene på to forskellige sider på internettet, som nu er lukket ned, men hvor der tidligere har været fildeling af ophavsretbeskyttede værker som film, tv-serier, musik og tegneserier, siger Christian Raaholt Hahn til TV 2 Fyn. 

quote Han er dømt for at have været en af bagmændene på to forskellige sider på internettet, som nu er lukket ned, men hvor der tidligere har været fildeling af ophavsretbeskyttede værker som film, tv-serier, musik og tegneserier

Christian Raaholt Hahn, anklager


- Den danske film ”Druk” blev blandt andet delt flere tusinde gange uden betaling, og det er klart, at det giver de mennesker, der står bag sådan en film, et økonomisk tab, forklarer han. 

Delt tusindvis af film og tv-serier

Manden var en af bagmændene bag den ulovlige, danske fildelingstjeneste asgrd.org og den ulovlige side nordicbits.eu, der delte tusindvis af filer til tusindvis af brugere.

På hjemmesiderne har brugerne haft mulighed for at downloade danske film uden samtykke fra rettighedshaverne.

quote Det er klart, at vores fokus ikke kun er på bagmændene. Vi har også fokus på brugerne, og derfor skal man ikke vide sig sikker, hvis man blot er almen bruger af tjenesterne

Christian Raaholt Hahn, anklager

Manden stod blandt andet for leje af server, køb af domænenavn, udarbejdelse af hjemmeside og opsætning af betalingsløsninger. Derudover ydede han kundeservice ved at besvare brugeres spørgsmål.

Vil man retsforfølge brugerne?

- Jeg kan selvfølgelig ikke komme ind på konkrete sager omkring vores planer, men det er klart, at vores fokus ikke kun er på bagmændene. Vi har også fokus på brugerne, og derfor skal man ikke vide sig sikker, hvis man blot er almen bruger af tjenesterne, siger Christian Raaholt Hahn. 

Flere piratsider lukket

Sagen udspringer af, at interesseorganisationen Rettighedsalliancen i oktober anmeldte internetsiden asgrd.org til Søik, da organisationen havde konstateret, at der blev delt en række ulovlige kopier af danske film og serier.

Der er i løbet af det seneste år lukket flere piratsider, men i nogle tilfælde genåbner siderne andre steder. 

- Vi ser desværre, at når den ene side lukker ned, dukker der nye sider op, så det er et kæmpe problem, men vi er tilfredse med, at vi får lukket én side ad gangen ned, siger Christian Raaholt Hahn.

quote Vi ser desværre, at når den ene side lukker ned, dukker der nye sider op, så det er et kæmpe problem

Christian Raaholt Hahn, anklager


Interesseorganisationen repræsenterer mere end 100.000 danske rettighedshavere inden for blandt andet film- og musikbranchen.

Anholdt i december

Den 50-årige middelfarter blev anholdt den 21. december og blev i et retsmøde bag lukkede døre varetægtsfængslet hen over jul og nytår, mens efterforskningen fortsatte for at identificere yderligere bagmænd.

Den dømte modtog dommen. En måned blev af retten gjort ubetinget, mens tre måneder er betinget. Det vil sige, at de tre måneder som udgangspunkt ikke skal afsones.

Christian Raaholt Hahn gik i Retten i Odense efter seks måneders fængsel, og derfor vil anklagemyndigheden overveje, om dommen skal ankes.

- Vi skal læse dommen igennem, før vi tager stilling til, om den skal ankes, siger Christian Raaholt Hahn. 

I januar blev yderligere seks formodede bagmænd anholdt i sagen. Der er endnu ikke taget stilling til tiltalerejsningen mod dem, oplyser Søik. 


Oversigt

    Oversigt