14. feb. 2024 kl. 22:22
Fyn

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Fyns Politi har fået flere henvendelser og efterforsker nu krænkelser på bl.a. platformen Telegram. Der er tilsyneladende tale om meget unge mennesker, siger Per Franch, leder af Central Forebyggelse.


Dybt uacceptabelt, krænkende og gruopvækkende.

Sådan lyder den umiddelbare kommentar Per Franch, leder af Central Forebyggelse ved Fyns Politi, til indholdet af det indslag, som TV 2 Fyn i går bragte om sladdergrupper på den sociale platform Telegram.

- Det er jo mennesker, vi har med at gøre, og det er dybt krænkende, at unge mennesker udsættes for vold, seksuelle krænkelser og nedværdigende behandling, siger Per Franch.

Leder af Central Forebyggelse ved Fyns Politi, Per Franch.

Efter en lang række henvendelser har Fyns Politi nu iværksat en kortlægning af omfanget af problemet og samtidig draget omsorg for, at sider bliver lukket ned.

Ud over et moralsk aspekt er der nemlig også risiko for, at lovgivningen er overtrådt.

- Noget af det, vi ser, har et seksuelt præg, hvor vi må formode, at der ikke er givet samtykke til at dele det. Det kan også være voldsepisoder, der kan være ulovlig og derfor skal efterforskes, og der kan være delt materiale, hvor personer beskyldes for alt muligt og dermed bliver stigmatiseret, siger Per Franch.

Ifølge Per Franch ser det ud til, at der er tale om meget unge mennesker, der krænkes, men politiet mangler fortsat det totale overblik.

Leder af Central Forebyggelse ved Fyns Politi, Per Franch.

Om det også er unge, der står bag krænkelserne, har politiet ikke fastslået.

- Den kriminelle lavalder er 15 år, men vi har mulighed for at efterforske sager helt ned til 10 års-alderen. Ikke med henblik på straf, men på at iværksætte forskellige forebyggelsesinitiativer. Men sagerne vil blive efterforsket på lige fod med sager over den kriminelle lavalder, siger Per Franch.

Læs også: Børn tæsker hinanden på fynsk skole - ekspert advarer mod "sygt digitalt miljø"
Gå tilbage Del
13. feb. 2024 kl. 18:13
Fyn

Børn tæsker hinanden på fynsk skole - ekspert advarer mod "sygt digitalt miljø"

Ulovlige billeder og videoer af børn og unge deles i grupper på de sociale medier. Det har fået Børns Vilkår til at anmelde dem til Fyns Politi.


Intime billeder, vold, slåskampe og våben. Det er blot nogle af de ting, videoer viser i en såkaldt Telegram-chatgruppe.

Igennem en Instagram-profil, der jævnligt skifter navn, kan man via et link klikke sig videre til den ovennævnte Telegram-chat, der er fyldt med videoer og billeder, der kan være strafbare.

Fyns Politi har på deres Facebook-side delt et opråb til forældre om disse sladdergrupper. De opfordrer til, at man snakker med sine børn og unge om, hvad man ser på, deler og er en del af. 

Nem adgang til strafbart indhold

Med to klik har TV 2 Fyn kunne oprette en profil på mediet Telegram. Man skal blot oplyse sit telefonnummer, hvorefter man får tilsendt en kode, man skal indtaste. Derefter kan man komme ind i den lange chathistorik med billeder og voldsomme videoer.

Her kan man blandt andet se unge mennesker - med deres fulde navn - der bliver udsat for vold, pigers intime billeder og unge der er i besiddelse af våben.

Flere af videoerne viser unge, der udøver vold mod hinanden. En video af en gruppe drenge på en skole på Fyn, der er i slåskamp mod hinanden, er også blevet uploadet til chatten. Og det er ikke et engangstilfælde. Pigerne tæsker også hinanden. 

- Det taler ind i den digitale kultur, vi ser, hvor der mange steder er meget få restriktioner og ganske lidt moderation af indhold, hvor du stort set kan dele alt, indtil det visse steder bliver fjernet, siger Kathrine Elmose Jørgensen, der er digital medieekspert hos Børns Vilkår.

I grupperne kan man også købe og sælge puffbars samt sælge sin verificerede NEM-id-konto på DBA, hvis man har sådan en, for 1500 kroner.

- Det er grundlæggende et fællesskab, der er gået i stykker, som ikke er trygt, hvor børn og unge begynder at skabe alliancer på kryds og tværs, hvor nogle bliver udstillet og nedgjort, siger Kathrine Elmose Jørgensen.

Hos Børns Vilkår oplever de, at grupperne popper op igen og igen med nye navne, så platformene gør langt fra nok for at fjerne indholdet. 

Derfor bringer TV 2 Fyn billederne

Det har ikke været muligt at dokumentere de her forhold, uden at TV 2 Fyn er blevet medlem af Telegram-gruppen.

TV 2 Fyn bringer anonymiserede eksempler på indhold fra gruppen, fordi vi mener, det er vigtigt og i offentlighedens interesse at vise, hvad børn og unge udsættes for.

