Chelle lader sine hunde blive i bilen på varme dage - og så kogte nettet over

Trods advarsler fra politiet og Dyrenes Beskyttelse ser Chelle Hintze intet problem i, at hendes hunde bliver i bilen i sommervarmen. Hun møder hård kritik på de sociale medier, men nu står hun frem og fortæller, hvad hun gør.

Efterlad aldrig din hund i bilen på en varm sommerdag.

Så klar er meldingen fra Dyrenes Beskyttelse, der ofte får henvendelser fra bekymrede danskere om hunde, som er blevet efterladt i en varm bil.


Det er hundeejer Chelle Hintze dog ikke enig i.

Hun har en hund, der ikke kan være alene hjemme, og derfor får den lov at sidde i bilen, og det har aldrig været et problem.

Chelle Hintze tager sine hunde med, når hun handler, og hun mener godt, at de kan efterlades i bilen - også når sommersolen skinner fra en skyfri himmel.
Chelle Hintze tager sine hunde med, når hun handler, og hun mener godt, at de kan efterlades i bilen - også når sommersolen skinner fra en skyfri himmel.
Foto: Privatfoto


Da hun gav udtryk for det i debatten på TV 2 Fyns facebookside, blev hun mødt af utallige vrede kommentarer fra andre brugere, der var uforstående over for hendes synspunkt:

- Selv i skygge bliver bilen ulidelig varm.

- Det burde være forbudt ved lov.

- Nogle mennesker fatter nul! Det samme gælder folk, der går tur med deres hund, hvor asfalten er gloende varm. Jeg forstår simpelthen ikke, at man ikke tænker.

- Jeg håber, der er nogen i nærheden til at hjælpe den.

- Jeg forstår ikke, det er så svært at fatte.

Derfor lader jeg mine hunde blive i bilen

TV 2 Fyn har kontaktet Chelle Hintze for at høre, hvorfor hun går mod anbefalingerne fra Dyrenes Beskyttelse.

- Jeg bruger min sunde fornuft. Jeg har en hund, der desværre ikke kan være alene hjemme sådan rigtig, så derfor har hun stort set altid været med i min bil året rundt i de seks år, jeg har haft hende, siger Chelle Hintze, der har fire hunde.


quote I værste fald kan det ende med at tage livet af den

Jens Jokumsen, Dyrenes Beskyttelse


- Når jeg nu en gang vælger at lade mine hunde blive i bilen på en sommerdag, sørger jeg altid for, at alle vinduer er rullet ned. Som i helt ned. Og så vidt det er muligt, holder jeg altid i skyggen. Hvis ikke det er muligt at holde i skyggen, så tager jeg ofte en trøje eller noget andet stof og sætter fast mellem vinduet, så der ikke kommer direkte sollys ind ad det vindue, hvor mine hunde sidder bag. Og så ruller jeg alle de andre vinduer ned, forklarer hun.

Dyrenes Beskyttelse: Hunden kan dø

Det strider dog direkte mod anbefalinger fra Dyrenes Beskyttelse, der netop har advaret hundeejere mod at efterlade deres dyr i bilen, når det er så varmt, som det er blevet i maj.

Selv hvis bilen parkeres i skyggen, bliver bilen som en ovn på ganske kort tid. Det er derfor bedst at lade hunde blive hjemme, hvis det er muligt, råder dyreværnsorganisationen.

- Hunde er mere følsomme over for høje temperaturer, end mennesker er. Det skyldes, at mennesker sveder varmen ud af hele kroppen, men hunde kan kun komme af med varme via poterne og munden, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Chelle Hintze har fire hunde - to store og to små.
Chelle Hintze har fire hunde - to store og to små.
Foto: Privatfoto


Han gør opmærksom på, at man næppe kan nå at handle, mens hunden bliver siddende i bilen.

Hvert kvarter stiger temperaturen med 10 til 15 grader i en parkeret bil, og åbne vinduer gør ingen forskel.

Forholdsregler for dyr i bilen

- Selv om hunden kan virke trist over, at du forlader hjemmet, vil det til enhver tid være bedre for den at blive hjemme i et afkølet rum og med adgang til frisk vand frem for at sidde i en bagende bil. I værste fald kan det ende med at tage livet af den, siger Jens Jokumsen.

