I det fynske folks tjeneste

Hvad med tandlægen? Forening ønsker at åbne for flere patienter

Enkelte tandlæger holder åbent for hjælp i nødstilfælde. Nu arbejder Tandlægeforeningen for, at flere kan åbne deres praksis for at sikre tandlægers overlevelse og patienters sundhed.

Enkelte tandklinikker holder åbent for patienter, men kun ved kritisk sygdom. Nu vil Tandlægeforeningen have lov til at åbne flere.

For at sikre, at der i fremtiden er en tandlæge i de mindre byer og også for at undgå en forværring af Danskernes tandsundhed, vil Tandlægeforeningen forsøge at fo lov til at åbne for behandling af flere patienter.

Vi er nede og skrabe bunden og oplever lige nu en nedgang på mellem 95 og 98 procent i klinikken

Susanne Kleist, formand, Tandlægeforeningen

Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleis, arbejder derfor for en gradvis genåbning af tandklinikker i hele landet.

- Vi er nede og skrabe bunden og oplever lige nu en nedgang på mellem 95 og 98 procent i klinikken hos vores medlemmer. Derfor handler det her om at redde nogle arbejdspladser og sikre, at der også fremover er tandlæger i mindre byer, fortæller formanden og uddyber: 

- Vi er også bekymrede for patienter, der kan komme til at gå rundt med sygdom i munden, der bør behandles, siger hun.

Læs også Isolerede ældre: Mogens hjælper med at få forbindelsen op at køre

- Hvad med tandlæger?

Vi har på TV 2/Fyn fået et spørgsmål fra en fynbo Alice Nielsen om, hvorvidt tandlægerne holder åbent.

Spørgsmål fra en fynbo

Der tales meget om biografer, barer, frisører og lignende. Hvad med tandlæger? Må de holde åbent?
Alice Nielsen

Det gør tandlægerne altså lige nu kun for patienter med kritiske tandproblemer. Men foreningen er gået i dialog med Sundhedsstyrelsen om, hvorvidt en gradvis åbning er en mulighed.

- Der kommer til at gå mange måneder med det her. Men vi kan sikre danskernes tandsundhed, hvis vi åbner op for de behandlinger, der ikke udløser så mange aerosoler – altså luftbårne vanddråber. Derudover kan vi tage alle de forholdsregler, der også skal til, understreger Susanne Kleist.

Forholdsregler som at ingen kommer uanmeldt, at tandlæger kun møder få patienter i løbet af dagen, at alle bærer værnemidler som forklæder, handsker og maske, og at ingen med symptomer møder i klinikkerne.

Læs også Fynske sportklubber: Økonomisk trængte og trætte af missede mesterskaber

Tandlægerne kan som andre virksomheder få del i hjælpepakkerne, men Susanne Kleist mener ikke, at det betyder, at tandlæger kan komme helskindet gennem krisen.

Derfor håber hun på, at Sundhedsstyrelsen kan anbefale en gradvis åbning af tandlægerne snart.

Artiklen er blevet til på baggrund af et spørgsmål fra en fynbo. Du kan stille dit spørgsmål til det, du undrer dig over i din hverdag her på Fyn under corona-udbruddet via formularen her, som du også finder via dette link.