Lav moral i digitalt miljø

Såkaldte sladdergrupper er ikke et nyt fænomen på de sociale medier, men det er blevet taget til ekstremer. 

Børns Vilkår fortæller, at man fra andre ’billededelingsmiljøer’ ved, at de personer, der deler sådant indhold, opnår en vis form for status. Der er social valuta forbundet med det, og det kan være det samme, der er på spil i Telegram-grupperne.

- Det er et sygt digitalt miljø, vi er ramlet ned i. Der er en lav moral i de her grupper, når man på den måde profiterer på at efterspørge nøgenbilleder af andre, uden at der er givet samtykke eller videredele videoer af overfald, siger Kathrine Elmose Jørgensen fra Børns Vilkår.

I gruppen reklamerer de også med et tilbud på billeder og videoer af ovenstående karakter.

For de børn eller unge der oplever at få delt billeder eller videoer, der ikke var tiltænkt at være til offentligheden, er konsekvenser ekstreme. 

- Jo mere man ser af det her indhold, jo mere bliver det for nogen temmelig hurtigt normaliseret. Bliver det normen, kan man selv begynde at tappe ind i aktiviteten, siger Kathrine Elmose Jørgensen.

- Vi ved, at digital mobning og digitale krænkelser kan have store konsekvenser både socialt og psykisk. Det kan være i form af angst, ensomhed, lavere selvværd, nedtrykthed, og at man lukker om sig selv. Måske undlader man at komme i skole og trækker sig fra den sociale kontakt, og bliver bange for hvor det her indhold i øvrigt er blevet delt, tilføjer hun.

Børns Vilkår har modtaget opkald fra flere unge, der har set indholdet, og de har siden anmeldt grupperne til Fyns Politi. 

Har du oplevet noget lignende?

På TV 2 Fyn efterlyser vi personer, der har oplevet noget lignende.

Det kan enten være personer, der har delt indhold i sådanne sladder-grupper, men det kan også være personer, der selv er blevet hængt ud.

Hvis det er tilfældet, hører vi meget gerne fra dig. Du kan kontakte os på: redaktionen@tv2fyn.dk

Grupperne nedlægges - men genopstår endnu hurtigere

Fyns Politi bekræfter, at de har modtaget anmeldelserne fra Børns Vilkår og tips vedrørende sladder-grupperne.

Ligesom Børns Vilkår oplever Fyns Politi også, at grupperne sommetider bliver lukket, men at de også genopstår meget hurtigt. Det forklarer de med, at når børn og unge, og måske også endda voksne, bliver ved med at følge profilerne, og måske også indsender materiale til dem, så vil de blive ved med at eksistere. 

Hos Fyns Politi understreger de, at de både arbejder i et forebyggelsesspor og et efterforskningsspor. 

"I forhold til forebyggelse har vi et godt samarbejde med kommunerne og SSP, og rådgiver her igennem skoler og forældre om blandt andet børn og unges risikoadfærd på nettet. Når vi får en konkret henvendelse om en konkret profil eller opslag på en ”sladder-profil”, så efterforsker vi sagen. Alt efter den konkrete sags karakter, kan Fyns Politi tage skridt i forhold til at få en profil lukket", skriver Fyns Politi i et skriftligt svar til TV 2 Fyn.

Når man deler indhold af den karakter, der er beskrevet i artiklen, kan man komme i konflikt med reglerne i databeskyttelsesforordningen, databeskyttelsesloven og straffeloven. Det gælder ikke kun de personer, der opretter grupperne, men også de personer, der videredeler billeder.

Videregiver man uberettiget meddelelser eller billeder om en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende, kan det være strafbart, oplyser Fyns Politi.

De gode råd fra Børns Vilkår

  • Tal med dit barn - Som forældre kan man tage udgangspunkt i det, man har set i nyhederne og på Fyns Politis Facebook.

  • Stil dig til rådighed - Som forældre skal man stille sig til rådighed og lytte og være åben for at snakke om det, der sker online - også det svære.

  • Sanktionér ikke - Man skal ikke bede børn om at droppe de sociale medier, da mange børn og unge har gode sociale relationer og interesser her.

  • Vær lyttende - Det er vigtigt ikke at gå fordømmende til værks, men i stedet lytte til børnenes bekymringer og hjælpe dem med at anmelde ubehageligt indhold.

  • Tag kontakt - Man kan altid kontakte Børns Vilkår eller Red Barnet. Enten til en snak, men også for at få hjælp til at anmelde indhold.

Han mener, det er vigtigt, at både de unge, deres forældre, skoler og SSP inddrages i diskussionen om opførsel på de sociale medier.

- Vi har måske en tendens som voksne til at adskille den fysiske verden og den digitale verden, men de unge adskiller ikke de to ting, Det er deres univers. Det er vi både som voksne og myndighed nødt til at have fokus på. Derfor har vi politiets online patrulje, der patruljerer på nettets forskellige social platforme, og vi har også andre ressourcer, vi kan trække på, siger Per Franch.

Umbrella-sag

Han frygter, at politiet kan komme til at stå med en ny Umbrella-sag, hvor 1000 unge danskere blev sigtet for at have delt børneporno på nettet.

