Få et overblik: Sådan åbner de fynske gymnasier

De fynske gymnasier åbner for, at afgangselever kan komme tilbage på skolerne igen efter regeringens retningslinjer. Her er et overblik over, hvordan det kommer til at foregå på de enkelte gymnasier.

Faste pladser, halvt så mange elever i en klasse og delvis fjernundervisning. De fynske gymnasier har taget udfordringen op, og er efter Børne- og Undervisningsministeriets retningslinjer begyndt at åbne op for, at afgangselever kan få fysisk undervisning på skolerne. 

Ét af de gymnasier, der mandag slog dørene op for elever, som skal have huen på til sommer, var Svendborg Gymnasium. Her havde Maria Lindholm fra 3.g sin første dag med klassekammeraterne i lang tid. 

Bliv klogere på hvornår dit gymnasium åbner dørene op og for hvilke årgange. Grafik: Niklas Kjærsgaard Larsen. 

- Det er så dejligt at komme tilbage til noget, der ligner en hverdag. Det gør en kæmpe forskel, at man ser lærerne ansigt til ansigt. Vi kan også hyggesnakke på en anden måde end, når vi videochatter, hvor der er en barriere, siger Maria Lindholm. 

Der er dog mange ting, der ikke er helt som før for Maria og de andre elever. Skolerne har nemlig skullet leve op til en masse krav udstukket af Sundhedsstyrelsen.  

Krav for genåbning af gymnasierne

I Maria Lindholms klasse er de 23 elever. Det betyder, at klassen skal sidde fordelt i tre klasselokaler. Læreren er den eneste, der må rokere mellem de forskellige lokaler og sætte eleverne igang. 

- I starten ville vi hellere sidde og snakke, vi skal lige vænne os til det. Det kræver meget selvdisciplin, når man bliver ladt alene hele tiden. Men det er bare en muskel, der skal trænes, siger Maria Lindholm. 

Ikke lige nemt for alle skoler

En rundringning til de forskellige gymnasier på Fyn tegner et billede af, at der overvejende har været udfordringer hos de gymnasier, som ikke har så mange kvadratmeter.

Et af de gymnasier, der har pladsproblemer, er Tornbjerg Gymnasium, der slog dørene op fredag den 17. april.

Her er det ikke alle 250 afgangselever, som kan møde op på samme tid af hensyn til pladsmangel. Derfor har skolen delt årgangen op i to. 

- Der er skiftevis fjernundervisning og fysisk undervisning for halvdelen af årgangens elever, fordi der skal være den rigtige afstand imellem eleverne og lokaler nok. Vi får det til at fungere, men udfordringen kommer for alvor, hvis vi skal åbne endnu mere op på et tidspunkt, siger Tornbjeg Gymnasiums rektor, Carsten Claussen. 

Det er forskelligt fra skole til skole, hvornår de har kunnet åbne op for eleverne. 

Sådan åbner dit gymnasium op for undervisning 

Det sociale får et løft

Selvom det er under skærpede omstændigheder, at Maria Lindholm får lov at være i skole, så mener hun at det er besværet værd. 

- Det, at vi kan få lov at være sammen i de sidste uger, inden vi bliver studenter, betyder meget. Det sociale får lige et løft, siger Maria Lindholm. 

 

 

Oversigt

    Oversigt