Finan fra Eritrea: Det betyder, at jeg ikke er ensom

Lige nu mangler der 170 frivillige til at være netværksfamilier for flygtninge. Finan Samuel kom til Danmark fra Eritrea for tre år siden, og for ham har det betydet rigtig meget at få nogle danske venner.

Kristine Clausen og Sebastian Heinecke har været netværksfamilie for Finan Samuel siden november 2015. Finan Samuel kom til Danmark fra Eritrea tilbage i 2013 og læser i dag på VUC i Odense og arbejder som tolk for kommunen.

 
 
Foto: Jonas Mattsson

Det var Kristine Clausen, der så en annonce i avisen om 'Venner viser vej', som er et projekt under Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp - et integrationsprojekt der skal sikre, at alle flygtninge, som får asyl, får tilbuddet om en dansk ven eller venskabsfamilie.

Derefter tog de til et infomøde, hvor en nydansker fortalte om sin første tid i Danmark, og hvor meget det havde hjulpet med danske venner. Det overbeviste Kristine Clausen og Sebastian Heinecke. I starten fulgte de et program med en anvisning for, hvor meget de sås med Finan Samuel, men nu er det mere blevet et afslappet venskab, hvor de ses, når de har tid. De tre unge laver mad sammen, spiller spil og hygger sig, men Kristine Clausen og Sebastian Heinecke kan også hjælpe Finan med praktiske ting såsom at søge SU. Finan har gået igennem mange ting på hans flugt til Danmark, og derfor er venskabet med Kristine Clausen og Sebastian Heinecke vigtigt for ham. 

quote Resten af livet er vi sammen

Finan Samuel

- Jeg tænker altid, at jeg ikke er ensom her i landet. Jeg har nogle, som jeg kan stole på, og nogle som kan hjælpe mig med hvad som helst, fortæller Finan Samuel. 

Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp står bag projektet, som skal bygge broer mellem danskere og flygtninge. Men de mangler lige nu 170 frivillige, som skal være netværksfamilier for flygtninge, der er nye i deres lokalsamfund på Fyn. Det drejer sig om næsten alle fynske byer, hvor der lige nu er flygtninge, der håber på at kunne møde danskerne og skabe kontakt og relation.

Gensidig glæde

For Kristine Clausen og Sebastian Heinecke har det ikke kun handlet om at hjælpe en anden, de føler også, at det har givet meget igen. 

- Det gør meget for vores syn på flygtningekrisen, men også bare generelt over for nye ting. Det hjælper, så man er mere åben omkring det og egentlig også viser noget interesse. Så bliver det også nemmere for de folk, der kommer hertil, at integrere sig. Men det er jo en gensidig proces. Og der er Finan jo et godt eksempel på, at det kan gå rigtig godt, hvis der er en indsats fra begge sider, siger Sebastian Heinecke.

 

Der skulle lige et par møder til, før Finan Samuel åbnede op overfor sine nye venner, men nu beskriver Kristine Clausen og Sebastian Heinecke forholdet som meget familiært, og hvis det står til Finan Samuel, er venskabet da også for resten af livet. 

- Jeg er meget glad for dem, og jeg er også sikker på, at de er glade for mig. Resten af livet er vi sammen, fortæller Finan Samuel.

 

 

Oversigt

    Oversigt