- Hvis ikke vi tager debatten og lærer de unge at beskytte sig selv mod deres egen adfærd, risikerer vi, at de ødelægger deres egen fremtid, bliver sigtet og får en plettet strafattest, siger Per Franch.

Læs også: Unge deler skandaløst materiale som aldrig før, mener eksperter
Gå tilbage Del
14. feb. 2024 kl. 20:15
Fyn

Unge deler skandaløst materiale som aldrig før, mener eksperter

I løbet af få uger er henvendelser om sladdergrupper fra unge og forældre i en fynsk kommune eksploderet. SSP hører og ser fra de unge, at det er nøgenbilleder, vold og slåskampe, der bliver delt i grupperne.


Vold, slåskampe og intime billeder. I går kunne TV 2 Fyn fortælle om chatgrupper på besked-tjenesten Telegram, hvor der anonymt og ulovligt bliver delt billeder og videoer af ovenstående karakter. Sommetider er personernes fulde navne også eksponeret.

Børns Vilkår har modtaget flere henvendelser fra børn og unge, der har set dette indhold. Det har fået dem til at anmelde det til Fyns Politi, som derefter kom med et opråb mod 'sladdergrupperne'. 

Nu fortæller flere fra SSP i de fynske kredse, at de er bekendte med problematikken.

Eskaleret på få uger

SSP-konsulenterne i Kerteminde oplever, at fænomenet med sladdergrupper og deling af billeder og videoer er eskaleret på få uger.

- Vi oplever for tiden, at de unge er 'gode' til at udstille hinanden. De er ondskabsfulde og løgnagtige overfor hinanden. Det er ret hadefuldt, det de skriver om hinanden, og de billeder de deler, er kun ude på at skade forurettede, siger Lars Bo Ansbjerg, der er SSP-koordinator i Kerteminde.

De oplever desuden, at det er ting, der bliver delt på Telegram, Instagram og Snapchat. Og det har de helt klare eksempler på fra de unge. 

- Det er nøgenbilleder af unge, der bliver delt mod deres ønske og vilje. Det er voldsomme slåskampe, og så er det i det hele taget ondskabsfulde beskeder om navngivne personer, siger Lars Bo Ansbjerg.

I løbet af de seneste tre uger er henvendelser om sladdergrupper eksploderet hos SPP i Kerteminde.

Det svære ved Telegram er, ifølge Lars Bo Ansbjerg, at man ikke kan gå ind og lukke deres grupper. Det kan man derimod gøre gennem META, som er Facebook, Instagram og Messenger. De har en helt anden moderation, end Telegram har. 

Helt oplagt mener han, at man derfor bør verificeres som bruger, når man opretter sig på diverse medier. På den måde burde man ikke anonymt kunne skrive eller dele indhold, der er direkte modbydeligt. 

- De unge, der får delt sådanne billeder eller videoer, bliver påvirket meget. De bliver enormt kede af det og enormt frustrerede. De kan ikke tage til genmæle, fordi hvis de gør det, så får de en haglbyge af flere hadefulde kommentarer, siger Lars Bo Ansbjerg. 

Sladdergrupper og sociale medier på dagsordenen 

TV 2 Fyn har udover Kerteminde snakket med flere SSP-konsulenter i forskellige fynske kommuner, som kender til grupperne.

Hos SSP i Middelfart Kommune har de svært ved at danne sig et overblik over omfanget. De ved, at det eksisterer, men de er også sikre på, at der er et mørketal.

- De unge har en kultur for "snitching", altså at de ikke vil fortælle noget til de voksne, siger Bo Hansen, der er SSP-konsulent i Middelfart. 

Den 22. februar skal flere SSP-konsulenter fra Fyn mødes på Langeland. Her er et af punkterne på deres dagsorden de såkaldte sladdergrupper og deling af billeder og videomateriale på de sociale medier. 

Hos SSP i Kerteminde fortæller Lars Bo Ansbjerg, at de forsøger at få grupperne lukket med en politianmeldelse. 

Har du oplevet deling af private billeder og videoer?

På TV 2 Fyn efterlyser vi personer, der også har oplevet at få delt sine private billeder og videoer i sådan en gruppe.

Det kan enten være personer, der har delt indhold i en såkaldt sladder-gruppe, men det kan også være personer, der selv er blevet hængt ud.

Hvis det er tilfældet, hører vi meget gerne fra dig. Du kan kontakte os på: redaktionen@tv2fyn.dk

Det er ikke nyt, at børn og unge slås eller mobber hinanden i skolegården.

- Men i skolegården kunne vi lettere se, hvem der krænkede hvem, og hvem der sympatiserede med bøllerne. Men på de sociale platforme er det straks værre. Her kan man ikke fornemme kropssprog og ironi, og det kan få virkeligt store konsekvenser for rigtig mange unge, der begynder at mistrives og får det dårligt, siger Per Franch.

For 3 timer siden

En række beboere i nærområdet foreslår nu, at der kommer en ny og uvildig gennemgang af det gamle Sølyst i Nyborg.