Hundeejer: Nedrullede vinduer og skygge gør en forskel

Det har Chelle Hintze heldigvis ikke oplevet med nogen af sine hunde.

- Jeg vil mene, at det gør en forskel, at man holder i skyggen, og vinduerne er rullet helt ned, fastslår hun.- Jeg vil selvfølgelig pointere, at jeg kun er væk fra bilen i meget kort tid, hvis det er dage, hvor det er varmt. Hvis ikke jeg mener, det er sikkert nok, altså hvis der ingen vind er den pågældende dag og ingen skygge at holde i, så vælger jeg helt at lade være at forlade bilen, og så venter jeg hellere med at handle eksempelvis til om aftenen, hvor temperaturen er mildere, tilføjer hun.

Ifølge Chelle Hintze er der mange tiltag, man kan gøre for at beskytte hundene i bilen: kølemåtte, kølevest, kølehalsbånd, vandskål, overdækningstæppe og blæsere i bilen
Ifølge Chelle Hintze er der mange tiltag, man kan gøre for at beskytte hundene i bilen: kølemåtte, kølevest, kølehalsbånd, vandskål, overdækningstæppe og blæsere i bilen
Foto: Privatfoto


Når det er sagt, er hundeejeren udmærket klar over, at hendes synspunkt møder delte holdninger.

I debatten på TV 2 Fyns facebookside giver mange brugere udtryk for, at det ikke burde være nødvendigt at oplyse folk om, at de ikke må efterlade hundene i bilen, da det burde være indlysende.

- Jeg ved godt, at der vil være negativ respons på min holdning til at have hund med i bilen på varme dage, men uagtet hvad folk siger, så er mine hunde mine "børn", siger Chelle Hintze.

- Så jeg ville aldrig efterlade dem i bilen, hvis jeg mente, der var den mindste risiko for, at de fik hedeslag, mens jeg var væk. Derudover kan mine hunde hoppe ud ad vinduet, hvis de havde lyst. Så de ville aldrig være "spærret" inde i en varm bil, fastslår hun.

Politiet: Det er ulovligt og kan give bøde

Det er ikke kun Dyrenes Beskyttelse og en lang række facebookbrugere, der advarer mod at efterlade hunde i bilen. Det samme gør politiet, der også modtager opkald fra bekymrede borgere, som har set en hund i en overophedet bil.

Hver sommer dør hunde, fordi de er blevet efterladt i en varm bil. Ifølge politiet kan temperaturen i bilen stige til 90 grader, selv om det kun er 20 grader udenfor.


quote Hvis din hund omkommer af hedeslag i din bil, er det en overtrædelse af dyreværnsloven, hvilket kan medføre bødestraf

Politiet


- Hvis din hund omkommer af hedeslag i din bil, er det en overtrædelse af dyreværnsloven, hvilket kan medføre bødestraf, oplyser politiet.

Det er dog kun ulovligt, hvis hunden dør af det. Det er altså ikke i sig selv ulovligt at efterlade sin hund i en varm bil.

Må man slå ruden ind til hund i nød?

Hvis du ser en hund i nød i en varm bil, må du slå ruden ind. Du skal dog efterfølgende kunne bevise, at du har handlet i nødret, understreger politiet - ellers risikerer du en bøde.

Det skal du gøre, hvis du ser en hund i nød

Dyrenes Beskyttelse advarer i øvrigt også hundeejere om at efterlade deres dyr i bilen, når det om vinteren er meget koldt.

- De fleste ved, at man ikke skal lade en hund sidde i en varm bil, men det modsatte kan faktisk være lige så problematisk. Hunde fryser også, særligt hvis de ikke har en kraftig underuld, så det er vigtigt at være opmærksomme på temperaturen. Hvis man selv kunne komme til at fryse, så er der en god sandsynlighed for, at ens hund også kunne komme til at fryse, siger Jens Jokumsen.

I 2023 var der 52 personer, der henvendte sig til vagtcentralen hos Dyrenes Beskyttelse, fordi de var bekymrede for en hund, der var efterladt i en kold bil. Næsten dobbelt så mange var bekymrede for en hund, der var efterladt i en varm bil

Oversigt

    Oversigt