I det fynske folks tjeneste

Fynsk pædagogformand inden genåbning: - Der er mega mange spørgsmål

Udsigten til en genåbning af daginstitutioner, SFO’er og folkeskolen op til 5. klasse kalder på en masse svar, mener Rikke Hunsdahl, formand for BUPL Fyn.

00:53

Rikke Hunsdahl, formand for BUPL Fyn, afventer instrukser fra myndighederne for, hvordan hverdagen i institutioner og skoler skal se ud. Video: Ole Holbech - redigering: Maja Kærhus Jørgensen

Der skal iværksættes genåbning af daginstitutioner, fritidsinstitutioner og landets 0. til 5. klasser efter påske.

Det var udmeldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet mandag aften.

Der er mega mange spørgsmål, der skal svares på. Om sikkerhed og vilkår for både børn, forældre, pædagoger og ledere

Rikke Hunsdahl, formand for BUPL Fyn

Den beslutning kræver dog en lang række svar, før institutionerne og personalet kan være klar til igen at modtage og passe børn, mener Rikke Hunsdahl, der er formand for Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, BUPL, på Fyn.

- Jeg tænker, at der er mega mange spørgsmål, der skal svares på. Om sikkerhed og vilkår for både børn, forældre, pædagoger og ledere, siger Rikke Hunsdahl til TV 2/Fyn.

Hun mener derfor, at det endnu er for tidligt overhovedet at sige, om det er muligt at åbne igen den 15. april, som regeringen meldte ud mandag aften.

Læs også Formand for Bupl: En genåbning på institutioner kræver klare retningslinjer

- Vi kan ikke sige, om det kan lade sig gøre at åbne op straks efter påske, da der skal laves retningslinjer og sikres nok personale, så alle forskrifter kan overholdes. Alt i alt er det en mega opgave for kommunerne at få sat i værk, samtidig med at pædagoger og forældre helt sikkert vil føle en vis usikkerhed, siger Rikke Hunsdahl.

Skal sikres mod smitte

For at genåbningen kan lade sig gøre på en måde, så alle er trygge, kræver det dog, at forholdene er 'sundhedsmæssigt forsvarlige', lød det fra statsministeren på pressemødet mandag.

Og for at det kan blive forsvarligt, skal der udstikkes nogle klare retningslinjer, mener formanden.

Læs også Daginstitutioner og skoler åbner efter påske

- Det må ikke være op til den enkelte leder eller pædagog selv at lave retningslinjerne i en daginstitution, for så kan de ikke lave andet hele dagen. Vi forventer, der der kommer nogle klare retningslinjer i dag eller i morgen, siger Rikke Hunsdahl og tilføjer: 

- Rigtig mange af mine medlemmer har været på arbejde i forbindelse med nødpasning, men nu bliver de frontpersonale lige så vel som sygeplejersker har været det andre steder. De bliver udsat for smitte i langt højere grad, og det kan jeg også mærke, at der er en usikkerhed omkring, siger hun.

Børn skal have, hvad de har brug for

BUPLpå Fyns formand har svært ved at se, hvordan myndighedernes retningslinjer om afstand skal kunne lade sig gøre i daginstitutioner, for ifølge hende, kan små børn umuligt holde afstand på samme måde som voksne.

- Børn skal stadig have det, som de har brug for. De skal have kram, omsorg og trøst, præcis som de plejer. Men der vil komme et øget fokus på at vaske hænder og spritte af hele tiden, siger Rikke Hunsdahl.

Læs også Overblik: Fynske festivaler udskyder og lægger nye planer

Men Rikke Hunsdahl mærker også en stor velvillighed fra sine medlemmer, der som mange andre gerne vil tilbage til arbejdet og hverdagen igen.

- Jeg ved, at kreativiteten lever derude, og det er fantastisk, hvad man indtil nu har fundet på. Så mon ikke der også findes nogle løsninger til den her situation?, siger hun til TV 2/Fyn.

01:03

- Det må ikke være op til den enkelte leder eller pædagog selv at lave retningslinjerne i en daginstitution, for så kan de ikke lave andet hele dagen. Vi forventer, der der kommer nogle klare retningslinjer i dag eller i morgen, siger Rikke Hunsdahl, formand for BUPL Fyn.

Luk video