Det sker efter, at byrådsflertallet i Nyborg har sat udarbejdelsen af en ny lokalplan i værk.


Og efter, at Bøg Madsen, der vil rive det bevaringsværdige Sølyst ned og bygge 75 luksusboliger, selv har udarbejdet en tilstandsrapport, der støtter beslutningen. Det skete i oktober 2022.


Ikke meget at bevare

Bøg Madsen har fået rådgivende ingeniørfirma Henry Jensen til at udarbejde en tilstandsrapport, og den kommer til samme konklusion, som Nyborg Kommunes egen undersøgelse tilbage i 2010.

Konklusionen er, at der ikke er meget bevaringsværdigt at bevare.

- Vi aner ikke, hvem der har udarbejdet rapporterne om Sølyst. De er aldrig blevet lagt offentligt frem. Som et forslag til en helt uvildig rådgiver vil vi gerne foreslå en repræsentant for den højeste sagkundskab i Danmark - et medlem af Det særlige Bygningssyn under Slots- og Kulturstyrelsen.

- Og hvis rapporten mod vores forventning skulle komme frem til den konklusion, at Sølyst er kondemnerings- og nedrivningsmoden, bøjer vi os selvfølgelig for sagkundskaben, hedder det i et fælles læserbrev fra beboerne Per Nyegaard Olesen, Peter Jordhøj, Finn Jørgensen, Keld Clement, Ole Møller og Ivan Due Andersen.

Ingeniørfirma - drop renovering

TV 2 Fyn er i besiddelse af Bøg Madsens rapport, der fastslår, at den generelle vurdering er, at bygningen nedslidt og i dårlig stand, uisoleret med begyndende skimmelsvamp, som vil være kostbar af fjerne.

Konklusionen er, at en ombygning eller renovering vil overstige bygningens værdi betragteligt, og derfor vil firmaet ikke anbefale den løsning.

Hvis bygningen skal ajourføres til nutidens bygningsreglement vil det ændre bygningens udtryk markant, fastlås det.

Nina Bøg Madsen siger til TV 2 Fyn, at hun ikke ønsker at kommentere beboernes krav om en ny uvildig rapport, idet hun betragter rapporterne fra Nyborg Kommune og Henry Jensen som lavet af uvildige instanser.

Den danske ghettolov forskelsbehandler på baggrund af etnicitet.

Det skriver DR på baggrund af en vurdering fra generaladvokaten i EU.

For at gennemføre nedrivninger i et udsat boligområde, kræver det nemlig, at mindst halvdelen af beboerne har en ikke-vestlig baggrund.

Sagen startede, da beboere fra blandt andet Mjølnerparken i København gik rettens vej for at undgå, at deres hjem blev solgt.

I dag blev sagen vurderet hos EU-domstolen.

Odense-bydelen Vollsmose er omfattet af ghetto-loven.

For 5 timer siden
Anders Høgh / Mai Mercado

- Vi har hørt det før - nu skal der ske handling.


Sådan lyder det fra den konservative retsordfører Mai Mercado i kølvandet på weekendens skyderi i Biskorup Havekoloni i Odense.


Det er efterhånden ved at være mange år siden, at byens borgmester, Peter Rahbæk Juel, første gang nævnte, at han ville komme problemet til livs.


Siden har borgmesteren flere gange efterlyst redskaber fra Christiansborg til at bekæmpe banderne i kolonihaverne.


Men ifølge Mai Mercado er det ikke godt nok.


- Når man kan se, at Odenses borgmester ofte er ude at sige, at banderne skal have en med jernnæven, så lyder det jo godt, konstaterer folketingspolitikeren og fortsætter:


- Men der bliver også nødt til at være handling bag ordene.


Spild af seks år

Det var ellers med lovende ord, at Peter Rahbæk Juel tilbage i foråret 2018 besøgte Martinsminde haveforening ovenpå en ransagelse, hvor både stoffer og ammunition blev fundet af politiet.

- Man skal ikke have lov til at gemme sig med sin kriminelle virksomhed i en kolonihave, lød det dengang fra borgmesteren, som satte et mål om at få de banderne ud af haveforeningerne.

- Det skal være trygt at være i en kolonihave, lød det i 2018 fra Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel.

Bandesagerne i kolonihaverne fortsatte imidlertid - og derfor var minister for by- og landdistrikter Morten Dahlin (V) for et år siden på besøg i Biskorup Havekoloni for at se på, hvordan Folketinget kunne hjælpe Odense Kommune med at bekæmpe kriminaliteten.

Men i søndags opstod der så atter uroligheder i selvsamme kolonihave.

- Så derfor synes jeg jo ikke, at man ligefrem har været hurtige, når vi stadig taler om den samme problematik her seks år efter, lyder kritikken fra Mai Mercado, der påpeger, at justitsministerposten siden 2019 har været besiddet af en socialdemokrat:

- Jeg synes, at den socialdemokratiske borgmester skulle have givet et kald til sin partifælle i Socialdemokratiet Peter Hummelgaard - eller til hans forgænger Mattias Tesfaye eller til Mattias’ forgænger Nick Hækkerup.

