Akrobatik på galoperende heste: Freja og Maria er udtaget til VM i vovet sport

Fynske Freja Linde og hendes holdkammerat Maria Thinggaard Sørensen er udtaget til VM i sportsgrenen voltigering, som kombinerer akrobatik med ridning.

Manøvrer som spagat, stå på hænder eller slå vejrmøller kan være vanskeligt for de fleste - selv med fast grund under fødderne. Men hvad nu hvis man lod være med at lave øvelserne på et stabilt gulv, men i stedet havde en galoperende hest som underlag?

Det kan lyde halsbrækkende, men hvis det lyder tiltalende, så er voltigering nok lige sporten for dig. 

Det er den i hvert fald for Freja Linde og Maria Thinggaard Sørensen, der henholdsvis pendler halvanden og to timer flere gange om ugen for at komme til træning i deres voltigeringsklub, som ligger ved Jelling. Freja Linde tager fra Odense, og Maria Thinggaard Sørensen tager fra Thisted. 

- Det er jo gymnastik, dans og akrobatik på et levende væsen, og hvis man har gået til ridning og gymnastik, og man synes, det kunne være vildt spændende at kombinere det hele, så er det helt sikkert sporten for én. Og hvis man er til lidt adrenalin og en masse samarbejde, så er det også en god sport for én, siger Maria Thinggaard Sørensen. 

Freja Linde på 26 år og Maria Thinggaard Sørensen på 20 år er blandt de bedste i Danmark til voltigering, og for nylig blev de udtaget til verdensmesterskabet, som finder sted i uge 34 i Budapest. 

Her skal sammen de dyste i disciplinen pas-de-deux voltigering. Det adskiller sig fra individuel voltigering, hvor man kun er én person på hesten. Håbet er en placering i top-10. 

- Jeg tror, vi er meget selvkritiske, og det tror jeg også, man til dels skal være som eliteudøver. Så skal man hele tiden ønske at udvikle sig, så derfor er det svært at sige, at man er fuldstændig klar, men vi satser på at blive så klar, som vi kan blive, og når vi så er afsted, ma vi så også sige: Det er her, vi er. Lad os nyde det, siger Freja Linde. 

Holdet var også afsted som på i 2019, hvor de sammen sprang, red og dansede sig til en femteplads. 

Hvad er voltigering?


Nichesport

De to voltigører tilhører en lille gruppe. Faktisk er voltigeklubben Thommysminde, som parret træner i, den eneste i Danmark, der udelukkende tilbyder voltigeringstræning. I alt er der omkring 10 klubber, hvor man kan gå træne voltigering, fortæller parret.

- Det er en nichesport. Det må vi erkende, siger Freja Linde. 

Der er indtil videre ingen voltigeringsklubber på Fyn, men det kan der måske komme i fremtiden. 

- Det kan jo være, at når jeg er færdig med min egen karriere, at jeg starter noget op på Fyn, fordi jeg simpelthen holder så meget af den her sport og selvfølgelig gerne vil have den spredt ud over hele landet, siger Freja Linde. 

Når der stadig er få, der dyrker voltigering, hænger det måske også sammen med de forudsætninger, det kræver at være en god voltigør. For selvom man starter med at øve sig på gulv og siden på træhest, inden man gør det på ryggen af en levende, så er det udfordrende sport. 

- En kreativ, stærk og smidig krop er vigtig for at kunne blive en god voltigør, siger Freja Linde. 

Ikke cirkus, men sport

Nogen mener, at voltigering har rødder, der går tilbage til de gamle romere, mens andre mener, at det er på oldtidens Kreta, man finder den spædebegyndelse på hesteakrobatikken. 

Selvom Freja Linde ofte er ude for, at folk tror, hun optræder i cirkus, når hun fortæller, at hun dyrker akrobatik på hesteryg, så adskiller voltigering sig fra det, man kender fra cirkus. 

- Det startede med soldater, der havde været i krig på heste. Så stoppede krigen. De kom hjem, og skulle finde måder at tjene penge på. Så begyndte de at lave de her tricks på heste, og så optrådte de med det og tjente penge på det. 

- Derfra er det så gået i en retning af performance, som er det, folk kender fra cirkus, og så er det gået i en sportificeret retning, og det er det, vi kender som voltigering. 

Den moderne udgave blev i 1983 anerkendt af den internationale rideunion FEI, og i 2011 blev der for første gang afholdt deciderede verdensmesterskaber i voltigering. Det er stadig ikke en olympisk disciplin, men i både 1984 og 1996 blev det fremvist som en kunstform ved de olympiske lege.

- Hvis nu, det skulle gå hen og blive en disciplin til OL, som vi håber på, så håber vi helt sikkert, at det kunne blive en realitet for os at komme med til, siger Maria Thinggaard Sørensen.

Det kommende VM begynder 23. august og varer indtil 29. august.


Oversigt

    Oversigt