Fyns Politi om sladdergrupper: Det er jo gruopvækkende

Fyns Politi har fået flere henvendelser og efterforsker nu krænkelser på bl.a. platformen Telegram. Der er tilsyneladende tale om meget unge mennesker, siger Per Franch, leder af Central Forebyggelse.

Dybt uacceptabelt, krænkende og gruopvækkende.

Sådan lyder den umiddelbare kommentar Per Franch, leder af Central Forebyggelse ved Fyns Politi, til indholdet af det indslag, som TV 2 Fyn i går bragte om sladdergrupper på den sociale platform Telegram.

- Det er jo mennesker, vi har med at gøre, og det er dybt krænkende, at unge mennesker udsættes for vold, seksuelle krænkelser og nedværdigende behandling, siger Per Franch.

Leder af Central Forebyggelse ved Fyns Politi, Per Franch.

Efter en lang række henvendelser har Fyns Politi nu iværksat en kortlægning af omfanget af problemet og samtidig draget omsorg for, at sider bliver lukket ned.

Ud over et moralsk aspekt er der nemlig også risiko for, at lovgivningen er overtrådt.

- Noget af det, vi ser, har et seksuelt præg, hvor vi må formode, at der ikke er givet samtykke til at dele det. Det kan også være voldsepisoder, der kan være ulovlig og derfor skal efterforskes, og der kan være delt materiale, hvor personer beskyldes for alt muligt og dermed bliver stigmatiseret, siger Per Franch.

Ifølge Per Franch ser det ud til, at der er tale om meget unge mennesker, der krænkes, men politiet mangler fortsat det totale overblik.

Leder af Central Forebyggelse ved Fyns Politi, Per Franch.

Om det også er unge, der står bag krænkelserne, har politiet ikke fastslået.

- Den kriminelle lavalder er 15 år, men vi har mulighed for at efterforske sager helt ned til 10 års-alderen. Ikke med henblik på straf, men på at iværksætte forskellige forebyggelsesinitiativer. Men sagerne vil blive efterforsket på lige fod med sager over den kriminelle lavalder, siger Per Franch.

Han mener, det er vigtigt, at både de unge, deres forældre, skoler og SSP inddrages i diskussionen om opførsel på de sociale medier.

- Vi har måske en tendens som voksne til at adskille den fysiske verden og den digitale verden, men de unge adskiller ikke de to ting, Det er deres univers. Det er vi både som voksne og myndighed nødt til at have fokus på. Derfor har vi politiets online patrulje, der patruljerer på nettets forskellige social platforme, og vi har også andre ressourcer, vi kan trække på, siger Per Franch.

Umbrella-sag

Han frygter, at politiet kan komme til at stå med en ny Umbrella-sag, hvor 1000 unge danskere blev sigtet for at have delt børneporno på nettet.

- Hvis ikke vi tager debatten og lærer de unge at beskytte sig selv mod deres egen adfærd, risikerer vi, at de ødelægger deres egen fremtid, bliver sigtet og får en plettet strafattest, siger Per Franch.

Det er ikke nyt, at børn og unge slås eller mobber hinanden i skolegården.

- Men i skolegården kunne vi lettere se, hvem der krænkede hvem, og hvem der sympatiserede med bøllerne. Men på de sociale platforme er det straks værre. Her kan man ikke fornemme kropssprog og ironi, og det kan få virkeligt store konsekvenser for rigtig mange unge, der begynder at mistrives og får det dårligt, siger Per Franch.

Oversigt

    Oversigt