For med den nuværende situation mener Mai Mercado ikke, at borgmesteren lever ordentligt op til sine løfter.

- Når man ikke sætter sig for at løse problemerne, så synes jeg, det klinger lidt hult.

Borgmester uenig

Anklagerne om manglende ageren er dog ikke et billede, Peter Rahbæk Juel kan genkende.

- I Odense har vi haft et stort fokus på forskellige bekymrende forhold i udvalgte kolonihaveforeninger, skriver borgmesteren til TV 2 Fyn og fortsætter:

- Derfor hilser jeg det velkommen, at den konservative retsordfører nu også vil hjælpe med til, at kommunerne får skarpere værktøjer til at kunne udsætte kriminelle fra kolonihaverne. Bedre sent end aldrig.

I sit skriftlige svar understreger Peter Rahbæk også, at han jævnligt siden 2019 har taget nyt initiativ til at bekæmpe bandekriminaliteten i haveforeningerne.

Mai Mercado mener, at Peter Rahbæk Juel burde have været bedre til at få fulgt op på ministerbesøget fra 2024.

Og det anerkender Mai Mercado - men ifølge hende kunne han have gjort meget mere.

- Helt konkret kunne borgmesteren have gjort det, man gjorde i Ballerup, hvor man har lavet et skrappere og stærkere tilsyn med kolonihaverne, så man virkelig får ryddet ud i ulovlighederne og får lavet de påbud, som skal laves, siger hun.

- Jeg har indtryk af, at Ballerup-modellen virker, og den er faktisk allerede blevet foreslået af en anden socialdemokrat i Odense Byråd, så egentligt kan man spørge: ‘Hvorfor snakker man stadig om det? Hvorfor gør man det ikke bare?’ Det kan kommunen gøre.

I går kl. 19:51

De vil frem i verden, og de er kendetegnet af power, kraft og gå-på-mod.


OB har en række unge spillere med på klubbens træningslejr i Albir nær Alicante på den spanske østkyst. Faktisk har de uhørt mange unge spillere med på træningslejren – hele 15 af de 29 spillere er 21 år eller derunder, og 12 spillere er stadig teenagere. Det er en markant satsning på unge spillere, som OB helt bevidst går ind til den kommende sæson med.


-Det er en fælles enhed, der er gået ind i det her. Vi vil gerne være en klub, der gør plads til vores egne drenge, så de kan gribe chancen, siger Søren Krogh til TV 2 Fyn.


Unge Nicolaj Juul-Sanberg (tv.) håber på et gennembrud i OB.

En af de unge spillere i truppen er 19-årige Marcus McCoy. Han kom til OB fra Højby som 10-årig og har siden da spillet på klubbens akademi med en drøm om at blive en del af førsteholdet.

- Siden dengang har man jo haft et mål om at komme op i truppen og få sin debut for OB. Som ungdomsspiller er det jo bare det, man gerne vil. Det er meget stort. Da jeg skrev under på en førsteholdskontrakt i sommer, var det altså lidt uvirkeligt, for man har spillet i klubben så mange år. Det er lidt vildt, men det er jo det, man drømmer om, siger Marcus McCoy, der føler sig klar til at spille på klubbens førstehold.

Læs også: Ny schweizer vil tage ansvar i OB: - Det er et interessant projekt
Gå tilbage Del
11. feb. 2025 kl. 8:30

Ny schweizer vil tage ansvar i OB: - Det er et interessant projekt

Martin Davidsen

Nicolas Bürgy er navnet på OB’s nye forsvarsspiller, der kom til klubben på transfervinduets sidste åbningsdag den 3. februar. Han har nu været OB-spiller i en uges tid, siden han forlod Viborg FF, og han føler sig allerede godt tilpas på sin nye arbejdsplads.


Pudsigt nok var Bürgy på træningslejr med Viborg på samme hotel i Alicante, som OB nu er indlogeret på, da han skrev kontrakt med OB. Derfor forlod Bürgy hotellet i Spanien for at være i Danmark i få dagen, inden han igen kunne checke ind på Albir Garden Resort på den spanske østkyst.


-De har gjort det meget let for mig at blive integreret. De har budt mig velkommen, og de har været meget søde. Jeg har haft en rigtig god tid indtil videre, siger Nicolas Bürgy til TV 2 Fyn.


OB’s strategi tiltaler Bürgy

Den 29-årige schweizer har underskrevet en kontrakt med OB, der løber frem til sommeren 2027, og han ser optimistisk på fremtiden i den fynske klub.  

- Det er et interessant projekt, og det er nogle dygtige og kloge mennesker, jeg har talt med fra klubben. De har også en god menneskelig side, og de har en god forståelse af mig som person. Min kontrakt i Viborg løb ud til sommer, og jeg følte, at det var tid til at prøve noget nyt. OB’s strategi og perspektiv på tingene var meget som mine egne tanker, og derfor var det oplagt at finde sammen, siger Nicolas Bürgy.

Mandag eftermiddag var han i kamp for OB for første gang, da han startede inde og spillede 90 minutter i fynboernes træningskamp mod svenske Halmstad. Kampen endte 2-2, og selvom der var plads til forbedringer i den fynske defensiv, er den nye forsvarsgeneral fuld af fortrøstning.

