Fyn går Agurk Her er Lises simple husmoderkneb til et klimavenligt køkken

Lise Dalsgaard har taget årtier gamle husmoderråd med sig ind i kampen mod madspild. Og selvom det kan virke gammeldags, når hun lister sine rutiner op, så er det både bæredygtigt og klimarigtigt.

Verden er på ingen måde, som da 73-årige Lise Dalsgaard var barn og ung.

Og da slet ikke hvis man bevæger sig ud blandt kølediskene i et supermarked. For her er mulighederne blevet mange og fristelserne endnu større.

Med sig ud i nutidens supermarkeder og bagefter hjem ved køkkenbordet tager Lise Dalsgaard sig dog nogle gode gamle husmoderråd, og det betyder, at der er meget mindre madspild i hjemmet. Noget, der i den grad er godt for klimaet - og for pengepungen.

- Der er sket en kæmpe forøgning i forbrug, og vi tror, at vi slet ikke kan leve uden alt muligt mærkeligt i skabe og skuffer. Det er lidt sjovt at tænke på, hvordan man førhen levede fint af færre ting, siger Lise Dalsgaard og bladrer i sin mors gamle kontrabøger - notesbøger, hvor man noterede, hvad man havde købt på kredit.

- En rulle kiks, 0,5 kilo Oma, 2,5 kilo mel og ost til 3,65 kroner, lister hun op.

- Jeg synes, vi skal lidt tilbage i den retning igen og tænke over, hvad vi køber. For har vi egentlig brug for flere forskellige slags ketchup i køleskabslågen?, spørger hun med et smil.

Lise Dalsgaard kan med et kig i sin mors gamle kontrabøger se, at hun i dag også handler efter mange af de samme principper. Få, gode basisvarer er også, hvad Lise behøver i sit køkken, når hun har maduge i hjemmet. Det kan man komme langt for, og det behøver ikke at være kedeligt, mener hun.
Lise Dalsgaard kan med et kig i sin mors gamle kontrabøger se, at hun i dag også handler efter mange af de samme principper. Få, gode basisvarer er også, hvad Lise behøver i sit køkken, når hun har maduge i hjemmet. Det kan man komme langt for, og det behøver ikke at være kedeligt, mener hun.
Foto: Stine Gjelstrup Hansen


Tårnhøj rente pressede økonomien

I hjemmet i det sydvestlige Odense skiftes Lise Dalsgaard og manden, Lars Schelde, til at have maduge.

- På den måde kører man aldrig træt i madlavningen. Og når jeg så overtager, er der nogle ting i køleskabet, Lars ikke har fået brugt, jeg så kan eksperimentere med. Det er jo altid lidt spændende.

Når det er Lises tur til at røre i gryderne, begynder hun altid ugen med at lave en madplan og en indkøbsliste. Også selvom de kun er to personer til spisning.

FGA_serietekst_v4

- Det har jeg faktisk gjort, siden vi købte hus i 80'erne, hvor en rente på 20 procent gav en lidt stram økonomi. Det gør, at jeg ikke handler så mange gange, og det er godt. For

når man går ud og handler, kan man kan jo nemt blive fristet og tage noget ekstra med hjem, fortæller hun.

På Lise Dalgaards indkøbsliste går mange af de samme varer ofte igen fra uge til uge. Det betyder dog ikke, at de altid får det samme at spise.

- Ligesom jeg kan læse i min mors kontrabog, at de handlede mange basisvarer, så er det faktisk også det, jeg gør. For har man grundelementerne til en bolledej eller en masse grøntsager, så er der mange muligheder. Et kål kan jo bruges til mange forskellige retter. Vi er for eksempel blevet ret glade for okonomiyaki (japanske pandekager, red.).

Lises bedste husmoder-klimaråd

Ryd op i køleskabet-suppe

Gennem de sidste 40 år har der ikke været de store ændringer i Lises overordnede madplan: En dag med kød, en med fisk og en med grøntsager. Og så forfra igen. Og særligt én ret er gået igen alle årene - førhen for at spare penge og nu med det formål at mindske madspild.

- Vi har stadig i dag en fast grøntsagssuppedag, hvor jeg rydder op i køleskabet og bruger de rynkede og slatne grøntsager. Og så laver jeg brødcroutoner med noget daggammelt brød, forklarer hun og supplerer:

- Vi sørger altid for at have smagsgivere stående såsom fiskesauce, chilisauce eller tahin, for så kan man altid få en suppe til at smage af noget, selvom grøntsagerne er blevet lidt kedelige.

Lise Dalsgaard bager ofte. Og når hun gør det, kommer hun gerne rester af yoghurt, mælk eller grøntsager i sine boller. Den hvide badge, Lise har på trøjen, er fra græsrods- og aktivistbevægelsen Bedsteforældrenes Klimaaktion, som hun er med i. En gruppe, der vil sikre en beboelig klode og stoppe C02-udledningen ved blandt andet at fremme bæredygtig levevis
Lise Dalsgaard bager ofte. Og når hun gør det, kommer hun gerne rester af yoghurt, mælk eller grøntsager i sine boller. Den hvide badge, Lise har på trøjen, er fra græsrods- og aktivistbevægelsen Bedsteforældrenes Klimaaktion, som hun er med i. En gruppe, der vil sikre en beboelig klode og stoppe C02-udledningen ved blandt andet at fremme bæredygtig levevis
Foto: Stine Gjelstrup Hansen

Selvom internettet bugner af inspiration til alverdens kulinariske oplevelser fra hele verden, vil Lise Dalsgaard gerne slå et slag for en gammel kogebogsklassiker: "God mad, let at lave". En køkkenbibel, der på trods af sit ophav i 1973 sagtens kan trækkes med ind i madlavningen anno 2023, mener hun.

- Jeg fik den selv af min mor, og jeg har givet alle mine børn en også, for den er så simpel. Der står alt fra hygiejne i køkkenet, og hvordan man koger et æg - som kan være meget brugbart, når man flytter hjemmefra - til hvordan man eksempelvis laver muslinger, som jo også er klimavenligt at spise. Så den er pludselig blevet relevant igen, siger Lise Dalsgaard.

Oversigt

    Oversigt