Fynboer tager ferie på klods

Fynboerne gik nærmest amok i forbrugslån i maj. Det tilskrives, at de vil på sommerferie, selvom de ikke har sparet op.

Mange fynboer har tilsynelsdende ikke feriepenge eller en opsparing til at tage på sommerferie, så de optager forbrugslån i stor stil. 

I maj 2017 var de fynske forbrugslån på 25.299 kroner i gennemsnit. I december 2016, hvor der ellers også bliver lånt til skiferier og julegaver, var det gennemsnitlige beløb på 19.294. De lånte altså 31 procent mere i maj.

Det viser tal fra den uafhængige sammenligningstjeneste fair-lån.dk

Direktør for tjenesten, Andreas Linde, er ikke i tvivl om, at det skyldes fynboernes køb af sommerferierejser:

-  Når vi taler med vores kunder på Fyn, mærker vi da også tydeligt den store efterspørgsel på penge til den helt rigtige sommerferie, hvilket efterfølgende også kommer til udtryk i det større lånebeløb, fortæller Andreas Linde.  

Bank: Betal forbrugslån hurtigt tilbage
Arbejdernes Landsbank har også højsæson for forbrugslån i december og forsommeren.

Privatøkonom Brian Friis Helmer råder til, at man betaler forbrugslån tilbage så hurtigt som muligt, da renten er højere end på lån med sikkerhed i for eksempel huset.

Han råder også til at tjekke forbrugslånene grundigt, inden man optager dem:

– Vi har overhovedet ikke noget imod værktøjer på nettet, der sammenligner lån på tværs, men man skal bare huske et par ting. Man skal både se på ÅOP, de Årlige Omkostninger i Procent, og det samlede tilbagebetalingsbeløb, hvis man for eksempel låner 10.000 kroner til en ferie. Og det skal være over samme tilbagebetalingsperiode, ellers kan man ikke sammenligne ÅOP, påpeger Brian Friis Helmer.

Ifølge Fair-laan.dk låner syd- og sønderjyder samt bornholmere mere end fynboerne, mens midt- vest- og nordjyder låner mindst.

Fakta om fair-laan.dk