Martin Davidsen
OB's nye forsvarsspiller Nicolas Bürgy i aktion i testkampen mod Halmstad.

Ligner en kommende leder

-Det var rigtig godt at spille. Jeg har set frem til det her den sidste uges tid, og nu har jeg fået en masse indsigt. Det er selvfølgelig et nyt system og nye spillere, og man skal bygge de her relationer op. Jeg har set gode ting i dag, som vi kan bygge på. Det var også vigtigt for mig at få mange minutter i benene på grund af fysikken, så jeg er glad for, at det gik godt, siger schweizeren, der under meget af kampen kunne høres med sine tilråb til holdkammeraterne.

Han ligner således en kommende leder på OB-holdet.

-Jeg håber, at jeg kan bidrage med min erfaring. Jeg er en af de ældre spillere nu, og jeg vil gerne være kommunikerende på banen og prøve at noget ansvar for holdet, siger Nicolas Bürgy.

OB er på træningsbanen i Alicante igen tirsdag formiddag, og senere på ugen skal fynboerne spille mod den islandske klub Stjarnan i en testkamp søndag.

- I starten skulle jeg vænne mig til tempoet og fysikken, men akademiet gør et super godt arbejde på U17- og U19-holdet, og vi bliver vænnet til det hele, inden vi kommer op i truppen. Der er flere af os, der har været med på træningslejr før, så vi kender spillerne og staben, så der er mange, der går et super stykke arbejde fo, at vi kan være klar, når vi kommer op, siger han.

- De vil Odense og klubben

Gennemsnitsalderen i hele OB-truppen er omkring 22,5 år, og kigger man på efterårets kampe i 1. division, gav OB 27 procent at spilletiden til spillere under 21 år. OB-holdet er altså ungt, men træner Søren Krogh er ikke bange for at sende de uerfarne spillere i aktion.

- De gør det også godt nok til at være med. Hvis de ikke havde været dygtige nok, ville de ikke være kommet igennem nåleøjet. Vi har mange dygtige spillere fra akademiet, som vi skal satse på af den simple årsag, at de er gode nok. Det er vi glade for, siger Søren Krogh, som ser flere positive kendetegn hos gruppen af unge spillere.

OB har 12 teenagere med i Spanien

Disse unge teenagere er med OB på træningslejr i Spanien:

William Martin, Julius Askou, Nicolaj Juul-Sanberg, Marcus McCoy, Markus Jensen, Elias Hansborg-Sørensen, Magnus Andersen, Marcus Eskildsen, Tobias Elnegaard, Mads Abrahamsen, Viktor Bender, Valdemar Grymer.

Herudover er Max Ejdum, Yaya Bojang og Johannes Selvén alle 21 år eller derunder.

Han peger dog på, at den store gruppe unge spillere også kræver noget af erfarne spillere som Tom Trybull, Bjørn Paulsen og flere andre.

- Det er nogle fremdriftige unge mennekser, som vil det her. De vil Odense og de vil klubben. Det er ekstra let at tage fat i, når man tænker på det, vi kommer fra. Udfordringen er at finde balancen, hvor vi kan iscenesætte de erfarne spillere, så de unge drenge har et stillads omkring sig, som giver dem en tryghed og mulighed for at blomstre. Vi har nogle gode typer blandt de ældre, der kan give dem noget tryghed. De er vigtige, når vi har så mange, siger Søren Krogh.

Drømmen om minutter

Marcus McCoy er ikke den eneste unge spillere, der jagter et gennembrud for OB på træningslejren i Spanien.

Også 19-årige Nicolaj Juul-Sanberg drømmer om at spille sig tættere på spilletid.

 - Jeg håber selvfølgelig på, at jeg kan se lidt mere tilbage, end det var til i efteråret. Nu er Bunde jo gået ud med en skade, og vi er blevet lidt mindre spillere end på midtbanen. Så jeg håber selvfølgelig, at det er min tid, og jeg kan få lov til at byde mig lidt fast og bevise over for trænerne, at de godt kan sætte mig ind, og at jeg er god nok, siger han.

OB spiller næste træningskamp i Albir på søndag, hvor modstanderen er Stjarnan IK fra Island.

I går kl. 19:00
Local Eyes

To dage i træk i december 2023 forsøgte fire mænd ifølge Fyns Politi at sprænge en 4,4 kilo tung bombe af plastisk sprængstof i en lejlighedsopgang i Odense.


En aktindsigt i sagens anklageskrift giver nu nye og hidtil ukendte detaljer om forsøget og de personer som står bag.


Mest opsigtsvækkende er det, at navnet og fødselsdatoen på den 18-årige svenske statsborger, som er tiltalt i sagen, er ens med navnet på et anklageskrift fra svensk politi, hvor han sættes i forbindelse med en grov mishandlingssag. Her blev en person blev slået flere gange i hovedet med et baseballbat.


Det viser dokumenter fra Hovretten Over Skåne og Blekinge.


Den 18-årige er senere frikendt, da det ikke kunne bevises han deltog i mishandlingen, selvom han opholdt sig på samme sted, på samme tidspunkt som mishandlingen fandt sted.


Importerede bombe

Fyns Politi har tidligere løftet sløret for, at bombesagen antages at være bestillingsarbejde i forbindelse med en konflikt mellem enkeltpersoner i det kriminelle miljø.

Den føromtalte 18-årige svensker skulle angiveligt være hyret til at fremskaffe de 4,4 kilo sprængstof i Sverige og transportere dem til Danmark.

Anklageskriftet fra Fyns Politis anklagere løfter nu sløret for, at alle de fire tiltalte mødtes i Nyborg og sammen transporterede bomben de sidste kilometer frem til Nyborgvej i Odense, hvor den skulle være eksploderet.

Selve eksplosionen mislykkedes. Første gang fordi de tiltalte ikke kunne komme ind i opgangen, og anden gang fordi en patrulje fra politiet dukkede op, netop som bomben var ved at blive forberedt ved opgangen. Bomben var lavet af det plastiske sprængstof “Fordyn”, som i ofte bruges til lovlige sprængninger ved minedrift, og skulle have været detoneret med et almindeligt kanonslag af typen “Cobra 8”.

Wikimedia Commons/Halen

- Skal jeg sætte det i relation til noget, vil mængden svare til en lille pansermine eller en mellemstor artillerigranat, Forsvaret bruger, har Peter Hald, der er sikkerhedsleder ved Institut for Kemi ved Aarhus Universitet, fortalt til Ekstrabladet.

Ved det første sprængningsforsøg den 29. december 2023 var 19 personer hjemme i opgangen, mens 25 personer var hjemme, da de tiltalte forsøgte at detonere bomben den 30. december 2023.

Handlede med kokain

To af de tiltalte blev anholdt kort efter det andet sprængningsforsøg, og anklageskriftet løfter sløret for, at politiet her gjorde en anden opdagelse.

Den ene tiltalte var i besiddelse af tre salgsposer med samlet 2,38 kokain, og ved en efterfølgende ransagning i Biskorup Havekoloni blev der fundet yderligere 24 salgsposer med samlet 19,08 gram kokain, samt 128,05 gram skunk. De to mænd var desuden i besiddelse af 6.000 kroner, som ifølge anklageren stammer fra salg af mindst ti gram kokain.

Sagen er planlagt til at starte ved Byretten i Odense den 24. februar klokken 9.30, og her vil anklageren kræve alle fire mænd udvist af landet. Fyns Politi har tidligere fortalt, at forbrydelsen har en straframme på fængsel på livstid.

- Det er en meget alvorlig sag, hvor mange menneskers liv har været bragt i alvorlig fare. Sagen har krævet en intensiv efterforskning, og det er på baggrund af dens resultater, at vi nu ser frem til at bringe sagen for retten, sagde specialanklager Daniel Dokkedal i forbindelse med, at tiltalerne blev rejst.

August Mylenberg Sandberg

Det var med lige dele tristhed og nysgerrighed, at Jørgen Larsen torsdag morgen studerede en kalv på sin fold, der i løbet af natten var død og blevet spist af et endnu ukendt dyr. Selv teoretiserer han om, at det kunne være en ulv, der har været på spil.

- Det kan hverken være en hund eller en ræv, for den lille gut er faktisk større end en ræv eller en hund. Der ville have været tegn på kamp, siger Jørgen Larsen fra det sydvestlige Odense.

Eksperter på Naturama har set billederne af dyret, og har en anden teori.

- Vores bud er at kalven er selvdød og er blevet åbnet af ravn eller en rovfugl, som meget oplagt åbner et kadaver, der hvor det er lettest, siger seniorforsker Thomas Bjørneboe.

I går kl. 17:32
Fyn
Morten Albek

Thomas Lund Hansens byggeri på Vesterhavnen i Nyborg har kostet masser af kommunale arbejdstimer og skattekroner.


Det viser en aktindsigt i det materiale, som TV 2 Fyn har fået udleveret.


Situationen er den samme i Odense.


- Han har kostet masser af penge og ressourcer, sagde rådmand Søren Windell for få dage siden.


Rådmanden vil gerne sende de værste syndere, der udfører farligt byggesjusk, i fængsel.


Nu følger 1. viceborgmester i Nyborg, Michael Gertsen (K), trop.


Han efterlyser på Christiansborg, at kommunerne får redskaber, så de kan slå bremsen i, inden firmaer med et utal af beboerklager i kølvandet maser de kommunale forvaltninger flade og koster arbejdstimer i hobetal.


Vil udveksle synderegister

Ønsket er affødt af situationen torsdag i sidste uge, hvor 100 beboere på Vesterhavnen i Nyborg måtte evakueres på grund af brandfarlige kældre.

Han har derfor sammen med rådmand Søren Windell taget kontakt til folketingsmedlem Mai Mercado (K) for at få lovgivning, der letter arbejdet i kommunerne.

- Kommunerne skal have lov at lave et register over klager, påbud og bøder i forbindelse med bygge- og renoveringssager. Desuden bør de have adgang til at dele disse oplysninger med hinanden, og det skal være legalt for en kommune at afvise at sagsbehandle en ansøgning fra en entreprenør på denne liste, siger Gertsen.

Ingen timeoversigt i Nyborg

Ifølge Michael Gertsen er det vigtigt, at der gribes ind, inden taxameteret begynder at tikke, og kommunerne skal lappe huller og rydde op efter byggesjusk og boligspekulanter.

TV 2 Fyn har anmodet Nyborg Kommune om et skøn eller en løselig beregning på, hvor mange timer og samlede udgifter, Nyborg Kommune har anvendt på bygningsmæssige udfordringer, klager, redegørelser, rapporter og undersøgelser på adresserne Vesterhavnen 13, 15, 17 og 19 siden bygningernes etablering.

Men selvom det står klart, at der er brugt mange timer, har kommunen afvist at lave et skøn med henvisning til, at kommunen ikke tidsregistrerer på en måde, der er anvendelig til at svare på spørgsmålet.

I går kl. 16:31
Martin Davidsen

Seks dage inde i træningslejren i Spanien er OB ramt af sygdom hos flere spillere. Ved torsdagens træning var markspillerne Julius Askou, Don Deedson og Nicolas Bürgy fraværende med sygdom. Tidligere på ugen har Elias Hansborg også været ramt.


Træner Søren Krogh er ærgerlig over spillerfraværet, men OB er ikke eneste klub, der har døjet med sygdom i Spanien.


- Det er et issue. Vi har haft et relativt stort sygdomsfrafald. Julius Askou er ude, Don Deedson er ude og Nicolas Bürgy er ude nu, og det er problematisk, siger Søren Krogh til TV 2 Fyn.


Maden er ikke problemet

Han kender ikke årsagen til sygefraværet.

- Jeg ved ikke, om det er på grund af aircondition på værelserne, men det er i hvert fald ikke maden. Maden er god. Men vi har slidt med sygdom, og det har nogle af de andre klubber, der har været af sted, også – Viborg og SønderjyskE har også haft sygdom hernede, siger Søren Krogh.

OB har desuden Jakob Bonde under genoptræning, og så arbejder nyindkøbet Adam Sørensen fortsat på at blive klar efter den voldsomme tackling, han blev udsat for i søndags.

- Der blev lavet et klokkeklart rødt kort mod ham i Halmstad-kampen. Det var en svinestreg. Status er, at det er uvist omkring ham. Han har det godt, men han har ondt. Når man får sådan en skade med skulderen, der går af led, handler det om smertegrænsen. Hvor meget tør han gå i dueller og hvor ondt gør det? Lige nu forventer jeg ikke, at han kan spille på søndag, men jeg håber, at han kan mod Hillerød 21.februar, siger Krogh.

Trods udfordringerne er træneren tilfreds med OB’s træningslejr indtil videre.

- Vi har nogle fantastiske omgivelser, god bane og sultne spillere, der elsker at træne meget og træne hårdt, så jeg er glad, siger han.

 

Privat/Jonas Hammer Larsen

I næste uge ændrer hierarkiet sig i REMA 1000 på Havnegade i Odense.

Her indtræder 25-årige Jonas Hammer Larsen som købmand. Når han gør det, vil han være Fyns yngste købmand, men det bekymrer ham ikke.

- Jeg har ikke lige så meget erfaring som de ældre købmænd, men jeg har været i branchen i 10 år, og jeg har lært af de bedste, fortæller han til TV 2 Fyn.

- Til gengæld har jeg en masse ung energi og en spand frisk gåpåmod, tilføjer Jonas Hammer Larsen.

Og ambitionerne er store hos den 25-årige.

- På sigt vil jeg gå efter at have Danmarks bedste Rema 1000. Jeg sætter altid høje målsætninger, og siger jeg a, så siger jeg også b, afrunder han.

Fredag den 21. februar er der overdragelsesfest.

I går kl. 15:08

Årets bedste single malt whisky bliver lavet på Fyn

Hvis du skal forkæle ganen med Danmarks bedste single malt whisky, så skal du ikke længere end til Nyborg. Nyborg Destilleri vandt intet mindre end tre førstepladser ved Danish Whisky Awards 2025. Årets bedste single malt whisky med aldersangivelse, Årets ultimativt bedste single malt whisky og sidst men ikke mindst Årets Destilleri 2025. \- Det er en stor ære. Det er mange års arbejde, som nu bære frugt, fortæller Nicolai Rømer, som er ejer og stifter af Nyborg Destilleri.

Hvis du skal forkæle ganen med Danmarks bedste single malt whisky, så skal du ikke længere end til Nyborg. Nyborg Destilleri vandt intet mindre end tre førstepladser ved Danish Whisky Awards 2025. Årets bedste single malt whisky med aldersangivelse, Årets ultimativt bedste single malt whisky og sidst men ikke mindst Årets Destilleri 2025. \- Det er en stor ære. Det er mange års arbejde, som nu bære frugt, fortæller Nicolai Rømer, som er ejer og stifter af Nyborg Destilleri.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her